Hlavní obsah

Arches - místo obdivuhodných skalních formací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve východní části Utahu v těsné blízkosti řeky Colorado se nachází národní park Arches. Příroda zde vytvořila na ploše 295 km² nejrozsáhlejší sbírku přírodních skalních oblouků. Rudá vyprahlá poušť je poseta více než 2000 pískovcovými formacemi nejrůznějších tvarů – okna, věže, viklany, sloupy.

Článek

Parkem prochází 29 km dlouhá silnice s několika odbočkami k dalším zajímavým útvarům. Výchozím turistickým střediskem je město Moab. Najdeme tam půjčovny kol, lodí, mnoho ubytovacích možností různé kategorie, obchody a restaurace. Méně náročnější mohou vyžít přespání přímo v parku v tábořišti Devils Garden Campground. Návštěvnické středisko u vstupu do parku kromě praktických informací nabízí širokou škálu vzdělávacích programů i pěknou expozici týkající se geologie či možnost zhlédnout poučný film.

Park je otevřen po celý rok 24 hodin denně. V létě je nutno počítat s vysokými teplotami (průměrná teplota v červenci je 34˚ C).

V zimě bývá často park pod sněhovou pokrývkou. Nejvlhčí měsíc je říjen, kdy naprší v průměru 40 mm. V každém ročním období je ale park nádherný a na své si přijdou vyznavači pěší turistiky, cyklisté, horolezci, fotografové. Krásných míst v parku, která stojí za vidění, je opravdu mnoho.

Windows – po odbočení z hlavní silnice asi v polovině čeká návštěvníky velmi pěkná koncentrace oblouků, oken a věží. Hned na samém počátku narazí na Balanced Rock (Balancující skála), což je doslova kámen balancující na kameni. Systém jednoduchých cestiček vede k dalším velmi zajímavým zerodovaným formacím. Asi nejznámější jsou Double Arch (Dvojitý oblouk), North and South Window (Severní a Jižní okno), Turret Arch (Věžičkový oblouk).

Delicate Arch – jedna z ikon parku a celého Utahu. Jeho vyobrazení turisty provází na každém kroku, ať třeba na uvítacích cedulích při vjezdu do státu či na poznávacích značkách Utahu. Tento překrásný oblouk si lze prohlédnout z dálky z několika míst nebo je možné podniknout výšlap po hladké pískovcové skále. Převýšení je 146 m na 2,4 km. Chcete-li se vyhnout davům a sálajícímu slunci, je dobré vyrazit brzy ráno. Východ nebo západ slunce je nádherný.

Landscape Arch - oblouk v délce 88,4 m je považován za nejdelší přírodní oblouk na světě. Nachází se na konci hlavní silnice v sekci Devils Garden (Ďáblova zahrádka), kudy prochází poměrně nenáročná přírodní stezka dlouhá 11,5 km. Landscape Arch se nachází ve vzdálenosti 2,6 km. V rámci celé stezky lze spatřit mnoho dalších zajímavých útvarů, např. Tunnel Arch (Tunelový oblouk), Pine Tree Arch (Borovicový oblouk), Navajo Arch (Navažský oblouk) nebo Double O Arch (Dvojité O).

Jak se oblouky vytvořily?

Asi před 300 milióny let byla oblast Colorado Plateu zalita slanou mořskou vodou. Ta se postupně vypařovala a vznikaly solné usazeniny. Díky opakovaným záplavám a vypařování se utvořily solné vrstvy silné několik stovek metrů. Tato vrstva byla následně pokryta pískem a sutinami z okolních návrší.

Časem vznikla mohutná pískovcová ložiska, místy až 1,5 km silná. Spodní solná vrstva se postupně rozpouštěla, pískovcový masiv se vlastní silou zbortil a změnil se v chaoticky vertikálně uspořádané skalní desky. Síla eroze pak v průběhu 10 – 60 miliónů let vytvořila velkolepé skalní útvary, které jde dnes možné obdivovat.

Autor : Irena Reiterová America Tours

Anketa

Myslíte si, že děčínská Pravčická brána vznikla působením stejných přírodních sil jako NP Arches ?
ano
66,7 %
ne
33,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 105 čtenářů.

Zajímavosti NP Arches :

12. 4. 1929 – Arches vyhlášeny národní památkou

12. 4. 1929 – Arches vyhlášeny národní památkou 12. 11. 1971 – status povýšen na národní park

12. 4. 1929 – Arches vyhlášeny národní památkou 12. 11. 1971 – status povýšen na národní park Nejnižší nadmořská výška – 1 245 m – návštěvnické centrum u vstupu do parku

Nejvyšší nadmořská výška – 1 723 m – sekce skalních oken Windows, útvar Elephant Butte

Související témata:

Výběr článků

Načítám