Hlavní obsah

V Luhačovicích znovu otevřeli pramen Ottovky

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V největších moravských lázních v Luhačovicích na Zlínsku je od začátku prosince znovu otevřený pramen Ottovka. „Pramen byl až na výjimky uzavřen od července 2015 kvůli výsledkům mikrobiologických analýz, které neodpovídaly platné vyhlášce,“ informoval generální ředitel a.s. Lázně Luhačovice Eduard Bláha.

Foto: Jiří Růžička, Právo

V luhačovických lázních je znovu otevřený oblíbený pramen Ottovka.

Článek

„Na základě několika posledních rozborů se ukázalo, že nyní je minerální voda mikrobiologicky plně vyhovující. Hosté lázní a návštěvníci Luhačovic tak znovu mohou bez omezení pít tento oblíbený luhačovický pramen,“ řekl Bláha.

Charakteristický kruhový pavilon Ottovky u tenisových kurtů nedaleko kolonády je jedním ze symbolů luhačovických lázní. Pramen patří mezi povrchové zdroje a voda z něj pochází z mělké studny. Přirozeně zachycuje i nečistoty z okolí, negativně se proto projevuje i dlouho trvající sucho.

V dřívějších letech srážky pomáhaly nečistoty odplavovat. Přestože k pitné kúře předepisují lékaři prameny Aloisku a v Luhačovicích nejznámější Vincentku, Ottovka vždy byla vyhledávanou zastávkou při lázeňských procházkách, i díky své architektuře.

Bakterie likviduje záření

„Přímo u studny, ze které je Ottovka jímána, jsme nainstalovali UV lampu, která nepřetržitě zajištuje nechemickou dezinfekci vyvěrající vody. UV záření spolehlivě ničí případné bakterie, které by se mohly do zdroje dostat. Dezinfekce zářením nevytváří žádné škodlivé vedlejší produkty a neovlivňuje chuť ani kvalitu vody,“ ubezpečil Bláha.

Novinkou je také úprava nedávno navrtaného pramene Viola ve svahu nad Ottovkou. Přebytečná voda odtékající z Violy je svedena povrchovým potrubím, aby nedocházelo k ovlivnění kvality Ottovky.

Lázně Luhačovice monitorují deset pramenů, které na území Luhačovic spravují. Zdejší vody mají vysoký obsah minerálních látek a vynikající proplynění volným oxidem uhličitým. Pomáhají při léčbě dýchacího ústrojí, pohybového aparátu, trávicího a oběhového ústrojí, cukrovky i rekondici po onkologické léčbě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám