Hlavní obsah

Malta: Opevněné skalisko ve Středomoří

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

"Ten šofér je ale debil," zazní odkudsi zezadu, když mikrobus zvlášť nešetrně vymete několik hlubokých výmolů. Silnice na Maltě věru nejsou nejlepším příkladem dopravního stavitelství.

Článek

Dlužno však říci, že řidič Joey není debil. Jen se snaží, abychom toho za těch pár dní na Maltě stihli co nejvíce, abychom viděli alespoň to, co svým zákazníkům nabízí cestovní kancelář Alexandria, jedna z těch, jež mají Maltu ve svém programu. Je s podivem, kolik je toho na tak malém ostrově k vidění a jak obtížné je všechno stihnout.

Pro fajnšmekry

Hned úvodem je dobré vědět, že Malta není místem, kam člověk přijede na dovolenou, lehne si na pláž a po deseti dnech zase odletí. Dá se to tak udělat, ale byla by to věčná škoda.

Malta je ostrovem pro fajnšmekry. Můžete položit ruku na stěny chrámů, které byly postaveny tři a půl tisíce let před naším letopočtem civilizací, o níž se dodnes skoro nic neví. Nebo snad tam přiložili ruku k dílu mimozemšťané? Opevněná města a středověké pevnosti ilustrují dramatické dějiny tohoto mohutného skaliska ve Středozemním moři. Legendami a tajemstvími je opředeno i období, kdy na Maltě panoval křižácký řád johanitů.

Ostrov, který postupně ovládali Féničané, Římané, Arabové, Normané, Španělé, nikomu z nich moc k srdci nepřirostl. Když se to hodilo, celkem ochotně se ho vzdávali. Nechtěli ho zpočátku ani johanité, když je Turek počátkem 16. století vypudil z ostrova Rhodos a oni hledali místo, kde se usadit. Nakonec tam pobyli tři sta let.

Také Britové, jimž spadl do klína počátkem 19. století, by ostrov rádi někomu předali. Zůstal jim ale na krku až do roku 1964, kdy na Maltě vyhlásili nezávislost.

Každý každého zná

Zdálo by se, že koktejl národností, z nichž vzešli Malťané, a postavení středomořské křižovatky učinily společnost kosmopolitní a otevřenou. Možná se to teď děje, ale ještě donedávna tvořili místní obyvatelé uzavřená společenství. Sňatek s cizincem byl sotva představitelný a častá nebyla ani manželství z opačných konců sedmadvacet kilometrů dlouhého ostrova.

Na Maltě žije jen o málo více obyvatel než v Brně, takže se skoro všichni znají. Pokud se neznají, tak mají určitě nějaké společné známé. Má to výhody i nevýhody. Posuďte sami: Sehnat reference na potenciální nevěstu nebo obchodního partnera je poměrně snadné. Kriminalita je na Maltě velmi nízká. Lump si může být téměř jist, že ho někdo poznal. "Když policajt vidí, že chlap, který přebral, leze za volant, vezme mu klíčky a zaveze ho domů," řekl mi Michael, taxíkář na Gozu, menším z maltských ostrovů.

Festa a maminka

V maltské společnosti je hluboce zakořeněno náboženství (křesťanství tam v roce 60 přinesl apoštol Pavel, který na Maltě cestou do Evropy ztroskotal), patriarchát a soudržnost rodiny. Rozvody ani interrupce nejsou povoleny, a když muž bije ženu, není to považováno za důvod, aby od něho odešla.

Angličtina a maltština jsou úředními jazyky. Maltštinu prý nejvíce ovlivnily arabština a hebrejština a je to jediný semitský jazyk, který se píše latinkou. Festa neboli slavnost, zpravidla náboženská, je událost, kterou si Malťané, zejména muži, nedají vzít ani za nic. Kromě Velikonoc a Vánoc se slaví každý svatý, pořádají se procesí, ohňostroje, divadelní představení.

"Důležitější než festa je pro maltské muže jen maminka. Nedělní oběd u maminky je neporušitelný rituál. Když jsem byla čerstvě vdaná, přivádělo mě to k šílenství. Teď se ale těším na každou neděli, až můj maličký přijde na oběd," říká Karina, s níž jsem se dal do řeči na trajektu mezi Maltou a Gozem. Jejímu "maličkému" je šestadvacet.

Gozo je menší, zelenější a je za vodou

Maltské souostroví sestává ze tří ostrovů. Největší je Malta se 370 tisíci obyvateli, druhý je Gozo, kde žije asi 30 tisíc lidí. V průlivu mezi nimi trajekty obeplouvají ostrov Comino, na němž trvale pobývá kolem patnácti tisíc lidí.

Někdy se mluví o pěti ostrovech, to když se počítá i skála, do níž narazil v roce 60 apoštol Pavel, a útes Filfla.

Leč vraťme se ke druhému největšímu z maltských ostrovů. Gozo je za vodou, za průlivem, širokým asi osm kilometrů. Jeho plocha je necelých 70 km2, je kopcovitější a zelenější než Malta. Díky tomu se tam v minulosti výborně dařilo zemědělství a jeho produkce se z velké části vozila na Maltu. Sady, políčka a zeleninové záhony jsou tam k vidění i dnes.

Jak už to v podobných případech bývá, obyvatelé obou ostrovů bývají čas od času ve při. Došlo to i tak daleko, že se Gozo chystal vyhlásit nezávislost. Teď má v maltské vládě svého ministra, jeho obyvatelé platí za trajekt na Maltu šestkrát méně než Malťané na Gozo. Desetina obyvatel "ostrova za vodou", tedy každý čtvrtý dospělý, pracuje ve státní službě, protože je tam méně pracovních příležitostí než na Maltě.

A co říkají Malťané o svých sousedech z menšího ostrova? Podle nich jsou všichni pašeráci a mají pověst největších šíbrů ve Středomoří. Už v polovině minulého století, když ještě patřili mezi poddané britské koruny, nakupovali levné nemovitosti v Londýně, které jim dnes nesou zlatá vejce...

Jednodenní návštěvník tyhle záležitosti přirozeně nevnímá. Navštíví hlavní město Victoria, prehistorický chrámový komplex Ggantija, jeskyni, v níž nymfa Kalypso držela sedm let v zajetí Odyssea. Pak se jede k mořskému oknu, kde na skalách rostou houby, které ve středověku nahrazovaly penicilín. Poté opět do Victorie, prohlédnout si katedrálu v Citadele, a trajektem zpět na Maltu.

Rady a doporučení na cesty

Malta: Celková plocha ostrovů je 316 km2, z toho Gozo měří 67 km2. Na Maltě žije 400 tis. obyv., z toho přes 30 tis. na Gozu. Od Sicílie je Malta vzdálena 93 km, od severoafrických břehů necelých tři sta.

Od jara do jara: Malta je celoroční turistickou destinací, protože pláže a moře jsou jen doplňkem toho, za čím tam většina lidí jezdí. Nicméně nejpříznivější počasí je od pozdního jara do půlky července a v září a v říjnu.

Čas, peníze, zásuvky: Malta je ve stejném časovém pásmu jako ČR. Místní měnou je maltská libra (někdy také lira), což je v přepočtu asi 67 Kč. Zásuvky jsou na Maltě většinou "anglické". Nemáte-li potřebnou redukci, lze ji koupit v místních obchodech nebo vypůjčit v recepci hotelu.

Na rozhraní: Malta byla 150 let britskou kolonií. Z toho jí zůstaly telefonní budky, správní, vzdělávací a soudní systém, poštovní schránky a autobusy značky Leyland. To ale nic nezměnilo na tom, že Malta je ostrovem na rozhraní jižní Evropy a Orientu. Tomu odpovídají některé prvky životního stylu. Je uvolněnější a méně hektický než ten, na který jsme zvyklí.

Kamenné chrámy: Velké a členité komplexy, postavené z mnohatunových opracovaných vápencových bloků, sloužily pravděpodobně náboženským účelům. Nejznámější jsou Hagar Quim a Tarxien na Maltě a Ggantija na Gozu. Postavili je někdy v letech 3600 až 2500 před n. l. a jsou to pravděpodobně jedny z vůbec nejstarších zachovalých staveb na světě. Kdo a jak je stavěl, jakému účelu sloužily, o tom panují jen dohady. V každém případě jde o díla na dobu svého vzniku téměř neuvěřitelná.

Jak se tam dostat: Nejjednodušší a nejpohodlnější je využít služeb cestovní kanceláře. Vyzkoušeli jsme nabídku CK Alexandria a jejich služby můžeme doporučit. Cesta letadlem z Prahy trvá dvě a půl hodiny, cestovky volí ubytování tak, aby to nebylo daleko k moři, a na všechna další zajímavá místa vás dopraví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám