Hlavní obsah

Strážnice: bašta vína a folklóru

Právo, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STRÁŽNICE

Pěší nebo cyklistický výlet malebnou krajinou plnou vinic, projížďky lodí po Baťově kanálu, nahlédnutí do starých slováckých chalup ve skanzenu a večer košt vína a posezení u cimbálu ve sklípku - takto nabitý a atraktivní program můžete zažít ve Strážnici na Slovácku.

Článek

To ovšem zdaleka není vše, co návštěvníkům toto malé, přes 600 let staré město na jihu Moravy může nabídnout. Za prohlídku stojí i místní zámek a přilehlý anglický park nebo původní lidová architektura, která se místy zachovala i mimo brány skanzenu v ulicích. Navíc to odsud není daleko ani do dalších turisticky zajímavých míst.

Poznejte víno: přes den na kole, večer ve sklepě

Strážnická vinařská oblast se nachází na úpatí Bílých Karpat na těžkých jílovitých půdách, které dobře drží vodu. Právě to prý místnímu vínu dodává neopakovatelnou příchuť. K nejznámějším místním produktům patří například rýnský Ryzlink nebo modrá Frankovka.

Vinice můžete poznat zblízka při cyklistickém nebo pěším výletu po Strážnické vinařské stezce, která navazuje na další jihomoravské vinařské trasy. Na kole se dostanete například i do Blatnice, další obce proslulé vinařskou tradicí, nebo do Petrova, který je známý mimo jiné z jednoho dílu filmových Básníků. Místní ojedinělý soubor původních vinných sklepů z 18. a 19. století byl v roce 1983 jako první v České republice prohlášen za vesnickou památkovou rezervaci.

Vyvarujte se však přespříliš horlivému poznávání, natož pak dokonce ochutnávání hroznů. Vinaři si svá území střeží jak oko v hlavě a nezvaní hosté mohou být považováni za zloděje. A jak říká takzvané horenské právo z roku 1610: "Kdyby zlý člověk, když vinohrady pučí, jakýmkoliv způsobem vypuklé oči srážel, tomu buď pravé oko vyloupnuto a pravá ruka uťata, pak na hrdle ztrestán bude. Kdo nic v hoře nemá, nesmí do ní vstupovat, kdyby byl přistižen, tři dni bude sedět ve vězení a vykoupí se pěti groši. Najde-li se u něho něco kradeného, má s tím být pověšen na šibenici." Dnes už se sice takto drsné metody trestu nepraktikují, ale respekt k majetku vinařů je zkrátka považován za samozřejmost.

Poznávací "teoretický" výlet po vinicích večer završte návštěvou vinného sklepa. Například místní historické zámecké vinné sklepy nabízejí řadu možností podle stavu vaší peněženky - od kratší prohlídky vinných sklepů a degustace vína a klobásy za 160 korun na osobu až po celovečerní exkurzi s řízenou degustací více vzorků vín a zabijačkou včetně obsluhy v dobových kostýmech. Ta vyjde na 400 korun. Pokud se chystáte na výlet do sklípku s přáteli a chcete si noc pořádně užít, můžete si připlatit i cimbálovou nebo taneční muziku.

Koštovat můžete i na Baťově kanálu

O vinařství a jeho historii se více dozvíte také v místním skanzenu. Kromě typických slováckých chalup a stavení je část expozice věnována právě vinným sklípkům.

Hned vedle skanzenu se nachází přístaviště lodí plavících se po Baťově kanálu. Můžete si tu půjčit loďku a sami se vydat na výpravu, na výběr máte buď motorovou loď pro šest pasažérů, nebo kanoi. Svézt se ale můžete i ve větší, třicetimístné výletní lodí Ámos. Během hodinové plavby se dozvíte něco víc k historii Baťova kanálu. Od letošního roku zde nabízejí i třídenní pobyty, při nichž můžete koštovat víno přímo během plavby, navštívíte také vinné sklepy nebo modrotiskovou manufakturu a můžete si posedět večer při cimbálové muzice.

Po nabitém programu si ještě určitě vychutnejte procházku nedalekým zámeckým parkem, který je známý jako místo konání proslulého mezinárodního folklórního festivalu. Lavičky pod vzrostlými stromy na břehu jezírek a Baťova kanálu přímo lákají k odpočinku. Za návštěvu stojí i samotný zámek, v němž upoutá stálá expozice Nástroje lidové hudby v České republice, jediná svého druhu ve střední Evropě. Zpřístupněna je i cenná historická knihovna čítající třináct tisíc svazků.

Reklama

Související témata:

Související články

Žbirka a Prokop zahrají ve Strážnici

Víkend bude ve Strážnici patřit hudbě. Starobrno - Festival Slunce 2006 začíná v pátek a potrvá do soboty. Zahraje Miro Žbirka, Michal Prokop či Radim...

Slunce přineslo do Strážnice kvalitní hudbu

Dva dny patřil amfiteátr u zámku ve Strážnici na Hodonínsku hudebnímu Starobrno festival Slunce. Dva samostatné programy přinesly v pátek hudbu legend domácí...

Výběr článků

Načítám