Hlavní obsah

Vulkánová turistika na vzestupu. Lidé riskují, aby viděli vybuchující sopky

Novinky, mšv

Vidět vybuchující sopku na vlastní oči může být fascinující podívaná. Stále více a více lidí ovšem riskuje život, aby takovému úkazu přihlíželo. Na rizika takzvané vulkánové turistiky nyní upozornila britská Královská geografická společnost, podle níž by k ohrožení života vůbec nemuselo dojít, kdyby se lidé drželi základních pravidel, píše server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nárůst zájmu o vybuchující sopky studovala geografka Amy Donovanová. „Myslím, že lidi přitahuje síla vulkánů. Je to víc než jen podívaná, je to zážitek,“ uvedla pro CNN. „Sopky jsou jednou z přírodních sil, které jsou zcela za hranicemi lidské kontroly. S erupcemi nemůžeme dělat vůbec nic, jen se jim klidit z cesty,“ doplnila.

Studie Donovanové se soustředila zejména na Island, kde během sedmi let vzrostl počet turistů z 488 000 na 2,24 milionu. Spousta návštěvníků na severský ostrov vyrazila právě pro jeho dramatickou krajinu a aktivní sopky.

Podle Ewana Callana, manažera turistické organizace What’s On sídlící v Reykjavíku, poptávka po turistických výletech k sopkám velmi vzrostla.

Podceňují rizika

Zatímco turistika se stala neodmyslitelnou součástí islandské ekonomiky, poptávka po adrenalinových zážitcích — jako je pozorování sopek — může působit podle Donovanové problémy. Zejména pro záchranné složky, které se za život riskujícími turisty musejí vypravovat.

„Už jsme tu měli pár případů, kdy se lidé chtěli dostat nebezpečně blízko k nějaké vybuchující sopce. Teď už musejí úřady zakročit s předstihem a celou oblast uzavřít,“ tvrdí majitel společnosti Reykjavik Erupts Dofri Hermansson.

Někteří turisté jsou ale ochotni si zaplatit pilota, který je s helikoptérou tajně do oblasti převeze. Podobné situace pak mohou velmi snadno skončit smrtí. Například v roce 2010 dva turisté umrzli na ledovci v průsmyku Fimmvörðuháls, když se na vlastní pěst vypravili k aktivní sopce.

Většina lidí totiž není vůbec správně připravená na tak riskantní výpravu, a vzhledem ke specifické povaze islandské krajiny je prakticky nemožné něco podobného zvládnout bez průvodce. „Záchranné složky mají těžkou práci. Když někdo pronikne do zakázané oblasti, můžou ho buď nechat napospas přírodním živlům, nebo se za ním vypravit a riskovat i svůj život,“ tvrdí Donovanová.

Turistům by doporučila, aby lépe naslouchali doporučením příslušných orgánů a nevystavovali se zbytečně nebezpečí. Rizikem totiž nemusí být jen samotná sopka, ale i toxické výpary, které při erupci unikají do ovzduší.

Reklama

Výběr článků

Načítám