Hlavní obsah

Joshua Tree - národní park plný kaktusů a opuncií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jihovýchodě Californie najdeme další z přírodních zázraků USA, a to národní park Joshua Tree s rozlohou 3196 km². Park se skládá ze dvou částí pouště, z nichž každá je specifickým ekosystémem. Důležitou roli hraje nadmořská výška. Výše je Mojave Desert, níže Colorado Desert. Jihozápadním cípem parku prochází pohoří Little San Bernardino Mountains.

Foto: Michal Kužel America Tours

Joshua Tree

Článek

Park je celoročně přístupný. Největší návštěvnosti se těší v jarním období. Na jaře i na podzim jsou příjemné denní teploty okolo 29˚ C, léta bývají horká – často více než 38˚ C, v zimě se vyskytují noční mrazy, ale teplota může vyšplhat až k 15˚C. Ke stanování slouží v parku devět tábořišť a během dne lze využít několika odpočinkových a piknikových zón. Motely, obchody, restaurace či autoservisy se nacházejí v blízkých městech Twentynine Palms nebo Desert Hot Springs.

Foto: Eva Špačková

Joshua Tree a Yucca Shidigera

V jižní a východní části parku se rozkládá Coloradská poušť, která je charakteristická kaktusy ocotillo a „skákajícími“ opunciemi. Níže položené údolí Coachella Valley je pokryté písčitou půdou s pastvinami a pouštními dunami. Severní část parku pokrývá Mohavská poušť, která je v západní části typická výskytem stromu Joshua tree, po kterém nese park své jméno. Stromová juka Joshua tree (palma juka – yucca brevifolia) se větví do několika ramen. Název pochází od mormonů, kterým její větve připomínaly zdvižené ruce proroka Joshuy a ukazovaly cestovatelům cestu dále na západ.

V minulosti využívali američtí indiáni tuhé listy k výrobě košů či sandálů, pupeny a syrová či pražená semena se stala zdravým doplňkem stravy. Kmeny a větve byly používány osadníky pro stavbu oplocení a ohrad. Horníci dřevo pálili v parních strojích při zpracování rudy. Jukám se daří především na otevřených plochách, ve skalnatých částech rostou borovice sladké, kalifornský jalovec či dub dřišťálovolistý.

Foto: Michal Kužel America Tours

Joshua Tree

I když na první pohled vypadá poušť jakoby bez života, opak je pravdou. Přes den můžeme zahlédnout ptáky, ještěrky, veverky, v noci se k životu probouzí ovce tlustorohé, hadi, kojoti, zajíci tmavoocí a další. Poblíž Hidden Valley je ideální místo k pozorování zvěře, snadno dostupné krátkou procházkou z parkoviště – Barker Dam. Nádrž navštěvují jako napajedlo různé druhy zvířat. Vhodná doba k pozorování je východ či západ slunce.

Foto: Archiv

Joshua Tree Old Woman

Některá zajímavá místa

Keys View – vyhlídka na hřebeni Little San Bernardino Mountains. Užijeme si panoramatických pohledů do údolí Coachella Valley.

Keys View – vyhlídka na hřebeni Little San Bernardino Mountains. Užijeme si panoramatických pohledů do údolí Coachella Valley. Lost Horse Goldmine and Mill (Důl a mlýn u ztraceného koně) – je považován za jeden z nejlépe zachovaných mlýnů (drtíren) svého druhu ve správě parku.

Skull Rock (kamenná lebka) – turisty vyhledávaná skála, v níž se působením přírodních dějů vytvořily dvě kapsy, připomínající oči lebky.

Foto: Michal Kužel America Tours

Joshua Tree

Indian Cove – oblíbená oblast horolezců, kteří zde zdolávají tyčící se skalní útvary. Roste zde též velký počet mohavských juk a křovisek. Během jarních měsíců a počátkem podzimu lze zahlédnout pouštní želvy.

Cottonwood Spring – tajemné místo s pramenem, který po staletí využívali indiáni kmene Cahuilla a zanechali zde po sobě hmoždíře v podloží a keramické nádoby. Později pramen sloužil jako důležitá osvěžovací zastávka prospektorů, horníků. Protože je voda nezbytná při zpracování zlata, nacházelo se zde mnoho drtíren a mlýnů rudy.

Foto: Jan Kužel America Tours

Joshua Tree

Covington Flats -  leží v severozápadní sekci parku mezi kaňony Black Rock Canyon a Joshua Tree. Je zde mnoho turistických stezek umožňující přístup k jedněm z největších porostů Joshua tree, jalovců a borovic. Po výstupu dlouhém cca 6 kilometrů se dostaneme na vrchol Eureka Peak. Budeme odměněni skvělými výhledy na Palm Springs, okolní hory i pánev Morongo Basin.

Autor : Irena Reiterová America Tours

Anketa

Máte doma nějakou rostlinu jako je juka?
Ano
71,3 %
Ne
28,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 164 čtenářů.

Zajímavosti o Joshua Tree

Od roku 1936 byla oblast přírodní rezervací. Důvodem byla ochrana kaktusů před „sběrateli“, kteří si vzácné rostliny vytrhávali pro své soukromé zahrady. V roce 1994 bylo území prohlášené za národní park ochraňující unikátní ekosystémy. 

Od roku 1936 byla oblast přírodní rezervací. Důvodem byla ochrana kaktusů před „sběrateli“, kteří si vzácné rostliny vytrhávali pro své soukromé zahrady. V roce 1994 bylo území prohlášené za národní park ochraňující unikátní ekosystémy.  Roste tu až 800 druhů cévnatých rostlin. Proto se dokonce uvažovalo o názvu Desert Plants National Park (Národní park pouštních rostlin).  

Žije zde až 250 druhů ptáků. Vhodnými místy pro jejich sledování jsou oázy s palmami, Barker Dam, Smith Water Canyon, Quenn Valley či Lost Horse Valley.

Související témata:

Výběr článků

Načítám