Hlavní obsah

Arizona - země Velkého kaňonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jihozápadě USA leží Arizona obklopená státy California, Nevada, Utah, Colorado a New Mexico. Jižní hranice tvoří stát Mexico. Na území s rozlohou 295 000 km² žije 6 500 000 obyvatel, z toho 1 650 000 v hlavním městě Phoenix. Do Unie byla Arizona přijata jako 48. stát dne 14. ledna 1912.

Článek

Vlajka Arizony nám mnohé napoví. Najdeme na ní třináct paprsků střídavě červené a žluté barvy představujících 13 okresů/krajů. Střídající červeno-žluté pruhy mohou zrovna tak připomínat barvu arizonského západu slunce. Uprostřed vlajky je měděná hvězda symbolizující měděný průmysl, v jehož produkci Arizona drží národní prvenství. Modrá barva v dolní polovině vlajky je symbolem svobody.

Arizona je neobyčejný stát s mnoha přírodními zázraky a bohatou historií. Čekají na vás kraje jako vystřižené z westernových příběhů. Při cestě Arizonou uvidíte divoké kaňony, neskutečné množství kaktusů, jezera v horách, „města duchů“. Budete projíždět zemí indiánů, kteří zde žijí po staletí. Obrovské území severovýchodní Arizony je vlastně indiánskou rezervací, kterou obývají kmeny Navahů, Hopiů, Apačů a Zuniů.

V rezervaci Navahů, jejímž hlavním městem je Window Rock,  žije dnes okolo 200 000 příslušníků tohoto kmene. Nejenom zde se setkáte s tradičními indiánskými výrobky, typickými obydlími, naskytne se vám též možnost proniknout alespoň zčásti do života místních indiánů. A to vše v neodolatelném prostředí plném rudých pískovcových skal všemožných tvarů – tak jako např. v Monument Valley, kde je možno absolvovat prohlídku údolí projížďkou v jeepech za doprovodu indiánského průvodce se zajímavým výkladem.

Nezapomenutelná je návštěva velkolepého Grand Canyonu, dlouhého téměř 350 km, který můžeme pozorovat z mnoho vyhlídek, ale nejlepší přehled o mohutnosti Grand Canyonu získáte při letu letadlem či helikoptérou. Letadlo je hornoplošník s bezproblémovým výhledem všemi směry skrz velká panoramatická okna, takže pořídíte báječné fotografie či natočíte film. Silný dojem ve vás zanechá i let helikoptérou, kterou se přiblížíte do bezprostřední blízkosti skalisek. A ti odvážnější a sportovně založení mohou sestoupit až na dno kaňonu.

Při návštěvě Arizony se mnohokrát setkáte s vyobrazením kaktusu saguaro, jehož květ je považován za státní květinu. Dokonce je i součástí státní poznávací značky. Saguaro kaktus je považován za monarchu Sonorské pouště. Neroste nikde jinde na světě a procházka či vyjížďka na koni mezi těmito obřími kaktusy, které mohou dosahovat výšky až 15 m, ve vás jistě zanechá nezapomenutelné dojmy.

Hranice nehostinné, ale o to krásnější pouště Sonora, vytyčují města Tucson a Phoenix – největší ekonomická centra Arizony. Směrem na sever se krajina mění a zvedá se přes náhorní plošiny k lesům, kaňonům a horám. Často navštěvovanými  místy v této oblasti je horské středisko Flagstaff a malebná městečka Sedona a Jerome. Přirozenou hranici se státy Nevada a California tvoří řeka Colorado.

Tyrkys, který se těží na celém území státu, je považován za národní kámen. Zkamenělé dřevo, které je oficiální národní fosilií, najdeme v hojném množství v národním parku Petrified Forest v severovýchodní Arizoně.

Arizona

Four Corners (Čtyři rohy) je ojedinělé místo v USA, kde je možné stát ve čtyřech státech najednou (setkávají se zde hranice států Arizona, New Mexico, Colorado a Utah).

Four Corners (Čtyři rohy) je ojedinělé místo v USA, kde je možné stát ve čtyřech státech najednou (setkávají se zde hranice států Arizona, New Mexico, Colorado a Utah). Arizona, kromě národa Navajo v severovýchodní části země, neuznává změnu času z letního na zimní a naopak. 

Four Corners (Čtyři rohy) je ojedinělé místo v USA, kde je možné stát ve čtyřech státech najednou (setkávají se zde hranice států Arizona, New Mexico, Colorado a Utah). Arizona, kromě národa Navajo v severovýchodní části země, neuznává změnu času z letního na zimní a naopak.  Arizonští indiáni Hopi jsou známí pěstováním vícebarevné kukuřice.

Four Corners (Čtyři rohy) je ojedinělé místo v USA, kde je možné stát ve čtyřech státech najednou (setkávají se zde hranice států Arizona, New Mexico, Colorado a Utah). Arizona, kromě národa Navajo v severovýchodní části země, neuznává změnu času z letního na zimní a naopak.  Arizonští indiáni Hopi jsou známí pěstováním vícebarevné kukuřice. Arizonou prochází slavná silnice Route 66. Jízdu po ní si můžeme zpestřit návštěvou některého z městeček, např. Kingman, Oatman, Seligman, Williams, Flagstaff.

Jihopacifická železnice spojuje od roku 1926 Arizonu s východními státy.

Irena Reiterová America Tours

Související témata:

Výběr článků

Načítám