Hlavní obsah

V lavici i u jídla. Švýcarské muzeum vystavuje žáby při lidských činnostech

Novinky, mšv

Okolo stolečku sedí několik vycpaných žab hrajících karty. Jiné jsou zase usazeny ve školních lavicích. Tak vypadá bizarní expozice muzea ve švýcarském městečku Estavayer-le-Lac, kde jsou žáby k vidění v nejrůznějších naaranžovaných pózách napodobujících člověka, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Švýcarské muzeum vystavuje vycpané žáby oddávající se lidským činnostemVideo: Reuters

 
Článek

Historie muzea, zřejmě jediného svého druhu, sahá do poloviny 19. století. Jeho zakladatelem je někdejší napoleonský voják Francois Perrier, který byl podle serveru Atlas Obscura nevýslovně fascinován právě žábami, a tak si z nich udělal poněkud excentrického koníčka.

Při svých výletech po krajině je sbíral a odnášel domů, kde je nejprve rozpitval a poté naplnil pískem. Následně je aranžoval do různých situací, které měly reflektovat každodenní život v polovině 19. století. Vyrobil jim i miniaturní oblečky, nábytek a další předměty.

Žabích exponátů je v muzeu dnes celkem 108 a spatřit je lze při skutečně různorodých činnostech — při hraní karet či kulečníku, u jídelního stolu nebo ve starých školních lavicích. Přestože je vesnice Estavayer-le-Lac poměrně zapadlá, Žabí muzeum, jak se kuriózní instituci říká, je podle agentury Reuters mezi turisty nezvykle populární.

Kromě žab návštěvníci v muzeu najdou také 200 historických lamp, které dříve patřily Švýcarským dráhám, nebo kolekci zbraní.

Reklama

Výběr článků

Načítám