Hlavní obsah

Na nejodlehlejším letišti světa si můžete udělat i piknik

Novinky, Taťána Marenčíková (Hanga Roa)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už je to nějaký ten pátek, kdy se cestující mohli procházet po letištní ploše. Dnes jsou podobné kousky, pokud k nim přes množství bezpečnostních opatření vůbec dojde, přímou „letenkou“ leda do vězení. Ne tak na Velikonočním ostrově, jednom z posledních pozemských rájů.

Tak trochu jiné letiště na Velikonočním ostrověVideo: Taťána Marenčíková, Novinky

 
Článek

Na mezinárodním letišti Mataveri v Hanga Roa, hlavním městě Velikonočního ostrova, to funguje tak trochu jinak než ve zbytku civilizovaného světa. Žádné letištní autobusy, žádné „rukávy“, žádná omezení a poplatky za parkování.

Na Rapa Nui, jak se ostrov v domorodém jazyce jmenuje, totiž denně přilétají jen dvě letadla. Můžete sem přiletět pouze z hlavního města země Santiaga nebo jednou týdně z Tahiti. I díky tomu ostrov tolik netrpí nápory turistů jako jiné masově oblíbené destinace.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Nikdo vás nikam nežene, nikdo vám nezakazuje fotit a filmovat, na všechno je čas.

Pravidelné lety ze Santiaga začaly v roce 1967 a trvaly tehdy devět hodin. Dnešní let trvá směrem na Velikonoční ostrov pět a čtvrt hodiny a zpět z něj čtyři a tři čtvrtě. Destinace dělí 3762 kilometrů, které činí „velikonoční“ letiště tím vůbec nejodlehlejším na světě.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Můžete se vydat pouze vpravo, mýlka je vyloučená.

S tím samozřejmě souvisí i jeho velikost. Najdete zde jedinou ranvej o délce 3318 metrů. I proto nejsou žádné motorizované přesuny po areálu potřeba. Letadlo prostě doroluje kousek od jediné budovy, která slouží jako příletová i odletová hala zároveň. Po výstupu z letadla jen přejdete pár desítek metrů a u vtipného rozcestníku se dáte vpravo - směr Velikonoční ostrov.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Mají tu i karuselový pás na zavazadla. Jeden jediný. Víc není potřeba.

Pod střechou ze sušené trávy ale najdete vše potřebné. Jak sociální zařízení, tak i jeden pás na zavazadla. A jakmile vám přijede kufr, žádné další formality už nejsou potřeba. Jen jedna milá pozornost: po východu z letiště dostane každý návštěvník ostrova na krk věnec z čerstvých květin. Přesně jako v romantických filmech z exotiky.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Každý návštěvník Velikonočního ostrova dostane květinový věnec.

Výroba tradičních věnců na přivítanouVideo: Taťána Marenčíková, Novinky

Odlet pak probíhá podobně jednoduše. Zavazadlo necháte projet bezpečnostním rentgenem, který odhalí i uloupený písek z jediné přírodní písečné pláže na ostrově nebo, nedej bože, kameny z lomu na známé sochy moai.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Sochy moai jsou největším turistickým lákadlem ostrova.

Pak už tradičně dostanete letenku, zkontrolují vám pas a příruční zavazadlo a hurá do čekárny. Ta je ale velmi netradičně volně průchozí ven - některé obchody jsou uvnitř, jiné s typickými dřevěnými soškami, šátky z místní továrny, ozdobnými květy plumérie do vlasů nebo sladkostmi najdete venku s výhledem na letadlo.

A o tom, že je čekání na spoj s čerstvým mořským vzduchem mezi exotickými květinami úplně jiným zážitkem, není třeba se dlouze rozepisovat. Obzvláště rodiny s dětmi často roztáhnou deku na trávě a naposledy si vychutnají některé z místních pochutin.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Kde jinde ve světě se vám ještě poštěstí mít piknik přímo na letišti s výhledem na vaše letadlo?

Když nazraje čas, dá letištní personál v trávovém altánu pokyn, zkontroluje letenky, a pěšky se vyráží k letadlu. Celý proces provází pohodová atmosféra a úsměvy, tolik příznačné pro celý zdejší pobyt. Ale oč je nástup do letadla příjemnější, o to hůř se překrásný ostrov opouští.

Kromě nezapomenutelných vzpomínek si každý návštěvník Rapa Nui odváží i tradiční náhrdelník z mušlí pro šťastný návrat.

Tipy pro cestu na Velikonoční ostrov

Na Rapa Nui je v zimním obdoví o šest hodin méně než v ČR.

Na ostrově platí jako měna chilské pesety, někde výjimečně přijímají i americké dolary. Platební terminály má naprostá většina restaurací i obchodů.

Na Velikonoční ostrov se dostanete z chilského hlavního města. Do Santiaga vede z České republiky nejpraktičtěji cesta přes Paříž s aerolinkami Air France ve třech cestovních třídách - Economy, Premium Economy a Business. Počítejte s tím, že let z Paříže do Santiaga trvá okolo 14 hodin. Letí se ale přes noc, a tak značnou část doby v letadle můžete prospat. Následný let s aerolinkami LATAM ze Santiaga do Hanga Roa (hlavního města Velikonočního ostrova) trvá zhruba pět hodin.

Na Velikonoční ostrov nejsou potřeba žádná speciální očkování, stejně jako kamkoli jinam lze doporučit očkování proti žloutence.

Krásy ostrova můžete objevovat na organizovaných výletech, nebo si můžete půjčit auto a ostrov obrážet na vlastní pěst. Mezinárodní ani český řidičský průkaz po nás nikdo vidět nechtěl, to však neznamená, že ho v některé z půjčoven nebudou vyžadovat.

Takřka celý ostrov je národním parkem, a pokud budete chtít vidět jeho hlavní atrakce, budete si muset zakoupit vstupenku s platností 10 dnů za 80 dolarů (asi 1830 korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám