Hlavní obsah

Svatba na den aneb Vezměte si někoho z místních, láká kampaň turisty v Amsterdamu

Novinky, mšv

Pojmout za ženu či muže na jeden den někoho z místních, trhat plevel nebo vyrazit na procházku se seniorem. To je jen zlomek aktivit, na které láká turisty v nizozemském hlavním městě kampaň iniciativy Untourist Amsterdam. Ta si klade za cíl odklonit návštěvníky od tradičních cílů a ukázat jim jinou stránku metropole, píše server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Amsterdam dlouhodobě bojuje s rostoucím počtem turistů, ročně ho navštíví kolem 19 milionů lidí. Toto číslo se má v příští dekádě ještě zvednout. Město se proto rozhodlo přestat s propagací, místo toho vznikají různé iniciativy, které si kladou za cíl Amsterdamu trochu ulehčit a nasměrovat návštěvníky jiným směrem.

Untourist Amsterdam proto nabídne řadu netradičních aktivit, kde mezi nejzajímavější patří možnost se na den oženit nebo provdat za místního obyvatele. Nejde samozřejmě o žádný právně podložený akt, spíše o symbolické gesto.

„Je to šance pro návštěvníky, aby prožili hodnotné setkání s někým, kdo tu bydlí,“ uvedla spoluzakladatelka organizace Sabine Linzová.

Po kompletním svatebním obřadu se sliby i výměnou prstýnků jsou na řadě líbánky. To znamená, že místní turistu provede po méně známých lokalitách ve městě, což by mělo pomoct s uvolněním nejfrekventovanějších míst.

Zakážou se prohlídky

Kromě svatby ale iniciativa Untourist Amsterdam nabídne i jiné možnosti. I při další bude turista spárován s místním, aby společně tentokrát na farmě vytrhávali plevel.

Návštěvníci budou mít také možnost vyrazit na procházku se seniorem do parku, nebo si oškubat a připravit holuba k jídlu.

Pro zlepšení situace s turisty zakáže Amsterdam také komentované prohlídky ve slavné čtvrti červených luceren. Již od prvního dubna jsou zakázány skupinové prohlídky po sedmé hodině večerní. Podle radnice prohlídky nejsou ani uctivé k tamním sexuálním pracovnicím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám