Hlavní obsah

Východ USA - klasický okruh, den 4: Washington - celodenní prohlídka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro ty, kteří váhají, kam se letos vypravit, zda jet s cestovní kanceláří nebo na vlastní pěst, je určen tento seriál článků. Popisujeme vám typický devítidenní okruh východem USA připravený a provozovaný již mnoho let renomovanou cestovní kanceláří se specializací na americký kontinent, tentokrát z pohledu průvodce zájezdu.

Foto: Archiv

Washington

Článek

Čas plyne jako voda, máme tu čtvrtý den, který bude opět programově velice náročný a bohatý. Čeká nás prohlídka hlavního města a všech jeho nejznámějších pamětihodností. Dnes máme v hotelu zajištěnou bufetovou kontinentální snídani. Po dvou „mastných a tučných“ snídaních klienti s nadšením přivítají změnu. S úsměvem na rtu jim slibuji „mastnou“, neboli americkou snídani zase následující ráno.

Foto: Archiv

Bufetová continental snídaně v hotelu

Hotel opouštíme lehce po osmé hodině a vyrážíme po interstátní silnici I-95 dále na jih. Cesta by nám neměla zabrat více než 2,5 hodiny, ale vždy záleží na aktuální dopravní situaci. Pomalu opouštíme stát Pennsylvania a projíždíme státem Delaware okolo jeho největšího města Wilmington. Ve srovnání s New Yorkem účastníkům zájezdu Wilmington připomíná spíše jakousi vesnici.

Z Delaware přejíždíme do státu Maryland, který už sousedí s federálním distriktem Washington. Pár účastníků pečlivě studuje mou mapu a kontrolují, jestli je náhodou nevezu někam jinam. Jedu správným směrem, tak nikdo nic nenamítá. Za chvíli budeme přejíždět přes J. F. Kennedy Memorial Bridge, který vede přes řeku, jejíž jméno je krkolomné a nelehko zapamatovatelné. Letmo kouknu na tahák a osvěžím si paměť. Řeka Susquehanna se vlévá do zálivu Chesapeake Bay.

Foto: Archiv

Baltimore

Největším městem ležícím u tohoto zálivu je Baltimore. Během pár desítek minut jsme u něj. Předměstí a hlavně přístaviště, které míjíme, nevypadá nijak vábně. Přístav podjedeme tunelem, který je dlouhý asi čtyři kilometry. Do Washingtonu nám zbývá hodina cesty.

Foto: Archiv

Downtown Baltimore

Do cíle přijíždíme po silnici, která se jmenuje Baltimore-Washington Parkway. Naše první zastávka je ve státě Virginia na Arlingtonském národním hřbitově.

Foto: Zdenek Skřivánek

Arlingtonský hřbitov

Je paradoxem, že tento nejznámější hřbitov neleží v hlavním městě, ale za řekou Potomac v jiném státě. Nejprve se jdeme podívat do návštěvnického centra, kde zjistím přesný čas střídání stráže u Hrobky neznámých vojáků. Poté se vydáme směrem ke hrobce rodiny J. F. Kennedyho.

Foto: Archiv

Hrob J.F.Kennedyho

Po prohlídce hrobky míříme k Arlingtonskému domu, který je na kopci a odkud je krásný pohled na celý Washington. Cestou se podíváme na Pentagon a téměř celá naše skupina pozoruje startující dopravní letadla z nedalekého Reaganova letiště, které leží v bezprostřední blízkosti centra města. Nervózně pokukuji po hodinkách, za pár desítek minut začíná střídání stráží a to prostě musíme stihnout. U Hrobky neznámých vojáků je už plno, aby ne, jedná se o největší atrakci na Arlingtonském hřbitově. Samotná výměna stráží trvá asi 15 minut.

Foto: Michal Kužel America Tours

Střídání stráží

Po zhlédnutí se vydáme k památníku astronautů, kteří zahynuli při nehodách raketoplánů Columbia a Challenger. Poté se vydáváme zpět k informačnímu centru a na parkoviště.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Arlingtonský hřbitov

Opouštíme stát Virginia, přejíždíme řeku Potomac a jsme ve Washingtonu. Naše první zastávka je u Lincolnova památníku, který leží na západním konci či začátku náměstí Mall.

Nedaleko Lincolnova památníku je památník obětem korejské a vietnamské války a zhruba za 15 minut chůze dojdeme k překrásně udělanému památníku obětem 2. světové války.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Korean World Memorial

Mezi památníky je bazén Reflecting Pool, ve kterém se odráží Washingtonův monument. Tento obelisk je jednou z hlavních dominant města, jedná se o nejvyšší samostatně stojící stavbu ve městě.

Foto: Michal Kužel America Tours

Lincolnův památník

Naše další zastávka je u Jeffersonova památníku. Jsme u něj za pár minut. Dáme si krátké volno k prohlídce. Pak pokračujeme do centra k náměstí Mall, které objedeme autem.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Jeffersonův památník

Náměstí Mall je na každé straně lemováno muzei Smithsonian institutu, budovami jednotlivých ministerstev, vládních budov a úřadů. Na východní straně náměstí stojí další ikona Washingtonu. Je to přenádherná neoklasicistní budova Capitolu, která je domovem Sněmovny reprezentantů a Senátu.

Foto: Michal Kužel America Tours

Capitol

Po chvíli přichází dotaz, kde je vlastně Bílý dům, jak je možné, že jsme ho ještě neviděli? Jedná se o tak nízkou stavbu, která není skoro vidět. Bílý dům lze dobře spatřit ze dvou míst. Prvním je pohled z náměstí Mall, okolo kterého jedeme. Trochu zpomalím a při pohledu vpravo je Bílý dům.

Foto: Archiv

Bílý dům

Zastavíme nedaleko budovy staré pošty, ve které je několik obchodů se suvenýry, pár jídelen a hlavně vyhlídková věž, ze které je vidět celé centrum města. Po krátké přestávce se vydáme pěšky k Bílému domu.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Pohled na capitol z budovy pošty

Tentokrát si ho prohlédneme z druhé strany. Všudypřítomní policisté budí respekt, neustále si něco říkají do vysílaček a pozorují hloučky turistů fotících se u plotu rezidence prezidenta.

Následuje osobní volno, aby se zájemci mohli projít k Washingtonovu monumentu. Je ale velká škoda, že tento obelisk je z technických důvodů uzavřený.

Foto: Michal Kužel America Tours

Obelisk

V podvečer opouštíme město a míříme k našemu hotelu, který leží zhruba 20 minut jízdy autem od centra. Před ubytováním se ještě zastavíme v supermarketu s potravinami. Vedle našeho hotelu je italská restaurace, čínské bistro, nám již známý McDonald či Burger King. Takže hladovět nebude nikdo. No a pro milovníky alkoholických nápojů je nedaleko Liquor Store, kam se několik účastníků zájezdu ihned vypraví.

Zítra nás čeká dokončení prohlídky Washingtonu a přejezd do Pittsburghu.

Autor : Jakub Fučík America Tours

Anketa

Šli byste se podívat na Arlingtonský hřbitov?
ano
87,6 %
ne, na hřbitovy nikdy nechodím
4,7 %
ne, chodím jen na hroby příbuzných
7,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 234 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám