Hlavní obsah

Nové památky v UNESCO: Růžové město i největší evropský ledovec

Novinky, mšv

Na seznam kulturního dědictví UNESCO přibylo letos skoro 30 památek. Jsou mezi nimi i dvě tuzemské – Národní hřebčín v Kladrubech a region Erzgebirge/Krušnohoří. Podívejte se na výběr nejhezčích zahraničních nováčků, mezi nimiž jsou indické město Džajpur, islandský národní park Vatnajökull, nebo chrámové město Pugam v Myanmaru.

Foto: Profimedia.cz

Národní park Vatnajökull je druhý největší v Evropě.

Článek

Džajpur, hlavní město státu Rádžasthán, je známé především pro narůžovělé fasády domů. Jedná se také o první město v zemi, které bylo pečlivě urbanisticky naplánováno, má řadu širokých bulvárů a čtvrtě rozdělené do sektorů. Místní architektura byla na Indii dlouho velmi pokroková a nadčasová.

Foto: Profimedia.cz

Džajpuru se kvůli fasádám přezdívá růžové město.

Národní park Vatnajökull je podobně jako zbytek Islandu známý svou drsnou a pustou krajinou. V době svého ustanovení měl rozlohu 12 000 kilometrů čtverečních, později byl však rozšířen a dnes je druhým největším národním parkem v Evropě. Na jeho území se nachází stejnojmenný ledovec, který je tou vůbec největší ledovou čepicí starého kontinentu.

Foto: Profimedia.cz

Vatnajökull, který leží na území stejnojmenného národního parku, je největší ledovec v Evropě

Na UNESCO se dostala také italská oblast mezi městy Conegliano a Valdobbiadene, krajina známá výrobou šumivého vína prosecco. Nachází se na východě země, severně od Benátek a je obdobně zvlněná a posetá vinicemi jako například Toskánsko.

Foto: Profimedia.cz

Krajina severně od Benátek proslula zejména výrobou prosecca.

Pagan, někdy též Pugam či Bagan v Myanmaru je starověké město, které bylo mezi 9. a 13. stoletím centrem Pugamské říše. Přežilo z něj na 2000 buddhistických chrámů rozesetých po krajině. Výhledy na špičky svatostánků vykukujících z korun stromů jsou velmi romantické a lze si je vychutnat také při letu horkovzdušným balonem.

Foto: Profimedia.cz

Chrámy v Baganu si lze skvěle vychutnat z horkovzdušného balonu.

Pozůstatky hlavního města Babylonie Babylonu na řece Eufrat jsou dalším nováčkem na seznamu UNESCO. Město vzniklo už za Mezopotámie, vzhledem k jeho stáří je i poměrně zachovalé. Přetrvaly z něj ale zejména hradby. Babylon se nachází asi 88 kilometrů jižně od Bagdádu.

Foto: Profimedia.cz

Babylon má tisíciletou historii. Býval hlavním městem Babylonské a Novobabylonské říše.

Pskov proslul zejména církevními památkami. Místní kostely totiž jako jedny z mála v Rusku přežily porevoluční dobu Sovětského svazu, kdy se řada svatostánků z ideologických důvodů bourala. Na UNESCO se dostaly kvůli jedinečné architektonické škole — stylu, který ve městě vznikl.

Foto: Profimedia.cz

Pskov má množství kostelů, které přežily sovětskou éru.

Za celé Spojené státy americké se na seznam kulturního dědictví dostala architektura Franka Lloyda Wrighta. Jeho díla lze najít třeba v Chicagu, v New Yorku vybudoval Guggenheimovo muzeum. Mimo to má ale stavbu také v Tokiu, kde podle jeho návrhu vyrostl Imperial Hotel.

Foto: Profimedia.cz

Guggenheimovo muzeum v New Yorku je jedním z nejvýraznějších děl Franka Lloyda Wrighta.

Častým cílem poutníků je svatyně Bom Jesus do Monte u portugalského města Braga. Na památce je zajímavé zejména klikaté schodiště, které ke kostelu na kopci vede. Podle tradice ho věřící zdolávali po kolenou, aby se oprostili od materiálního světa a připomněli si utrpení Krista jdoucího s křížem.

Foto: Profimedia.cz

Největší zajímavostí svatyně Bom Jesus do Monte je schodiště.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám