Hlavní obsah

V Indii otevřeli největší chrám bez pilířů na světě. Symbolizuje mír

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Indie si na počátku října připsala nový rekord. Ve městě Puné se po 13 letech výstavby otevřel největší chrám na světě, jehož kopuli nepodpírají žádné pilíře. Svatostánek, který stojí v kampusu tamní univerzity a byl zbudován „ve jménu světového míru“, je nyní přístupný turistům, píše server Little India.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Indii otevřeli největší bezpilířový chrám na světě Video: AP

 
Článek

Chrám svou velikostí předčil i kopuli svatopetrské baziliky ve Vatikánu. Jeho průměr činí téměř 49 metrů, na výšku má mramorový dóm nicméně pouhých 80 metrů.

Budovu zvenčí zdobí 24 bělostných sloupů. Zajímavostí je také 54 bronzových soch, které vypodobňují mimo jiné osobnosti, jež toužily dosáhnout světového míru. Jsou to například Mahátma Gándhí, na jehož narozeniny byla 2. října budova otevřena, Ježíš Kristus, Gautama Buddha, Mahávíra nebo Mojžíš.

Návštěvníci zde ale naleznou i sochy antických učenců – Konfucia, Aristotela, Sokrata a Platóna. Nebo zkrátka významné osobnosti světové vědy, včetně Einsteina, Edisona či Marie Curie-Sklodowské. Účelem modlitebny je totiž symbolicky propojit duchovno s vědou. „Vrcholek dómu je zasvěcen bohyni Sarasvátí, která je patronkou moudrosti a vědění. Zosobňuje v podstatě celou myšlenku monumentu,“ uvedl rektor univerzity Vishwanath Karad.

Chrám minulý týden slavnostně otevřel indický viceprezident Venkaiah Naidu, podle nějž se jedná o monumentální stavbu, která prohlubuje myšlenku míru. „Modlím se, aby dóm dokázal inspirovat každého člověka, který do něj vejde,“ řekl Naidu o nové dominantě univerzitního kampusu.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám