Hlavní obsah

Bystřička: po stopách Broučků

Právo, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oblast v Beskydech na Valašsku potěší návštěvníky i s příchodem podzimu a nároční cyklisté vyhledávající těžké terény si tady přijdou na své. V okolí je řada cyklotras, mnohé s velkým převýšením, na kterých si dají pořádně do těla.

Článek

Trasy vedou vesměs po klikatých místních silničkách, které však nejsou příliš frekventované. Oblíbená je například cyklotrasa z obce Bystřička přes Kateřinice, Dušnou a přehradu Bystřička do Brňova, která je díky své náročnosti i délce 45 kilometrů určena opravdu pro zdatné sportovce.

Výšlapy na kopce jsou sice náročné, stojí ale za odměnu, kterou nabídne následný výhled z kopce na malebné zalesněné kopce i louky v okolí.

Za spisovatelem Janem Karafiátem

Od nádrže Bystřička můžete vyrazit na procházku po dvou naučných stezkách. Jedna z nich je jako stvořená pro rodiny s dětmi. Upozorňuje na to, že právě v tomto regionu, v nedaleké obci Velká (dříve Hrubá) Lhota, působil jako farář přes dvacet let autor Broučků Jan Karafiát.

Mnozí jeho přátelé se prý tehdy podivovali, proč velmi vzdělaný a nadaný Karafiát prožil tolik let právě zde, v chudých a zapadlých valašských končinách, kam prý pošta docházela sotva jednou týdně, zvlášť když měl řadu jiných zajímavých nabídek. V Hrubé Lhotě se usadil roku 1875, když mu bylo 29 let.

Bylo to nedlouho poté, co Broučky dokončil - knižně vyšli rok po jeho příchodu do místní farnosti, ale až sedmnáct let poté se dočkali uznání. Od té doby byli vydáni více než stokrát. Dodnes patří k nejpopulárnějším dětským titulům u nás.

Naučná stezka dlouhá zhruba 14 kilometrů vás přivede k dřevěnému evangelickému kostelu, kde Jan Karafiát působil, ale poznáte i krásy okolní přírody. Místní zajímavosti přehledně přibližují tabule na každém z šestnácti zastavení. Dozvíte se něco o valašském salašnictví, zjistíte, jaká v kraji žijí zvířata, nebo navštívíte lapidárium v Kostele svaté Trojice či Park Botanika ve Valašském Meziříčí. Pomyslným průvodcem po stezce je malovaný Brouček, který na každé tabuli klade dětem i dospělým záludné otázky.

Na túru se vyráží z vlakového nádraží ve Valašském Meziříčí. Nic sice nebrání tomu, abyste vyrazili i opačným směrem -přímo od hráze přehrady Bystřička, preferovaný je však spíše opačný směr.

Stezka Klenov: skály i historie

Jen pár desítek metrů od hráze začíná další turistická trasa -Naučná stezka Klenov. Měří sedm kilometrů a je pojmenována podle skalního masivu, kolem nějž vede. Trasa je vhodná i pro cyklisty na horských kolech. Přírodní rezervace Klenov je pozoruhodná mohutnými skalami, z nichž na jedné, zvané Zámčisko, dokonce kdysi stávala tvrz s dřevěným opevněním a věžemi. Archeologické průzkumy potvrdily, že zde lidé žili ve 13. a 14. století.

Stezka vede i kolem obce Růžďka a přibližuje dramatickou událost z roku 1777, kdy se po Valašsku pohybovali jezuitští misionáři a se lživou báchorkou o zavedení náboženské svobody zjišťovali počet skrytých evangelíků. V té době byla povolena pouze katolická víra, ale právě na výrazně evangelickém Valašsku lidé tajně zůstávali věrní své víře a scházeli se i na bohuslužbách.

Lidé misionářům uvěřili, ke své "skutečné" víře se jich tehdy přihlásily tisíce, následně ovšem byli zatýkáni a vězněni. Při zatýkání faráře v Růžďce se na jeho obranu tehdy postavili místní obyvatelé. V nastalé potyčce vojáci čtyři z nich zabili. Další včetně faráře skončili ve vyhnanství.

Událost připomíná pomníček, u nějž se nachází jedno ze zastavení naučné stezky. Podle historiků tato událost nakonec alespoň přispěla k vyhlášení tolerančního patentu, které následovalo šest let poté.

Obec má své informační centrum

To vše a také další informace je možné najít v publikaci Přírodou a historií Valašskomeziříčska po naučných stezkách, kterou vydali ochránci přírody z nedalekého Valašského Meziříčí. Popisuje celkem pět stezek a je doplněna řadou fotografií i mapek.

K mání je například v informačním centru, které se nachází u parkoviště nad hotelem Klenov, nedaleko hráze. Zřízeno bylo letos v červenci. Ochránci přírody ho provozují společně s obecním úřadem.

Tipy, výlety

Obec Bystřička: Nachází se v Beskydech na Valašsku, 10 km od Vsetína a 7 km od Valašského Meziříčí. První zmínky o její existenci pocházejí z roku 1647. Místní obyvatelé se dříve živili zemědělstvím, ale například i některými druhy domácí výroby typickými pro Valašsko - výrobou kapesních nožů křiváků nebo domácího dřevěného nádobí. Dnes zde žije necelá tisícovka obyvatel.

Přehrada: Na stejnojmenné řece byla postavena v letech 1907 až 1912 v souvislosti s plánovaným, ale nakonec neuskutečněným budováním kanálu Odra-Dunaj-Labe. Její celková plocha činí 38 hektarů, dlouhá je něco přes dva kilometry a pojme až 4,5 miliónu kubíků vody. Kamenná hráz dlouhá 36,5 metru patřila ve své době k nejmohutnějším v celém Rakousko-Uhersku. Dnes slouží přehrada k rekreaci (na jejím břehu se nachází řada soukromých i podnikových chat), rybaření a v neposlední řadě k zachycování povodňových přívalů. Je jedním z nejvyhledávanějších výletních míst ve Zlínském kraji. Před dvěma lety prošla rekonstrukcí a po dočasném vypuštění bylo její dno vyčištěno.

Kde se najíst a přespat: U přehrady najdete několik penziónů, ubytoven i kempů. V Penzionu Oáza u hráze se můžete ubytovat za cenu od 250 korun na osobu a noc a také chutně pojíst. Rekreační středisko Obzor nabízí ubytování v chatkách za 145 korun na noc. Funguje od května do konce října, stejně jako autocamping pod hrází přehrady. Ubytovat se tam lze v chatkách či přivezených stanech a karavanech. Za ubytování v chatce zaplatíte od 85 korun za den a lůžko. Bydlení v chatkách nabízí i oblíbená restaurace U Mokrošů. Určitě vyzkoušejte valašskou kuchyni a poručte si k jídlu některou z krajových specialit - třeba kyselici nebo halušky. Někde narazíte i na vynikající koláč frgál. V nabídce bývá nejčastěji tvarohový, makový a hruškový.

Tipy na výlety v okolí: Od přehrady Bystřička je to jen pár kilometrů do Rožnova pod Radhoštěm, který proslavil tamní rozlehlý skanzen. V něm se můžete seznámit s tím, v jakých podmínkách dříve žili a pracovali obyvatelé Valašska. Nedaleko Bystřičky se nachází i Valašské Meziříčí, v jehož ulicích a na náměstí v centru můžete obdivovat městskou památkovou zónu s více než čtyřmi desítkami starých měšťanských domů nebo si prohlédnout zámek Kinských.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám