Hlavní obsah

Sydney, nebo Oxford? Turisté si pletou slavnou filmařskou lokaci

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Univerzita v Sydney zažívá nebývalý zájem ze strany čínských turistů. Ti se totiž mylně domnívají, že se v novogotickém areálu, evokujícím středověkou anglickou architekturu, natáčely filmy o Harrym Potterovi, uvádí server Independent. Štáb ve skutečnosti v Austrálii nepořídil jedinou scénu, natáčelo se ve Velké Británii, například v Oxfordu.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní budova Univerzity v Sydney je postavena v novogotickém stylu. Může proto připomenout staroanglickou architekturu z filmů o Harrym Potterovi.

Článek

Chyba ovšem není tak úplně na straně čínských turistů. Podle zprávy serveru SBS News totiž některé portály či agentury mylně uvádějí, že se v areálu sydneyské univerzity Harry Potter skutečně natáčel. A vzhledem k architektonické podobnosti tomu návštěvníci věří. „Náš průvodce nám řekl, že tohle je místo, kde se natáčely scény do filmu,“ potvrdil jeden z turistů serveru SBS.

Množství Číňanů pak kvůli mylné informaci míří do Sydney, aby si „slavnou“ filmařskou lokaci prohlédli na vlastní oči. Přitom například z Pekingu to mají na kilometry mnohem blíž do Londýna, potažmo do Oxfordu, než do Sydney.

Nebývalého zájmu si všiml už i samotný personál univerzity s tím, že spousta turistů se potuluju po areálu kampusu Camperdown.

„Zaregistroval jsem nebývalý nárůst lidí, kteří tudy chodí,“ uvedl Jamie Fraser, kurátor Nicholsonova muzea, které sídlí v hlavní univerzitní budově a jemuž během dvou let vzrostla návštěvnost v řádu tisíců. „Důvodem je neogotická architektura budovy. Lidé přijdou k pokladně muzea a ptají se nás, zda jim můžeme ukázat, kde přesně se natáčel Harry Potter,“ doplňuje Fraser.

Foto: Profimedia.cz

Viadukt Glenfinnan leží na severu Skotska. A Harry Potter se tu skutečně natáčel.

Podle Sarah Butlerové, expertky na spotřebitelské právo, je klamavá reklama v rozporu se zákonem. Servery, které uvádějí, že se Harry Potter natáčel v areálu sydneyské univerzity, by proto mohly mít problémy. „Pokud nějaká společnost nabízí prohlídky areálu a láká turisty na to, že se tam natáčel Harry Potter, což není pravda, porušuje tím australské zákony,” řekla Butlerová.

Za Potterem jedině do Británie

Úsměvný případ dokazuje jednu věc: mánie kolem zřejmě nejslavnějšího čaroděje všech dob jen tak neustane. Kdo by se ovšem chtěl podívat na skutečná natáčecí místa, nechť je hledá pouze ve Velké Británii, třeba na univerzitě v Oxfordu a tamní koleji Christ Church, kde se několik scén skutečně natáčelo a tamní jídelna posloužila jako předloha pro bradavickou Velkou síň.

Foto: Profimedia.cz

Kolej Christ Church v Oxfordu je rovněž jednou z reálných natáčecích lokací.

Scény, ve které se studenti učí létat na koštěti, se pak natáčely na hradě Alnwick na severovýchodě Anglie nad Newcastlem. Jelikož se kouzelnická škola Bradavice měla nacházet ve Skotsku, ani to nebylo vynecháno z natáčení. Pravděpodobně nejznámější lokací je železniční viadukt Glenfinnan.

Drtivá většina „filmové magie“ ovšem vznikala ve studiích na předměstí Londýna, která dnes slouží jako turistická atrakce. Návštěvníci si v nich mohou prohlédnout autentické kulisy, kostýmy a rekvizity.

Anketa

Lákají vás místa, kde se natáčely filmy?
Ano, chystám se nějaké navštívit
0 %
Ano, ale ještě jsem žádné nenavštívil
0 %
Nelákají
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 0 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám