Hlavní obsah

Muzeum penisů skýtá neotřelou podívanou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Island je proslavený zejména přírodními krásami, které každoročně přijíždějí obdivovat miliony turistů. V hlavním městě Reykjavíku však najdete i speciality jako kousek berlínské zdi či Školu skřítků, kteří mají v severské zemi bohatou pohádkovou historii. Jednou z nejbizarnějších atrakcí země je tamější muzeum falů.

Muzeum penisů je asi nejkurióznější islandskou atrakcíVideo: Novinky

 
Článek

Začalo to nevinně. Bývalý učitel a ředitel vysoké školy na Islandu Sigurður Hjartarson dostal v dětství originální dárek – pohlavní orgán býka, kterým měl pohánět dobytek. Jeden z jeho přátel mu v roce 1974, pobaven starou historkou, daroval další čtyři zvířecí faly. Tři z nich rozdal, ale z různých zdrojů začal dostávat jiné a o pár let později zpřístupnil jejich sbírku veřejnosti ve své univerzitní kanceláři.

Po odchodu do důchodu otevřel v roce 1997 v hlavním městě opravdové muzeum. To bylo později kvůli vysokému nájemnému dočasně přestěhováno do městečka Húsavík. V roce 2012 převzal správu nad muzeem jeho syn a opět jej vrátil do Reykjavíku. A na návštěvnost si nemůže stěžovat: „Začínáme uvažovat o větších prostorách, protože počet návštěvníků pořád roste a už jsme na 50 000 za rok.“

Foto: Novinky

Penis vorvaně obrovského

Cílem muzea je vystavit pohlavní orgány všech islandských savců. Muzeum je ale už nyní největší kolekcí penisů na světě. Exponáty jsou získávány zejména od řezníků či velrybářů a následně konzervovány sušením nebo nakládáním do formaldehydu. Největším exponátem je penis plejtváka obrovského, který váží 70 kilogramů a měří 170 centimetrů.

O lidské dárcovství je zájem

Expozice čítá bezmála tři stovky penisů 93 druhů savců. A teď pozor: včetně člověka. Od roku 2011 je vystaven také lidský exponát, který muzeu odkázal fanoušek. Další tři lidské faly jsou již přislíbeny. Jelikož první odebrání z dárcova těla nevyšlo zcela podle plánu a exponát byl poněkud znehodnocen, muzeum prý hledá nějaký „mladší a větší“. Vystavený lidský penis věnoval 95letý Islanďan, který byl prý celý život velký donchuán, a chtěl pro svůj penis i po smrti „věčnou slávu“. Dalšími dárci v pořadí mají být Němec, Američan a Brit.

V muzeu jsou ke zhlédnutí i umělecké předměty s falickou tematikou nebo použitými materiály. K oblíbeným kusům patří sousoší Thorgerdur Sigurdardottir znázorňující 15 mužských penisů. Vzniklo na oslavu islandských házenkářů, kteří získali stříbrnou olympijskou medaili na hrách v Pekingu roku 2008. Na počest jejich umístění je dílo vyrobeno ze stříbra. Hráči však popřeli, že by stáli modely.

Tipy pro cestu na Island

Na Islandu se platí islandskými korunami, 1000 ISK je asi 180 českých korun.

Muzeum je otevřeno denně od 10 do 18 hodin, cena plného vstupného je asi 270 českých korun.

Nejoblíbenějšími měsíci pro návštěvu Islandu jsou červen až září.

Na Islandu je v letním období o dvě hodiny méně. Průměrná teplota i v nejteplejších letních měsících zřídka stoupá nad 12°C.

Nejlevnějším přímým letem se v sezóně z Prahy na Island dostanete s Českými aeroliniemi. Zpáteční letenka stojí od pěti tisíc korun, v letadle strávíte v obou směrech necelé čtyři hodiny.

Pokud chcete vidět především oblíbenou cestovatelskou ochutnávku Islandu přezdívanou Zlatý okruh, kde nechybí národní park, gejzír ani vodopády, stihnete ji v rychlosti za prodloužený víkend. K zevrubnějšímu projetí ostrova si vyhraďte alespoň dva týdny.

Asi nejkurioznější z kuriozních je pak folklórní sekce vystavující faly skřítka, trolla či mořského muže. Ten skřítkův, který je v katalogu muzea popsán jako „neobvykle velký a starý“ je pak jedním ze zakladatelových nejoblíbenějších. Bohužel pro návštěvníky je, stejně jako jeho mytický „nositel“, běžným smrtelníkům neviditelný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám