Hlavní obsah

Mělnické podzemí si tajemství uchová

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velkou záhadou Mělníka je podzemí ukryté pod historickým centrem města. Systém chodeb a sklepů byl v pískovcovém podloží a opuce budován už ve 13. a 14. století.

Foto: Město Mělník

Průzkum mělnického podzemí pokračuje.

Článek

V současné době probíhá průzkum podzemí a mnozí chovali naději, že se část chodeb zpřístupní. Vedení města ale tak optimistické není a prohlídkové trasy se nejspíš prodlužovat nebudou. Jednu výjimečnou šanci ale lidé přece jen dostanou.

„V sobotu 10. listopadu zveme na prohlídku části podzemí, které dosud nikdy nebylo veřejnosti přístupné. Zájemci budou moci poprvé a jen v jeden den navštívit dvoupatrové sklepení domu 114 v Palackého ulici,“ uvedl předseda Mělnického osvětového a okrašlovacího spolku Martin Klihavec.

Tuto mimořádnou prohlídku sklepů pod domem v Palackého ulici neorganizuje městské turistické centrum, ale přímo okrašlovací spolek. Turistické informační centrum umožňuje pouze vstup do podzemí ke studni, tyto chodby ale nejsou se sklepy v Palackého ulici nijak propojené.

Úkryt i zásobárna

V dobách nejistoty a ohrožení mohl mělnickým měšťanům podzemní labyrint sloužit jako nouzový úkryt pro ně samotné i pro jejich zásoby jídla a pití nebo pro jejich bohatství a cennosti. Byli tak připraveni na válečná období, výpady lupičů, ale třeba i na požáry. V případě nouze podzemí poskytovalo únikovou cestu, která vedla mimo město a vyústila až za hradbami.

Běžně se sklepy, které sahají do hloubky tří a někdy až čtyř pater, využívaly jako sklady vína, zásobárny potravin. V podzemí byl, a dokonce stále je, i zdroj pitné vody. Přímo uprostřed náměstí je dodnes vidět unikátní středověká studna s nádherně modrozelenou průzračnou hladinou.

V těch nejhlubších částech sklepů mnohdy geologové zkoumající podzemí nacházejí třeba i popel, který se sem ukládal, a podzemí se postupně zasypávalo. Právě to je důvod, proč teď není průchozí. „V obavách před sousedy, před přístupem do svých domů skrz sklepy majitelé domů sklepy postupně zasypávali, zahrnovali, stavěli příčky,“ potvrdil starosta Mělníka Ctirad Mikeš.

Víc se nezpřístupní

Pro turisty je nyní přístupná jen malá část podzemí, a to hlavně chodby směřující ke zmíněné studni s rekordním průměrem přes 4,5 metru. Podle záznamů by se mělo jednat o nejširší středověkou studnu v ČR. Tato část podzemí byla zpřístupněna před deseti lety, tedy v březnu 2008, a vidělo ji kolem 80 tisíc zájemců.

U takového rozsahu zpřístupnění nejspíš zůstane i po geologickém průzkumu. „Odstranění příček a dodatečných zdí si nepřejí soukromí majitelé domů nad sklepeními, aby stejně jako v minulosti nebyly jejich domy přístupné sklepeními,“ potvrdil starosta, podle něhož zhruba 90 procent podzemních chodeb vede pod soukromými domy. Navíc by bylo celkem složité zajistit bezpečnost chodeb, které se tu a tam bortí. Stabilizace by vyšla na milióny korun.

Město tak pokračuje v průzkumu, na který je i pro příští rok vyčleněno 200 tisíc korun. Geologové prostor monitorují a vytváří se trojrozměrné mapy.

Reklama

Výběr článků

Načítám