Hlavní obsah

Na severu je blaze, ale poněkud draze. Nejdražší zemí Evropy je Island

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Norsko, Dánsko nebo Švýcarsko jsou známé svými krásami, ale také cenami. Za kvalitu se prostě platí. Přesto je jedna evropská země, která drahotou strčí všechny ostatní do kapsy. Kdo chce vyrazit za krásami Islandu, musí napřed hodně nakrmit prasátko. Ten je totiž podle serveru Daily Mailu nejdražší zemí Evropy.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Z islandských cen umí zamrazit.

Článek

Island je proslulý nádhernou nedotčenou krajinou plnou vodopádů a řek. A samozřejmě také velmi příjemných, a navíc léčivých horkých pramenů. Ty však nejsou jediným místem, kde se turista pořádně zapotí.

Pravděpodobně se nebezpečně orosí i při návštěvě restaurace, konkrétně při obdržení účtu. Nepříjemnému překvapení až na místě se chtěl vyhnout 22letý americký student Quint Johnson, který se před týdenní rodinnou dovolenou na Islandu rozhodl „zrekognoskovat” situaci. A dobře udělal.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Island i přes vysoké ceny rozhodně stojí za návštěvu.

Zjistil totiž, že ceny v běžné restauraci jsou výrazně vyšší než ve Spojených státech, které jsou už tak výrazně dražší než Česká republika. Třeba za hamburger, hranolky a pivo, jednu z nejoblíbenějších stravovacích rychlovek Američanů, doma zaplatí v přepočtu asi 300 českých korun, na Islandu ale více než 500. Leckde i mnohem více. Sklenka vína pak vyjde zhruba na 260 korun a tucet vajec asi na 130 korun.

Takto vysoké ceny jsou výsledkem kombinace mnoha logických faktorů. Na Islandu trvale žije jen 355 tisíc obyvatel, což s nutností značnou část potravin dovážet a vysokými daněmi, zejména na alkohol, žene ceny nahoru. Kolísání hodnoty islandské koruny mezi lety 2016 a 2017 také nepomohlo. Islanďané si ale z hlediska životního standardu vedou dobře.

Ačkoli pro turisty jsou ceny silně přemrštěné, tamní průměrná měsíční mzda v roce 2018 činila podle statistik před zdaněním 632 000 islandských korun, což je asi 115 tisíc českých korun. Platy Islanďanů jsou tak na vysoké ceny lépe „stavěné”.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Severský domek uprostřed ničeho je útulný a můžete ušetřit na jídle díky možnosti vaření.

I dovolenou ve vodním království severu lze však finančně zvládnout. Pokud ji nechcete trávit v autobuse plném turistů a být vyložen jen na pár desítek minut u hlavních atrakcí, pronajměte si na letišti auto a ubytujte se mimo hlavní turistické lokality. Severský domek s kuchyňkou vám pomůže ušetřit. Usínat na samotě za zvuků divoké přírody tak nemusí být k nezaplacení.

Za Islandem v žebříčku nejdražších evropských zemí podle Eurostatu, statistického úřadu Evropské unie, skončily Švýcarsko, Norsko, Dánsko a Irsko. Spotřebitelské ceny byly v průměru o 56 procent vyšší než ve zbytku Evropy, což činí Island nejdražší zemí Evropy před Švýcarskem, kde bývají ceny vyšší o 52 procent, Norskem (o 48 procent) a Dánskem (o 38 procent).

Nejdražší evropské země podle Eurostatu:
1. Island
2. Švýcarsko
3. Norsko
4. Dánsko
5. Irsko
6. Lucembursko
7. Finsko
8. Švédsko
9. Spojené království
10. Nizozemsko
24. Česká republika

Reklama

Výběr článků

Načítám