Hlavní obsah

Ontario - nejbohatší kanadská provincie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ontario je nejbohatší kanadskou provincií s největším počtem obyvatel a druhou největší rozlohou. Jméno provincie je irokezského původu. Volně přeloženo znamená „krásná voda“ nebo „krásné jezero“. Na mapě dnešní Kanady se poprvé objevilo v roce 1641 pro pojmenování nejvýchodnějšího z Velkých jezer na hranicích USA a Kanady, což vydrželo dodnes.

Foto: America Tours

Ontario

Článek

Ontario je nejjižněji položenou kanadskou provincií. Na severu až severozápadě sousedí s Manitobou, zbytek severu je omýván vodami zálivů Hudson Bay a James Bay. Východním sousedem je Quebec, severní hranice je z velké časti tvořena jezery Ontario, Erie, Huron a Superior Lake. Pozemní hranici má na jihu s americkými státy New York, Minnesota, Wisconsin a Michigan.

Foto: Archiv

Řeka Niagara

Ekonomika Ontaria byla postavena na lovu zvěře a obchodu s kožešinami. Zejména se proslavila společnost Hudson Bay Company. Dodnes najdeme obchodní domy s jejich jménem, ale už jen jako The Bay. I později zůstávala oblast spíše zemědělsky zaměřenou. V provincii se také nachází více než 50 % nejkvalitnější zemědělské půdy celé Kanady. Dnes je ale provincie spíše průmyslovým srdcem země javorového listu.

Foto: Archiv

Ottawa

Provincii omývají vody čtyř z celkových pěti „Velkých jezer“. Lake Michigan je jediným, které leží celé na území USA. Jako komplex jsou považovány za největší plochu pitné vody na světě (244 000 km²) a objemem (22 670 km³ vody) zaujímají 2. místo za jezerem Bajkal. Největší z nich – Lake Superior (82 000 km²) má zároveň i největší hloubku – 407 m a zdaleka největší objem – 12 000 km³, což je více než polovina všech dohromady.

Nejmenším je Lake Ontario s 19 000 km² a objemem 1 630 km³. Voda ze čtyř jezer nakonec protéká přes Niagarské vodopády s výškovým rozdílem přes 50 m, dále do jezera Ontario, které jediné má jinou nadmořskou výšku než ostatní čtyři. V jeho západní části je soustředěno několik měst s počtem i několika set tisíc obyvatel s dominantním Torontem. Na opačném konci, při ústí jezera do řeky Sv. Vavřince leží jedno z nejvýznamnějších historických měst Kanady – její bývalé hlavní město Kingston. Nejvíce turistů nicméně přijíždí k Niagarským vodopádům.

Foto: America Tours

Skanzen Huronia, Midland

Zajímavosti:

• 44 % rozlohy provincie tvoři lesy.

• 44 % rozlohy provincie tvoři lesy. • Niagarské vodopády patří k nejznámějším na světě. Jejich kanadská část leží právě v provincii Ontario a je 790 metrů široká.

• 44 % rozlohy provincie tvoři lesy. • Niagarské vodopády patří k nejznámějším na světě. Jejich kanadská část leží právě v provincii Ontario a je 790 metrů široká. • Nejvyšší teplota v provincii byla naměřena roku 1936 v Atikokanu a dosáhla hodnoty 42,2 °C.

• 44 % rozlohy provincie tvoři lesy. • Niagarské vodopády patří k nejznámějším na světě. Jejich kanadská část leží právě v provincii Ontario a je 790 metrů široká. • Nejvyšší teplota v provincii byla naměřena roku 1936 v Atikokanu a dosáhla hodnoty 42,2 °C. • Nejchladněji bylo rok předtím v Iroquois Falls, a to -58,3 °C.

• 44 % rozlohy provincie tvoři lesy. • Niagarské vodopády patří k nejznámějším na světě. Jejich kanadská část leží právě v provincii Ontario a je 790 metrů široká. • Nejvyšší teplota v provincii byla naměřena roku 1936 v Atikokanu a dosáhla hodnoty 42,2 °C. • Nejchladněji bylo rok předtím v Iroquois Falls, a to -58,3 °C. • Ontario je nejurbanizovanější provincií Kanady. Zhruba 85 % lidí bydlí ve městech.

• 44 % rozlohy provincie tvoři lesy. • Niagarské vodopády patří k nejznámějším na světě. Jejich kanadská část leží právě v provincii Ontario a je 790 metrů široká. • Nejvyšší teplota v provincii byla naměřena roku 1936 v Atikokanu a dosáhla hodnoty 42,2 °C. • Nejchladněji bylo rok předtím v Iroquois Falls, a to -58,3 °C. • Ontario je nejurbanizovanější provincií Kanady. Zhruba 85 % lidí bydlí ve městech. • Jen v samotné „Golden Horseshoe“ (zlaté podkově) na západě jezera Ontario bydlí téměř polovina obyvatel celé provincie.

• Téměř ¾ obyvatel provincie považují angličtinu za svůj mateřský jazyk, zatímco necelých 5 % francouzštinu.

Foto: America Tours

Skanzen Huronia, Midland

Fakta:

Rozloha: 1 076 395 km2 (skoro 11 % celkové rozlohy Kanady), z toho je 158 654 km2 vodních ploch

Rozloha: 1 076 395 km2 (skoro 11 % celkové rozlohy Kanady), z toho je 158 654 km2 vodních plochNejvyšší bod: Ishpatina Ridge 693 m

Rozloha: 1 076 395 km2 (skoro 11 % celkové rozlohy Kanady), z toho je 158 654 km2 vodních plochNejvyšší bod: Ishpatina Ridge 693 m Počet obyvatel: 13 373 000

Rozloha: 1 076 395 km2 (skoro 11 % celkové rozlohy Kanady), z toho je 158 654 km2 vodních plochNejvyšší bod: Ishpatina Ridge 693 m Počet obyvatel: 13 373 000Hlavní město: Toronto (2 570 000 obyvatel)

Rozloha: 1 076 395 km2 (skoro 11 % celkové rozlohy Kanady), z toho je 158 654 km2 vodních plochNejvyšší bod: Ishpatina Ridge 693 m Počet obyvatel: 13 373 000Hlavní město: Toronto (2 570 000 obyvatel)Další velká města: Ottawa (hlavní město Kanady – 815 000 obyvatel), Mississauga (705 000), Hamilton (510 000)

Rozloha: 1 076 395 km2 (skoro 11 % celkové rozlohy Kanady), z toho je 158 654 km2 vodních plochNejvyšší bod: Ishpatina Ridge 693 m Počet obyvatel: 13 373 000Hlavní město: Toronto (2 570 000 obyvatel)Další velká města: Ottawa (hlavní město Kanady – 815 000 obyvatel), Mississauga (705 000), Hamilton (510 000)Přijetí do federace: 1867 jako jedna ze čtyř zakládajících provincií

Přezdívka: The Heartland Province (Srdce země) nebo The Province of Opportunity (Provincie příležitostí)

Foto: Archiv

Georgian Bay, Lake Huron

Vlajka: červený podklad, na kterém je v levém horním rohu britská vlajka a uprostřed v pravé časti provinční erb. Vlajkou Ontaria je od roku 1965. Předtím sloužila jako vlajka kanadské federace. Ta byla však nahrazena současnou s javorovým listem v červenobílé kombinaci v roce 1964.

Vlajka: červený podklad, na kterém je v levém horním rohu britská vlajka a uprostřed v pravé časti provinční erb. Vlajkou Ontaria je od roku 1965. Předtím sloužila jako vlajka kanadské federace. Ta byla však nahrazena současnou s javorovým listem v červenobílé kombinaci v roce 1964.Provinční pták: The Great Northern Loon (česky potáplice lední).

Vlajka: červený podklad, na kterém je v levém horním rohu britská vlajka a uprostřed v pravé časti provinční erb. Vlajkou Ontaria je od roku 1965. Předtím sloužila jako vlajka kanadské federace. Ta byla však nahrazena současnou s javorovým listem v červenobílé kombinaci v roce 1964.Provinční pták: The Great Northern Loon (česky potáplice lední). Provinční květina: white trillium (Trillium grandiflorum, u nás pojmenovaná trojatec velkokvětý).

Vlajka: červený podklad, na kterém je v levém horním rohu britská vlajka a uprostřed v pravé časti provinční erb. Vlajkou Ontaria je od roku 1965. Předtím sloužila jako vlajka kanadské federace. Ta byla však nahrazena současnou s javorovým listem v červenobílé kombinaci v roce 1964.Provinční pták: The Great Northern Loon (česky potáplice lední). Provinční květina: white trillium (Trillium grandiflorum, u nás pojmenovaná trojatec velkokvětý). Národní parky, rezervace, monumenty: (jen ty nejvýznamnější)

Vlajka: červený podklad, na kterém je v levém horním rohu britská vlajka a uprostřed v pravé časti provinční erb. Vlajkou Ontaria je od roku 1965. Předtím sloužila jako vlajka kanadské federace. Ta byla však nahrazena současnou s javorovým listem v červenobílé kombinaci v roce 1964.Provinční pták: The Great Northern Loon (česky potáplice lední). Provinční květina: white trillium (Trillium grandiflorum, u nás pojmenovaná trojatec velkokvětý). Národní parky, rezervace, monumenty: (jen ty nejvýznamnější) Bruce Peninsula National Park

Vlajka: červený podklad, na kterém je v levém horním rohu britská vlajka a uprostřed v pravé časti provinční erb. Vlajkou Ontaria je od roku 1965. Předtím sloužila jako vlajka kanadské federace. Ta byla však nahrazena současnou s javorovým listem v červenobílé kombinaci v roce 1964.Provinční pták: The Great Northern Loon (česky potáplice lední). Provinční květina: white trillium (Trillium grandiflorum, u nás pojmenovaná trojatec velkokvětý). Národní parky, rezervace, monumenty: (jen ty nejvýznamnější) Bruce Peninsula National Park Georgian Bay Islands National Park

Vlajka: červený podklad, na kterém je v levém horním rohu britská vlajka a uprostřed v pravé časti provinční erb. Vlajkou Ontaria je od roku 1965. Předtím sloužila jako vlajka kanadské federace. Ta byla však nahrazena současnou s javorovým listem v červenobílé kombinaci v roce 1964.Provinční pták: The Great Northern Loon (česky potáplice lední). Provinční květina: white trillium (Trillium grandiflorum, u nás pojmenovaná trojatec velkokvětý). Národní parky, rezervace, monumenty: (jen ty nejvýznamnější) Bruce Peninsula National Park Georgian Bay Islands National Park Point Pelee National Park

Vlajka: červený podklad, na kterém je v levém horním rohu britská vlajka a uprostřed v pravé časti provinční erb. Vlajkou Ontaria je od roku 1965. Předtím sloužila jako vlajka kanadské federace. Ta byla však nahrazena současnou s javorovým listem v červenobílé kombinaci v roce 1964.Provinční pták: The Great Northern Loon (česky potáplice lední). Provinční květina: white trillium (Trillium grandiflorum, u nás pojmenovaná trojatec velkokvětý). Národní parky, rezervace, monumenty: (jen ty nejvýznamnější) Bruce Peninsula National Park Georgian Bay Islands National Park Point Pelee National Park Pukaskwa National Park

St. Lawrence Islands National Park

Autor: Pavla Janková, America Tours

Anketa

Jaký je Váš názor na chov a lov zvěře pro kožešiny ?
Odsuzuji to, nelíbí se mi násilí na zvířatech
39,8 %
Chov mi nevadí, pokud mají alespoň trochu přijatelné podmínky
52,6 %
Nevadí mi to
7,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 211 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám