Hlavní obsah

Nestavte kamenné věžičky, vyzývají návštěvníky v Českém Švýcarsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní park České Švýcarsko bojuje se záplavou kamenných věžiček. Na jejich stavbu totiž turisté využívají i kameny z cest a zasahují do přírody. Na nevhodné chování upozorňuje nově komiks, správci obrázky zveřejnili na sociální síti a lidé cedulku s obrázky najdou také u míst, kde je mohylek nejvíc. Uvedl to mluvčí parku Tomáš Salov.

Foto: Natálie Švýcarsko/Belisová České NP, ČTK

Turisté v Českém Švýcarsku stavějí kamenné mohyly.

Článek

„Doslova to překročilo hranici dobrého vkusu,” řekl Salov. „Když je to jedna dvě stavbičky, nevadí, ale když se jde lesem ‚kamenných mužíků‘, začíná to být estetická vada,” uvedl.

Velké množství kamenných stavbiček přičítají správci masovosti turismu a tomu, že se jeden člověk inspiruje od druhého. Lidé tím ovšem zasahují do přírody. Kameny snášejí turisté na hromádky z širokého okolí.

U Dolského mlýna dobrovolníci vylovili z řeky po povodni pískovcové bloky někdejší palírny s tím, že je později použijí na její rekonstrukci. Mezitím návštěvníci odnosili některé zpět do Kamenice a vytvořili malou hráz a zbytek použili na stavbu mohylek.

Na cestě k Pravčické bráně použili na hru s kameny dláždění z cesty, které vytrhali. Správci parku proto apelují na turisty, aby kameny nezvedali, mimo jiné proto, že pod nimi může také někdo žít. „Je to, jako kdyby někdo přišel, utrhl střechu domu a přenesl ji jinam. Bereme to z takového hmyzího pohledu, ale jde hlavně o to takové chování trochu utlumit a upozornit na to, že je to obtěžující,” uvedl Salov.

Problém řeší i ve Skotsku, kde turisté rovněž stavějí věžičky z kamenů, protože vypadají prý dobře na fotografiích. Odborníci upozorňují, že manipulace a přesouvání kamenů zvyšuje riziko eroze. Trend, který umocňují sociální sítě, navíc pobuřuje tamní obyvatele, podle nichž by se návštěvníci měli kochat přírodou v její původní kráse.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám