Hlavní obsah

Nejbarevnější vesnice na světě? Malby ji zachránily před demolicí

Novinky, mšv

Pestrobarevné malby pokrývají každý kus prostoru. Jsou na zdech domů, kolem oken i na chodnících. Duhová vesnice, jak se místu na okraji tchajwanského města Tchaj-čung říká, je možná nejbarevnějším místem, na které při cestách narazíte. Jedno velké umělecké dílo, které se stále rozšiřuje, zachránilo před desítkou let tuto starou armádní osadu před demolicí, píše BBC.

Foto: Profimedia.cz

Své dílo tvoří umělec už deset let.

Článek

Každý den brzy ráno, když má většina lidí ještě hlubokou půlnoc, vklouzne 96letý Chuang Jün-fu do sandálů, popadne kyblíky s barvou a vyráží do ulic. Tři hodiny pak stráví malováním chodníků a zdí a rozšiřuje své velkolepé životní dílo, na němž začal před 10 lety pracovat. Kreslené postavičky střídají abstraktní zvířata a surrealistické výjevy, všechno mělo přitom na začátku jeden jediný význam — zabránit demolici bývalé armádní vesnice, v níž Jün-fu jakožto bývalý voják, dlouho žil.

Chuang se narodil v čínském Kantonu. Po druhé světové válce se zapojil do boje proti Mao Ce-tungovi a nakonec před jeho režimem spolu s miliony dalších lidí uprchnul na Tchaj-wan. Pro nově příchozí uprchlíky tam začaly vznikat jakési vesnice, které spravovala armáda.

Foto: Profimedia.cz

Symboly, zvířata nebo postavy. To vše se v umělcově tvorbě vyskytuje.

Z dočasného ubytování se ale stal permanentní domov. V něm Jün-fu strávil posledních 40 let a za obranu Tchaj-wanu obdržel i zlatou medaili. Tamní vláda ale v 80. a 90. letech zahájila kampaň na demolici někdejších útočišť a z původních 879 vesnic jich aktuálně zbývá už jen 30. Mimo to i ta, které se dnes přezdívá Duhová.

Vděčit za to může právě Jün-fuovi, který ji díky svým malbám před zbouráním zachránil. „Kdysi tu bývalo na 1200 domácností, všichni jsme spolu žili jako jedna velká rodina. Ale pak se všichni odstěhovali nebo zemřeli a já zůstal sám,“ vzpomíná muž, který se nikdy neoženil a nezaložil ani rodinu. Neměl proto, kam jít.

Foto: Profimedia.cz

Na barvu umělci přispívají i turisté.

Jedno léto obdržel od vlády dopis, že se má také vystěhovat. Místo toho vzal do ruky štětec a barvy a začal malovat. Nejprve u sebe doma, ale postupně malby doslova tryskaly zpoza jeho dveří do ulic vesnice.

Proti zbourání se postavili občané

V jednu noc roku 2010 zabloudil do barevných ulic jakýsi student, naprosto fascinován tvorbou stárnoucího amatérského umělce. Doslechl se o jeho osamělém tažení proti buldozérům a demoliční kouli, nafotil pár fotek a rozjel kampaň, v níž chtěl vybrat, co nejvíce peněz na koupi dalších barev. Sepsal také petici proti zbourání vesnice. „Lidé byli udiveni umělcovou vášní a zasáhlo je, že chtějí studenti tomu starému muži pomoci,“ uvedla vedoucí odboru kultury města Tchaj-čung Andrea I-Šan Jangová.

Foto: Profimedia.cz

Málokterá plocha zůstane bílá.

Za pár měsíců byl starosta města doslova zavalen desítkami tisíc mailů od občanů, kteří požadovali, aby zabránil demolici vesnice. Navzdory všem předpokladům to zafungovalo. Starosta rozhodl, že se z místa stane veřejný park. Jün-fuova práce tím ovšem neskončila. I nadále každé ráno vstává a svůj barevný svět rozšiřuje. „Lidé, kteří sem přijdou, jeho malby občas srovnávají s takovými umělci jako španělský malíř Joan Miró nebo japonský animátor Hajao Mijazaki,“ uvedl Lin Young Kchaj, který v Duhové vesničce vypomáhá.

A jak se umělcova práce dostávala do světa, přicházelo stále víc turistů. Podle oficiálních zdrojů navštívilo vesnici v roce 2016 více než 1,25 milionu lidí. A kdo chce, může Chuangovi přispět na další barvy, protože dokud bude naživu, ve svém uměleckém tažení nepřestane.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám