Hlavní obsah

Na bengálském svátku barev a ohňů

Novinky, Josef Poslušný, CK Arcadia Air

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaro se vítá všude na světě a někdy až prapodivnými oslavami. Hinduistický svátek Hólí patří minimálně mezi ty nejbarevnější. V Bengálsku se slaví pod názvy Dol Jatra nebo Dol Purnima, což souvisí s úplňkem posledního zimního měsíce Phalguna, kdy oslava jara začíná. Letos to připadlo na 15 až 16. března.

Foto: Ramnath Bhat, Wikimedia Commons

Bujaré barvení je oblíbené hlavně mezi mládeží a dobře slouží při flirtování s děvčaty

Článek

I když je prapůvod oslav skrytý v legendě o Prahladovi, jehož víra v boha Višnu jej zachránila před úklady vlastního otce a jeho sestry Holiky, která namísto Prahlada uhořela v plamenech (kdo jinému jámu kopá…), pojem ohně jako konce starého a začátku nového je ukotven ve všech starobylých náboženstvích. Stejně jako staří Čechové pálí hinduisté ohně, jejichž očistná síla zahání zimu, ze které se rodí jaro.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Oheň očišťuje od všeho starého, vítejme tedy to nové, co nás čeká

Součástí oslav je samozřejmě oslava Krišny (osmé vtělení boha Višnu), kdy na květy a barvami vyzdobený oltář s nosítky se umístí jeho obrázky i obrázky jeho nejoblíbenější gópí Rádhy. Oltář je nesen hlavními ulicemi za zvuku modliteb až na místo oslav. A pak se zpívá a tančí, hudebníci vyluzují rytmické zvuky z bubínků, podbarvené drnkáním ektar nebo veen, ale prakticky se používá vše, co dokáže vydat ze sebe nějaký ten tón.

Přečtěte si také

Foto: archiv CK Arcadia Air

Přenosný zdobený oltář s obrázky Krišny je nedílnou součástí oslav

To hlavní, na co se všichni těší asi nejvíc, přichází potom. Zatímco my –  Středoevropané – barvíme pouze vajíčka, hinduisté nešetří a obarvují rovnou vše kolem sebe. Hlavním terčem jsou ovšem lidé. A je jedno, kdo se změní během pár vteřin z člověka na papouška. V slavnostní den to nejvíce odnášejí nepoučení kolemjdoucí. Zatímco domorodci vycházejí v bílém (aby barevnost dostatečně vynikla) nebo vobnošených oděvech, turisté postupně odepisují značková trička a kraťasy a byznysmeni luxusní košile a kravaty.

Foto: archiv CK Arcadia Air

I hudebníci musí někdy odpočívat...

Původně se při svátku Hólí barvilo přírodními (a tak trochu i léčivými) barvivy jako je neem (Azadirachta indica), což je přírodní antibiotikum, kurkuma (Curcuma longa – choleretikum na tvorbu žluči) či kumkum (Crocus sativus). Dnes ovšem průmysl šíří syntetické barvy v práškové formě, které se používají zejména mezi mládeží pro svůj vysoký barevný efekt. Samostatnou kapitolou jsou metalové barvy s bonusovým efektem nevyčistitelnosti…

Foto: Kamalakanta777, Wikimedia Commons

Barev k dispozici je dost, stačí nakoupit, naplnit pytlíky a pak jen vrhat hlava nehlava

Tento svátek se ovšem neslaví jen v Indii, Pákistánu, Nepálu a Bangladéši. Poslední dobou si získal popularitu na všech kontinentech, dokonce i v České republice. V pražském KC Novodvorská proběhl v onen večer festival barev s hudbou, tancem a indickými pokrmy. A jestli vás zaujalo toto hinduistické šou po česku, 21. června se na holešovickém Výstavišti koná Holi Open Air. S Krišnou a vítáním jara to už asi mnoho společného mít nebude, ale co – je to za rohem…

Inzertní sdělení: Exotické zájezdy od 18 000 Kč - videoklip černoch Hugo

CK Arcadia Air – specializovaná cestovní kancelář na exotiku – pořádá více než 380 originálních exotických zájezdů do 60 zemí v Asii, Africe, Americe, Austrálii a Oceánii. Organizuje privátní poznávací programy a safari s vlastním průvodcem CK pro individuální turisty a malé skupinky. Žádné velké skupiny! Dovolená na míru!

Poznejte překrásnou Srí Lanku, jejíž perfektní mozaiku tvoří nekonečné, kouzelné pláže lemující celoročně teplé vody oceánu, chladivé a mystické hory s čajovými plantážemi, bohaté kulturní dědictví dávných kultur, přívětiví lidé i národní parky se safari.

Vydejte se s námi na safari do Keni a setkejte se s pravou africkou divočinou tváří v tvář. Uvidíte „velkou pětku“ – lva, levharta, slona, nosorožce, buvola – a spoustu divoké zvěře. Můžete také navštívit vesnice domorodých Masajů nebo si safari prodloužit o pobyt u Indického oceánu. Safari na míru!

Navštivte místo střetu tří náboženství a putujte po historických místech pocházejících už z 1. století n. l. Uvidíte všechna místa přímo i nepřímo spjatá s životem Ježíše Krista – Betlém, Jeruzalém, Nazaret, Galilejské jezero, Tiberii a další. Zároveň si i můžete odpočinout u Mrtvého moře.

již od 29 980 Kč

Nádherná panenská příroda, průzračné vodopády, zapomenuté chrámy v džungli, khmerské chrámové komplexy, dlouhé písčité pláže – to vše zažijete v Kambodži. Poznání Kambodži doplníte pobytem na ostrově Koh Chang v Thajsku.

Anketa

Do které z těchto asijských moderních metropolí byste se chtěli podívat?
Singapur (Singapur)
13,6 %
Tokio (Japonsko)
26,6 %
Tel Aviv (Izrael)
19,3 %
Šanghaj (Čína)
6,5 %
Rijád (Saudská Arábie)
3,2 %
Jakarta (Indonésie)
7,3 %
Dubaj (Arabské Emiráty)
23,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 493 čtenářů.

Hinduistická mytologie

Foto: shreedarshan.com

Tento svátek se váže k legendě o Prahladovi, oddanému stoupenci boha Višnu. Jeho vlastní otec se jej pokusil zabít jedem, udupat slony, uštknout jedovatými hady a nakonec jej uvrhl na hranici, kde se měla králova sestra Holika postarat, aby již skutečně zemřel. Holika totiž od boha dostala dar, který ji činil imunní vůči ohni. Díky Prahladově pevné víře v boha Višnu však vyšel ze všech těchto nástrah nezraněn a naopak zlá Holika v plamenech uhořela, neboť zneužila boží dar ke zlému účelu.

Související články

Singapur? Navštívit, prohlédnout a opustit

Ne že by tento ostrovní stát nestál za exkurzi, naopak, ale delší pobyt bývá pro Evropana hůře snesitelný. Vedro a vlhkost, monzunové deště, vysoká hustota...

Kuala Lumpur už není „Blátivým městem”

Původní nevábný název hlavního města Malajsie už dávno neplatí. Více než 150 let se na tom usilovně pracuje. Bývalá osada pro dělníky pracující v nedalekých...

Nagarkot aneb Jak se probouzejí velikáni

Je pět hodin ráno. V čase, kdy všichni normální lidé spí, balkóny hotelu v nepálské vesnici Nagarkot se plní turisty. Mžourající oči se spojují s kamerami nebo...

Výběr článků

Načítám