Hlavní obsah

V Peru objevili unikátní sošky. Pocházejí z předkolumbovské éry

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peru stále vydává své historické poklady. Začátkem týdne objevili archeologové na nalezišti Chan Chan dvacet antropomorfních dřevěných sošek, které mají být přes 800 let staré. Podle ministryně kultury dříve nejspíše označovaly vstup do významného náboženského a ceremoniálního centra, uvádí agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Peru našli dřevěné sošky staré 800 letVideo: Reuters

 
Článek

Soch bylo nalezeno dvacet, ale jedna je rozbitá. Podle archeologů se jedná o nejstarší nálezy v oblasti. „Objevili jsme vchod na místo, kde se mohly odehrávat důležité náboženské ceremonie. Je to evidentní z nalezených dřevěných sošek, které mají masku. Jsou jakýmisi strážci místa a vítají každého, kdo sem vstoupí,“ uvedla peruánská ministryně kultury Patricia Balbuenová.

Sochy také drží předměty připomínající kopí a štít – i z toho archeologové usoudili, že se jedná o strážce místa. Výzkumníci je našli umístěné ve zdi, kterou zdobí reliéfy. Domnívají se, že vznikly ještě před kulturou Chan Chan a mohly by pocházet až z roku 1100. „Jedná se o nejstarší dřevěné nálezy v oblasti,“ uvedl vedoucí archeologů na nalezišti Arturo Paredes.

Chan Chan, kde byly sošky nalezeny, byl kdysi největší citadelou předkolumbovské Ameriky. Lokalita je zařazena na seznam ohrožených míst organizace UNESCO a aktuálně v ní probíhají rozsáhlé archeologické práce.

Reklama

Výběr článků

Načítám