Hlavní obsah

Na myanmarské chrámy už turisté nevyšplhají. Kvůli zápisu na UNESCO

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Staré chrámy v myanmarském Pugamu jsou pod větším dohledem. Od jejich nedávného zapsání na seznam UNESCO zvýšily úřady ostrahu, aby zabránily turistům ve šplhání na vrcholy posvátných staveb. To bylo sice zakázané už dřív, množství návštěvníků na to však nebralo zřetel a pozorovalo ze stúp západy a východy slunce, píše server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Chrámy v Pugamu se letos dostaly na seznam UNESCO.

Článek

Pokud chce vláda chrámy v Pugamu na seznamu UNESCO udržet, musí přijmout nejrůznější opatření, zejména bezpečnostní, ale musí se také postarat o řádnou konzervaci. Úřady už si mimo jiné předsevzaly, že do roku 2028 přesunou hotely z archeologických lokalit pryč.

Dalším krokem je více dbát na to, aby turisté po chrámech nešplhali. Tento zákaz platil už dříve, teď na něm však chce stát ještě více lpět. V oblasti je proto teď nasazeno mnohem více hlídačů.

O nových místech na seznamu UNESCO si přečtěte zde:
Nové památky v UNESCO: Růžové město i největší evropský ledovec

„Pozorovat východ či západ slunce v Pugamu je jedním z mých největších přání. Tři dny jsem jezdil kolem, abych našel nějaký vhodný bod s dobrým výhledem, ale nenarazil jsem na žádný chrám, na který by se dalo vylézt. Je to vážně frustrující,“ postěžoval si Američan William Wright.

Neudělat z oblasti hřiště

Zápis na seznam UNESCO památkám pomůže s publicitou, zároveň s sebou ale přináší obavy. Místní trvají na tom, že nárůst turistů musí být takzvaně udržitelný, tedy s minimálními negativními následky. Jakákoli změna musí být navíc ku prospěchu obyvatel Myanmaru.

„Pugam není pouze místo nesmírné krásy, ale také místo velkého historického významu, které vzešlo z multikulturalismu a otevřenosti k okolnímu světu. I dnes z něj můžeme čerpat inspiraci a cenné lekce,“ tvrdí historik z Rangúnu a člen spolku pro kulturní dědictví Thant Myint U.

„Je důležité, aby zůstal Pugam přístupný pro běžné obyvatele a nestal se hřištěm pro turisty. S ohledem na budoucí plány by se tedy měl brát zřetel především na studenty a poutníky,“ dodal historik s tím, že z archeologické oblasti by měly zmizet všechny komerční aktivity.

Pugam, někdy též Pagan či Bagan, je starověké město, které bývalo mezi 9. a 13. stoletím centrem Pugamské říše. V té době v něm vzniklo na 10 tisíc buddhistických chrámů, do dnešního dne jich přežilo jen kolem dvou tisíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám