Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Projeďte se párou, vyrazte do skanzenu

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O druhém květnovém víkendu můžete s dětmi vyrazit na výlet parním vlakem. Pojede se z Prahy do Lužné u Rakovníka, kde se nachází železniční muzeum. Tematický program se uskuteční například ve skanzenech v Zubrnicích, Příkazích či na Veselém kopci, kde se seznámíte s řemesly a lidovými tradicemi. V Kolíně zas můžete přihlížet historické bitvě.

Foto: Profimedia.cz

Vyzkoušejte si s dětmi práci hrnčíře. Ilustrační foto

Článek
Praha

Den pro děti

V Hostivařském lesoparku můžete s dětmi strávit zábavnou a aktivní sobotu. Den s Jednorožcem si chystám celou řadu her, tvoření, ale i sportu. S vašimi ratolestmi si můžete vyzkoušet lukostřelbu, lakros, běh po překážkové dráze nebo si zahrát deskové hry. Přichystány jsou i malé ceny či občerstvení, a to zcela zdarma. Více najdete zde.

Jízda párou

O víkendu můžete vyrazit z Prahy parním vlakem do Lužné u Rakovníka, svezete se historickými lokomotivami Papoušek a Heligón. V cílové destinaci pak můžete navštívit železniční muzeum a prohlédnout si exponáty spojené s dráhou, vlaky a podobně. Jízdenka platí samozřejmě i na zpáteční cestu. Podrobnosti naleznete zde.

Středočeský kraj

Historická bitva

Staňte se diváky velké bitvy, jejíž rekonstrukce se uskuteční v sobotu na kolínské jízdárně. Při takzvané bitvě zlatých ostruh se střetl francouzský král Filip IV. Sličný s vojskem flanderských komun a utrpěl těžkou porážkou. Kromě samotné bitvy se můžete projít středověkým tržištěm, ochutnat dobové speciality nebo zhlédnout ukázky starých řemesel. Více informací naleznete zde.

Pohádkové prohlídky

Vypravte se v sobotu na zámek Hořovice, kde vám prohlídky ozvláštní pohádkový program. Prozkoumejte památku v doprovodu kostýmovaných postav, které vám kromě zajímavostí o zámku představí i poutavý příběh nazvaný Čertův švagr. Prohlídky se konají v hodinových intervalech, své místo si raději rezervujte. Další informace zde.

Jihočeský kraj

Vítání léta

V Českých Budějovicích se v sobotu uskuteční Motoshow, jednodenní akce pro celou rodinu k přivítání blížícího se léta. Pro děti je připraven zábavný program se zlobrem Shrekem, různé atrakce a hry, například tvořivé dílničky nebo pěnová show, malování na tvář a další. Dospělí se mohou pokochat výstavou historických vozidel nebo si zkusit jízdu v elektromobilu. Další informace najdete zde.

Plzeňský kraj

Interaktivní výstava

Seznamte se s barokem prostřednictvím interaktivní výstavy, která se koná v prostorách DEPO 2015. Všechny exponáty si můžete osahat, díky audiovizuálním instalacím a virtuální realitě se stanete samotnou součástí děje. Uvidíte slavné barokní obrazy, ale zjistíte také, jaké to je být součástí barokního kvarteta. Výstava končí 19. května. Více se dozvíte zde.

Karlovarský kraj

Do podzemí

Prozkoumejte svět, který leží pod zemským povrchem. Seznamte se s historií dobývání rudy ve štole Johannes u Božího Daru, mimořádném důlním komplexu, kde spatříte komory v takových rozměrech, jako málokde jinde na světě. Na výběr jsou dvě prohlídky, přičemž ta vhodnější i pro děti bude základní, která trvá kolem hodiny a půl až dvou. Více informací naleznete zde.

Ústecký kraj

Májový jarmark

Ve skanzenu v Zubrnicích se uskuteční další z pravidelných historických akcí, tentokrát to bude májový jarmark. Návštěvníci se mohou těšit na celou řadu řemeslníků, ať už hrnčířů, řezbářů a dalších, dorazí také pouliční divadla, kejklíři nebo kramáři se svými písněmi. Děti si mohou vyzkoušet nejrůznější aktivity v rámci dílen, a chybět nebudou ani dobroty připravené v kachlovém sporáku a na kamnech. Více zde.

Liberecký kraj

Zábavná příroda

Příznivci pohádek a přírody jsou zváni v sobotu na zámek Horní Libchava, kde se uskuteční akce Zábavná příroda, která bude plná tematických pohádek a aktivit. Celý den budete moci například navštívit dílnu, kde si vyrobíte papírový větrník, při interaktivních hrách a soutěžích si vyzkoušíte třídění. Kromě toho se konají prohlídky zámku s princeznou. Podrobnosti najdete zde.

Královéhradecký kraj

Po stopách rytíře

Vydejte se na procházku malebnou krajinou Podkrkonoší. V sobotu se koná turistický pochod po stopách rytíře Zbyhoně, kde jsou připraveny pěší trasy i cyklotrasy, součástí jsou ale také tematická zastavení pro děti, kdy po cestě najdete několik stanovišť s různými aktivitami. Na trase je připraveno také občerstvení. Další informace zde.

Pardubický kraj

Hrnčířská sobota

Ve skanzenu na Veselém Kopci proběhne tradiční Hrnčířská sobota. Návštěvníci se mohou těšit na ukázky výroby z hrnčířské hlíny, práci na hrnčířském kruhu a malování keramiky si budou moci zájemci, zejména ti dětští, sami vyzkoušet. Součástí je také kulturní program nebo prodej hotových výrobků. Více naleznete zde.

Vysočina

Létání s draky

Draci se sice obvykle pouštějí na podzim, ale pokud si chcete tuto aktivitu dopřát také na jaře, vyrazte v sobotu do Jihlavy. Proběhne tam celorepublikové společné létání s draky všech typů i rozměrů, zastoupeni budou amatéři i profesionálové. Přijďte se podělit o své zkušenosti nebo si jen zkrátka užít zábavný den na vzduchu. Více informací zde.

Jihomoravský kraj

Den matek

V neděli se slaví Den matek. Přijďte si ho s dětmi užít do brněnského Vida! science centra. Pro všechny maminky a babičky, které dorazí s dětmi, je připraven volný vstup a projít si tak můžete celou expozici zcela zdarma. Součástí bude také workshop, v němž se bude vyrábět přírodní kosmetika. Další informace najdete zde.

Olomoucký kraj

Tesařské řemeslo

V Hanáckém skanzenu v Příkazích si budete moci v sobotu vyzkoušet historické tesařské řemeslo. Zároveň se také zasloužíte o obnovu chybějících prvků v místních špaletových stodolách. Za přítomnosti zkušených mistrů budete moci zkusit opracovat desky pro vrata stodoly, dozvíte se také, co je uběrák, hladík, klopkař nebo macek. Co dalšího vás čeká, najdete zde.

Zlínský kraj

Den pohybu

Vyzkoušejte si s dětmi různé druhy obvyklých i méně obvyklých sportů při akci ve Starém Městě. Mobily nechte doma a rozhýbejte se třeba při atletice, šermu, badmintonu, stolním tenisu nebo provětrejte svoje mozkové závity při šachách. Součástí programu je také charitativní rodinný běh nebo malování na obličej. Více informací zde.

Moravskoslezský kraj

Den pro pěvce

Seznamte se s opeřenci v rámci akce May Day v ostravské zoo. Bude se věnovat zejména ohroženým ptákům, pěvcům. Seznámíte se se vzácnými druhy ptáků, dozvíte se, proč je důležitá jejich ochrana, mimo to jsou připraveny také aktivity pro děti. Více informací naleznete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám