Hlavní obsah

Toulky po neznámém Bulharsku

Právo, Miroslav Navara

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

"Tak, přátelé, po dvaceti letech," pronesl kolega, když jsme dosedli do letadla na lince Praha Ruzyně-Varna. Nic až tak neobvyklého, podobně je na tom mnoho odrostlejších Čechů, kteří v minulých letech objevovali nová místa, která se náhle objevila na turistické mapě, a na bývalé tradiční cíle na dlouho pozapomněli.

Článek

Nás tentokrát čekaly v Bulharsku toulky poněkud netradiční -na rozdíl od běžných pobytových zájezdů na černomořské pobřeží jsme mířili ještě také do lokalit lázeňských, za památkami a zajímavostmi vnitrozemí a také čerstvě vznikajícím moderním vinařstvím.

Lázně

Kdo v Česku zná bulharské lázeňství, či dokonce využil jeho nabídky? A přitom tamní nabídka je pozoruhodná: Gorna Banja a Kňaževo poblíž Sofie, Kostenec, Sapareva Banja, Blagoevgrad, Sandanski, Hissar, Dobriniště, Ognjanovo, Rupite, Strelča, Velingrad, Stara Zagora, Sliven, Banja Korten, lázeňská zařízení ve většině přímořských letovisek. Tento seznam není zdaleka úplný.

Když jsme dorazili do Devina, trvala letošní extrémní horka. V romantickém, ze všech stran horami chráněném údolí bylo snesitelně, stejně tak v lázeňském hotelu.

Při jeho prohlídce se dostavilo první příjemné překvapení: veškeré balneoprovozy jako nové, všechno moderní, úzkostlivě čisté. Výběr procedur a služeb nepřeberný - od těch medicínských až po čistě kondiční či relaxační, ale i módní, jako ajurvéda či přikládání kamenů, čokoládové či medové koupele apod.

Venkovní bazén s teplou minerální vodou i vnitřní, s minerálkou chladnější a o to více osvěžující byly stále k dispozici. Příjemné posezení jsme testovali na terase, v restauraci v lidovém bulharském stylu a tzv.vídeňské kavárně.

Hissar byl naší další zastávkou. I když tu ještě privatizace není dokončena, takže některé objekty jsou mimo provoz, nechybějí kapacity, kde je vše, jak má být. Zkusili jsme jak komfortní ubytování, tak velké bazény s mnohostranně zdraví prospívající minerální vodou, která tu tryská z 22 pramenů o teplotě 37 až 52 stupňů Celsia.

Nudit se tu nemůže ani klasický turista. Archeologické objevy dokumentují osídlení již 5000 let před Kristem, nechybějí památky thrácké a antické. Nedaleko se rozkládá proslulé Údolí růží, kde se v Institutu růže a přírodních esencí lze seznámit s výrobou růžového oleje a - přirozeně - nakoupit suvenýry z celé škály růžových produktů.

Styl a folklór

Do etnografického skanzenu Etar jsme přijeli po dešti. O to svěžejší byly jeho barvy, vůně a stavby ve starém stylu. Leží v lesnatém údolí pár kilometrů od slavného městečka Gabrovo, proslulého festivaly humoru a tradicí každodenních legrácek, exportovaných médii i mimo hranice Bulharska.

Etar připomíná živou vesnici, jejíž ulička sleduje potok a s jeho využitím provozuje celou řadu tradičních mechanismů, poháněných vodou nebo využívajících její tok. Mlýny a mlýnky, průtokové "pračky", pohon rozmanitých řemeslnických "strojů", to vše tu voda obstará za doprovodu příjemného šumění.

V dílnách pracují umělečtí řemeslníci, vyrábějící dřevěné, kovové, textilní, keramické a jiné tradiční výrobky. Ty se tu spolu s dalšími suvenýry hned na místě prodávají návštěvníkům. Po prohlídce se nabízí posezení v kavárničce na pravé turecké kávě, dokončované v džezvě a na horkém písku.

Podobné entrée nás čekalo při příjezdu do historického města Trjavna, s tím rozdílem, že prudká bouře počala až po našem kvapném ubytování v hotelu, vybudovaném v horském stylu.

Po bouři a po večeři se dostavilo další překvapení. Procházka nás zavedla do stylově čistého starobulharského středu města, skvěle osvětleného, plného zařízení pro hosty - restaurací, kaváren, galerií, s věží v hrázděném stavebním slohu, odkud každý večer v deset zazní nejen odbíjení zvonů, ale i stará romantická píseň místního autora.

Jiné středisko folklóru a tradic - vesnice Boženci, píše svou historii počínaje romantickým útěkem vězeňkyně z tureckého zajetí. Dnes je atraktivní nejen svou stylovou čistotou, ale také tím, že většina domů ve slohu tzv. bulharské renesance nabízí pohostinství, ubytování či suvenýry z této oblasti. Vesnici dominuje na návrší hotel a restaurant Parlapanův dům, při dokonalé modernizaci důsledně respektující starou architekturu.

Znovuzrozená tradice vinařství

  Cestou bulharským vnitrozemím se nezřídka setkáme s opuštěnými vinicemi a poli. Nacházíme však i příjemná překvapení. Rodí se nová, moderní a konkurenceschopná vinařství. Jedním z nich je např. farma Todoroff, jejíž produkce dorazila už i do Česka.

Sídlí ve vesnici Brestovica, poblíž dálnice A 1, někde na půl cesty ze Sofie do Plovdivu. Sklepy, restaurant a právě dokončovaný hotelový dům v sousedství svědčí nejen o nejmodernějších technologiích, které tu používají, ale také o jejich komerční úspěšnosti. Majitel - původně profesionální hudebník - se do svých projektů opřel se zanícením, které přineslo jak úspěch ve výrobě, tak spoustu skvělých nápadů. Jedním z nich je tradice každoroční soutěže výtvarníků, jejichž vítězná díla se objevují na etiketách vín Todoroff a výnosy jdou na podporu mladých výtvarníků.

Vkus milovníků vína se liší, naše celá parta však konstatovala, že nám vzorky u Todoroffa vesměs velice chutnaly. Takových jako on je dnes v Bulharsku už poměrně mnoho, nehovoříc o tradičně osvědčených značkách, jako je Mavrud, Melnik a další.

Rady a doporučení na cesty

Všeobecné informace: U pobytů do 30 dnů nepotřebujeme víza ( nelze opakovat dříve, než za šest měsíců). Pas musí svou platností přesahovat naši dobu pobytu v Bulharsku o tři měsíce. Tamní měna - leva - je stabilní vůči euru ( 1 euro = 1,95 leva ). Časové pásmo: + 1hod., platí i při letním čase. Ve všech turisticky exponovaných místech se zpravidla dohovoříme anglicky, dorozumění napomáhá i znalost ruštiny. Vstupní letecké přístavy: Sofia, Varna, Burgas a Plovdiv. Z ČR do Bulharska létá nízkonákladová společnost SmartWings.

Autem po Bulharsku: Kdo se rozhodne putovat po vlastní ose, může si pronajmout automobil např. u společnosti Sixt ( ve Varně na tel. čísle +359 888 888 817, na Slunečném pobřeží na telefonním čísle +359 887 303 700). Obvykle je třeba zaplatit předem zálohu a denní poplatek. Prokázat se musíme mezinárodním řidičským průkazem. Záloha se vrací po navrácení nepoškozeného vozu. Zájemce (individuální i skupiny) o zabezpečení turistického okruhu předem cestovní kanceláří spolehlivě obslouží např. BG Tours Varna (tel. č. +359 52 258 981, fax +359 52 236 152, e-mail: bgtours@ssi.bg) Podobně kompletní nabídku poskytuje např. Elta Tours Varna (telefonní číslo +359 52 605 002, fax +359 52 608 992). Zájem o poskytování služeb českým hostům má také Astral Holidays v Plovdivu (tel. č. +359 32 962 515, fax +359 32 962 516). Cesty autem není třeba se obávat -úseky Sofia-Plovdiv, Sofia-Jablanica, Varna-Šumen a několik kratších v turisticky exponovaných úsecích jsou dálničního typu, místy prakticky zcela nové, ostatní hlavní tahy nevybočují z evropských měřítek. To platí i o síti čerpacích stanic.

Co pít a jíst: Bulharská kuchyně je chutná a pikantní. Mezi typické speciality patří např. studená jogurtová polévka, kebabčata z mletého masa, banica - pečivo plněné ovocem a sýrem. Na pobřeží nevynecháme čerstvé ryby. To vše zavlažíme k plné spokojenosti kvalitním bulharským vínem (Melnik, Mavrud a mnoho dalších proslulých značek), zvoleným podle vkusu či momentální chuti. Aby nám dobře trávilo, tomu lze napomoci sklenkou rakije, kvalitního místního destilátu. Chceme-li si přivézt trvalou vzpomínku, typickou pro Bulharsko, hodí se vyšívané či paličkované stolní lněné textilie, dřevěné, keramické, kovové a textilní výrobky lidových řemeslníků, růžový olej nebo další přírodní kosmetické přípravky, provoněné růžovou esencí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám