Hlavní obsah

Švýcarský Schaffhausen zve na cestu do minulosti

Právo, Roman Zvarič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kouzelné uličky historického centra švýcarského Schaffhausenu lemují zdobné domy s arkýřovými okny, nad nimi se tyčí majestátní pevnost Munot a opodál se poklidná hladina Rýna mění v největší evropské vodopády.

Foto: Switzerland Tourism

Bohatě zdobené měšťanské domy s arkýřovými okny. Ta jsou nejen praktická, ale stavějí na odiv bohatství města.

Článek

Schaffhausen je hlavním městem stejnojmenného kantonu a jedním z nejstarších švýcarských měst vůbec, jeho historie se píše již déle než tisíc let. Leží na břehu Rýna v nejsevernějším výběžku země, který je vklíněn do německého území, mezi Bodamským jezerem a Černým lesem.

Za svůj vznik vděčí Rýnským vodopádům: původní osídlení totiž vzniklo v místech, kde loďaři potřebovali vyložit a někdy také uskladnit náklad, než s ním po souši objeli nesjízdný úsek řeky a naložili ho níže po proudu na další loď. Kdyby v 16. století Holanďané úspěšně provedli svůj plán na odstřel vodopádů metráky trhaviny, pak by zdejší region přišel o jednu z největších atrakcí a Schaffhausen by možná zůstal jen obyčejnou vesnicí u řeky. Z odvážného pyrotechnického projektu sešlo a Shaffhausen se stal bohatým a sebevědomým sídlem s významným klášterem a doslova pohádkovým Starým městem.

Arkýř vedle arkýře

Procházka po malebném historickém centru, kde platí zákaz vjezdu aut, připomíná cestu strojem času zpět do minulosti. Reprezentativní barokní a gotické domy s bohatými zdobnými reliéfy dokazují zámožnost zdejších obyvatel. Jejím zdrojem byly daně za zboží, které se zde překládalo. Téměř všechny domy ve Starém městě mají krásná arkýřová okna, napočítali byste jich zde 171 – nejvíc v celém Švýcarsku.

Majitelé si je nechávali vybudovat jednak proto, aby zvětšili místnost a získali více světla, jednak aby dobře viděli, co se děje na ulici, ale především proto, aby ukázali sousedům, že na to mají. Většina arkýřů pochází z 18. století a často je doplňují roztodivné chrliče s draky, jejichž úkolem bylo chránit obyvatele před zlými duchy.

Foto: Switzerland Tourism

Dům s vysokou věží na náměstí Fronwagplatz, který má na fasádě astronomické hodiny s pěti ručičkami, sloužil jako domov opata zdejšího kláštera. Fontáně před domem vévodí maurský král Kašpar, jeden ze tří mudrců, kteří údajně přinesli dary novorozenému Ježíši. Další středověké fontány – např. s fešným halapartníkem nebo švýcarským hrdinou Vilémem Tellem – jsou na náměstíčkách, jež v minulosti sloužila pro trhy s dobytkem, masem, rybami apod.

Živé volám, mrtvé oplakávám

Monumentální benediktinský klášter Všech svatých, který je největší románskou stavbou ve Švýcarsku, pochází z roku 1049. Ke komplexu, v němž v současnosti sídlí muzeum a knihovna, patří katedrála a zahrada se hřbitovem. V zahradě je vystaven zvon z 15. století s nápisem „Vivos voco, mortuos plango, fulgura frango” (živé volám, mrtvé oplakávám, blesky srážím), který spisovateli Friedrichu Schillerovi posloužil jako inspirace ke slavné Písni o zvonu.

Až si projdete všechny dlážděné uličky Starého města, vydejte se po Vordergasse k nepřehlédnutelné pevnosti Munot. Cestou si ještě všimněte naproti redakci místních novin Schaffh auser Nachrichten pětipatrového domu Haus zum Ritter s úchvatnými renesančními freskami, které jsou dílem místního rodáka, malíře Tobiase Stimmera.

Pevnost Munot

Mohutná kruhová stavba obehnaná příkopem je hlavním symbolem města. Byla postavena v letech 1564–1589 podle návrhu Albrechta Dürera. Stojí asi sto metrů od Rýna na svahu porostlém vinou révou, z níž se vyrábí oblíbené místní víno Munötler.

Interiér pevnosti je dost ponurý, ale když po točitém schodišti, které kdysi sloužilo pro pěší i jezdce, vystoupáte na kruhovou střechu, bude vám odměnou nádherný panoramatický výhled na město, okolí a vinice vlnící se nad řekou. Stará děla připomínají, že Munot býval součástí opevnění, dnes se zde konají open-air divadelní představení, hudební koncerty apod.

Ve věži bydlí paní Karola Lüthi, která loni převzala funkci strážkyně pevnosti. Mezi její hlavní povinnosti patří péče o kolonii srnek, které žijí v příkopě kolem Munotu, a denně přesně ve 21 hod. musí rozeznít zvon. Tato tradice se zde udržuje nepřetržitě již od roku 1377, v minulosti zvon oznamoval, že se zavírají městské brány a hospody mají přestat nalévat.

Schaffhausen zažil velký rozkvět po roce 1857, kdy sem byla zavedena železnice a dnes slouží jako dopravní uzel a křižovatka švýcarských a německých železničních tratí. V dubnu 1944 město omylem bombardovalo americké letectvo, za tragickou chybu navigátora zaplatilo životem 44 místních obyvatel.

Foto: Switzerland Tourism

Centrum města s řekou Rýn a pevností Munot

Hodinářské muzeum

Historickému centru se bomby naštěstí vyhnuly. Kromě pevnosti Munot je dalším symbolem města místní hodinářská značka IWC (International Watch Company), která loni oslavila 150. výročí od založení.

Schaffhausen

Schaffhausen je z Prahy vzdálený přibližně 650 km, cesta autem zabere asi 6,5 hodiny. Nejrychlejší trasa vede přes Plzeň, Rozvadov, Norimberk a Stutgart směrem na Curych.

V Schaffhausenu se jednou za dva roky koná Mezinárodní hudební festival, který přibližuje dílo J. S. Bacha.

Na celodenní výlet se nabízí městečko Stein am Rhein, vzdálené 18 km, kam se dá dojet na kole po cyklostezce, příp. vlakem či lodí,snadno dostupná je i Kostnice u Bodamského jezera (50 km).

Vždy v květnu do města míří fanoušci jazzu na Schaffhausen Jazz Festival.

Na podzim se koná v okolí města řada vinařských slavností.

K její centrále patří muzeum, kde je k vidění celá řada časomír od těch nejstarších až po kousky z aktuální kolekce. Nejznámější „atrakcí“ Schaffhausenu a magnetem, který přitahuje návštěvníky z celého světa, jsou v úvodu zmíněné největší evropské vodopády. Najdete je za městem, konkrétně tři kilometry po proudu řeky. Průtok zde dosahuje až milionu litrů za vteřinu. Pohled na masu vody řítící se z výšky 23 metrů je zážitkem, na který se nezapomíná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám