Hlavní obsah

Perly západní Kanady: Den dvanáctý - ostrov Vancouver a Victoria

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak už sám název zájezdu napovídá, západní Kanada je skutečnou perlou severoamerického kontinentu. V tomto „seriálu“ si detailněji popíšeme, co klienty čeká a nemine, jak probíhá den po dni a jaké zajímavosti po trase uvidíme.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Victoria

Článek

Dnes ráno máme před sebou asi 500kilometrovou cestu nádherně zeleným ostrovem Vancouver. Jedeme ze severního konce k jižnímu. Ještě než opustíme severní Port Hardy, stavíme se v centru tohoto rybářského městečka na snídani. Moje oblíbené bistro „U kapitána” je moc pěkné a velmi oblíbené místními obyvateli města.

Po vydatné snídani se už vydáváme na naši dnešní cestu. Severozápadní oblast ostrova je téměř neobydlená a bez jakékoliv civilizace. Nejvíce obydlené je východní pobřeží a hlavně jižní část ostrova. Celý ostrov je do jisté míry závislý na turistickém ruchu a lesním průmyslu, který tvoří významný příjem celého ostrova.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Victoria

První polovina naší cesty je skutečně nezáživná, jedeme mezi hustými lesy, sem tam míjíme odbočku k nějakému kempu a čas od času se nám otevře pohled do krajiny s jezerem. Od poloviny ostrova dále na jih projíždíme malé vesničky, a čím více na jih, tím více aut potkáváme na silnici. Je nutné podotknout, že celý ostrov skýtá mnoho krásných míst, které by stály za návštěvu, ale dnes nás čeká hlavní město Britské Kolumbie, Victorie.

Jelikož se jedná o úžasné město, je proto třeba tam být co nejdříve, abychom měli dostatek času k jeho návštěvě a relaxaci v centru na nábřeží. Cestou ještě navštívíme malebné letovisko Qualicum Beach, kde si uděláme krátkou přestávku na jedné z místních pláží. Další zastavení následuje ve městě Nanaimo, kde poobědváme.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Park ve Victorii

Cestou do Victorie nás čeká ještě městečko Duncan, kde se nachází největší vyřezaná hokejka z jednoho kusu kmene.

Poté se ale už vydáme přímo do Victorie, které netrpělivě očekávají všichni účastníci zájezdu. Město má zhruba 80 tisíc obyvatel a společně s předměstskými částmi toto číslo vzroste na 460 tisíc. Při příjezdu do Victorie máme menší zdržení kvůli dopravní zácpě. Ta je tu bohužel na denním pořádku.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Muzeum Britské Kolumbie

Zde je vidět krásný kontrast mezi divočinou na severu ostrova a civilizací na samém jihu. Nejprve zajedeme k našemu hotelu Sandman Inn, kde se ubytujeme a po chvíli vyrazíme na prohlídku města. Hotel má dobrou polohu, je v pěší docházkové vzdálenosti od samotného centra, což všichni jistě ocení.

Pomalu projíždíme po hlavní ulici, která je zároveň částí transkanadské dálnice č. 1. Samotný historický střed města máme po pravé ruce, mineme budovu radnice a vidíme zadní část vyhlášeného hotelu Fairmont Empress. Projíždíme okolo královského muzea Britské Kolumbie a v jeho přilehlém parku Thunderbird Park spatříme nádherné totemy původních obyvatel ostrova, indiánů z kmene Sališů.

Foto: Jaroslav Stehlík

Mile O

Ještě před příjezdem do samotného centra města si uděláme zastávku v městském parku Beacon Hill Park, u něhož je pomyslný začátek již zmiňované transkanadské dálnice č. 1. Na tuto skutečnost nás upozorňuje pěkná cedule s nápisem „Mile 0”, u které si uděláme společné foto.

Park leží hned u úžiny Juan de Fuca. Na jejím druhém břehu je vidět Olympijský poloostrov se státě Washington, USA. Jelikož nám jasné počasí přeje i dnes, pohled na druhou stranu je velmi pěkný. Z parku míříme do samotného centra Victorie, které je malebné, útulné a připomínající Anglii.

Foto: Archiv

Fairmont Empress

Hlavní dominantou centra je hotel Fairmont Empress, který byl postavený kanadskou železniční společností v honosném stylu. Hotel byl otevřen v roce 1908 a má asi 470 velice luxusních pokojů. Velikou společenskou událostí jsou tzv. čaje o páté, neboli odpolední svačinky, při kterých se servírují sušenky, čerstvé ovoce a různé druhy hutných smetanových krémů či šlehaček. Tato vysoce kalorická svačinka vyjde asi na 50 CAD.

Hotel stojí hned v samotném centru města v Inner Harbour (Vnitřní přístav), takže je vynikajícím orientačním bodem ve městě. Hned vedle hotelu se tyčí majestátná budova provinčního parlamentu s krásným přilehlým parkem, který je hojně využíván turisty k odpočinku.

Foto: Archiv

Centrum Victorie

V přístavu obdivujeme výletní lodě, plachetnice, hydroplány a lodní taxi. Atmosféra je zde naprosto jedinečná a uvolněná. Podél nábřeží je mnoho stánků se suvenýry, nechybí bary, restaurace a kavárny s vynikající a lahodnou zmrzlinou. V informačním stánku si vyzvedáváme detailní mapky centra.

V podvečerních hodinách máme individuální volno k relaxaci. Ještě účastníky zájezdu upozorním, že zde mají poslední možnost k nákupům kanadských suvenýrů, neboť zítra odpoledne odjíždíme na území USA a následně nás čeká návrat do Evropy.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Victoria

Ale ještě než se všichni rozutečou do okolních uliček, zmíním důležitý fakt a hlavní bod zítřejšího dne, a to výlet za kosatkami na otevřené moře na rychlém člunu.

Autor: Jakub Fučík America Tours

Anketa

Šli byste na svačinu za 50 CAD ( cca 1 000 Kč)?
ano
23 %
ne
77 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 291 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám