Hlavní obsah

Alabama - země bavlny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alabama je první z padesáti amerických států podle abecedy. Má rozlohu 136 000 km2 (velikostí rozlohy 30. stát v USA, jinak asi jako bývalé Československo) a přibližně 4,7 miliónu obyvatel. Stát se nachází na jihovýchodě USA, sousedí s Floridou, Mississippi, Tennessee a Georgií. Povrch je převážně rovinatý. Nejvyšší vrchol státu Mount Cheaha (734m) se nachází v Blue Mountain. Nejnižším bodem je Mexický záliv (0 m nad mořem).

Článek

I když největším městem je Birmingham, hlavním městem Alabamy je Montgomery (300 000 obyvatel), kde můžete navštívit Pamětní centrum občanských práv. Mezi nejvýznamnější památky patří Alabama State Capitol, najdete zde Alabamskou státní univerzitu i Auburn Univerzity Montgomery. Město žije poměrně výraznou vojenskou minulostí i současností, což je způsobeno blízkostí letecké základny Maxwell Air Force Base.

Alabama má 32 mil pláží jako cukr bílého písku, ležících v Mexickém zálivu mezi Gulf Shores a Orange Beach.

Alabama zůstává často poněkud opomíjena, a přitom toho má toho tolik co nabídnout. Zvlněné podhůří Apalačských hor střídá rovina farmářského srdce v centrální části s úrodnou půdou vhodnou k pěstování bavlny, které se také říká Black Belt (Černý pás).

Pobřeží Mexického zálivu na nás dýchne svým teplým a vlhkým subtropickým podnebím. Na odiv se nám staví architektonické skvosty z éry před americkou občanskou válkou a přímo se nám vnucuje možnost dozvědět se mnohé o boji černochů za svá práva.

Alabama má velmi bohatou historii. Původně oblast Alabamy obývaly indiánské kmeny, které ji nazývaly Alibama, což v překladu znamená „dar života“. S příchodem prvních Evropanů bylo původní obyvatelstvo postupně vytlačováno a o území se začaly přít tři strany – Španělé, Angličané a Francouzi. Nakonec zemi společně s Louisianou obsadili Francouzi, kteří ji následně prodali Spojeným státům Americkým.

Alabama se stala nejdříve v roce 1817 americkým teritoriem a v roce 1819 22. státem USA. Původní indiánské obyvatelstvo bylo vyvražděno osadníky, zbytek byl násilně vystěhován do Oklahomy. Naopak byli masivně dováženi černí otroci z Afriky. Do roku 1860 tvořili černí otroci polovinu obyvatelstva státu, dnes jich je 27 % z celkového počtu obyvatel.

V lednu 1861 Alabama z USA vystoupila a stala se členem Konfederace. Poté, co Jih občanskou válku prohrál, byla Alabama do Unie opět přijata v roce 1868. Černoši však v žádném případě nezískali okamžitou rovnoprávnost a rasová segregace v Alabamě trvala až do 60. let 20. století.

Z Alabamy pocházel i nejslavnější bojovník za práva černochů v USA Martin Luther King, který za svůj nenásilný boj získal v roce 1964 Nobelovu cenu míru (a byl zavražděn v roce 1968 bílým fanatikem v Memphisu ve státě Tennessee). Přímo v Alabamě vedl King slavný pochod za práva černochů v roce 1965 ze Selmy do hlavního města Montgomery. Cílem pochodu byla kampaň za registraci tří miliónů amerických černochů na Jihu za oprávněné voliče. Jižanské státy totiž pod různými záminkami zbavovaly černochy volebního práva.

Alabamské úřady chtěly původně pochod rozehnat, ale prezident USA Lyndon Johnson mu poskytl federální ochranu. Kingovi a dalším aktivistům se nakonec podařilo vybojovat volební právo pro své černé spoluobčany.

Navštívit můžete v Alabamě tyto národní parky, rezervace a monumenty: • Horse Shoe National Military Park (Daviston) • Little River Canyon National Preserve (Fort Payne) • Natchez Trace Parkway (vede přes státy Alabama, Mississippi a Tenessee) • Russell Cave National Monument (Bridgeport) • Selma to Montgomery National Historic Trail (Montgomery, Lowndes & Dallas Counties) • Trail of Tears National Historic Trail (státy Alabama, Arkansas, Georgia, Illinois, Kentucky, Missouri, North Carolina, Oklahoma, Tenessee) • Tuskegee Airmen National Historic Site (Tuske  gee) • Tuscegee Institute National Historic Site (Tuskegee)

Autor: America Tours

Související témata:

Výběr článků

Načítám