Hlavní obsah

Historické písečné duny v Japonsku jsou terčem vandalů

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Písečné duny Tottori v jižním Japonsku jsou velmi populární atrakcí. Pod náporem návštěvníků přírodní památka ale také značně trpí, často se totiž stává terčem vandalů, kteří do písku ryjí nápisy nebo obrazce. Jelikož jsou duny staré 100 000 let, je něco podobného samozřejmě zakázané, píše britský Independent.

Foto: Profimedia.cz

Duny Tottori se nacházejí na jihu Japonska.

Článek

Správa parku ke vstupům na duny nainstalovala cedule, které návštěvníky upozorňují, že vytvářet „písečné graffiti“ je zakázáno. Cedule informují v čínštině, angličtině a korejštině.

Za poslední dekádu bylo v parku zaznamenáno na 3000 incidentů, kdy byly do písku vyryty nějaké obrazce. Jen za loňský rok to bylo 228 případů, tedy o zhruba 28 víc než za rok 2017. Některé projevy vandalismu jsou podle správců ale viditelnější než jiné. Například letos v lednu do písku někdo vyryl 25 metrů široký nápis „Všechno nejlepší, Natalie“, v dubnu zase obličej opatřený jménem Sebastian, uvedla místní média.

Počet návštěvníků roste

Správa parku sice obrazce odstraňuje, přesto se však jedná o závažný problém. Na duny míří stále větší počet návštěvníků, v loňském roce dorazily přes tři miliony turistů, což je od roku 2009 30procentní nárůst. Podle statistik tvoří polovinu cizinci.

Nejsme si jisti, zda jsou místní pravidla správně chápána. Chceme však místo i nadále pro návštěvníky ochránit a zachovat jeho krásu,“ uvedl za správu parku Tomihisa Ikeuči.

Písečné duny Tottori se nacházejí nedaleko stejnojmenného města a ve stejnojmenné prefektuře na jihu Japonska. Jedná se o jedinou takto rozsáhlou oblast svého druhu v zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám