Hlavní obsah

Turisté kradli v Osvětimi cihly. Chtěli si je odvézt jako suvenýr

Novinky, mšv

Ojedinělý suvenýr si chtěli z bývalého koncentračního tábora v Osvětimi přivézt dva maďarští turisté. V tamní márnici vydloubávali cihly, aby si je nechali jako památku na svůj výlet. Jejich počínání si ale všimli další návštěvníci, kteří ihned upozornili ostrahu, píše britský server Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý koncentrační tábor v Osvětimi je jednou z nejnavštěvovanějších památek v Polsku.

Článek

Pro dva Maďary ve věku 30 a 36 let si přijela policie a zatkla je. Turisté byli obviněni z krádeže kulturně a historicky důležitých předmětů, dostali jednoroční podmínku a pokutu ve výši 1500 polských zlotých, v přepočtu přes 9000 korun. „Řekli, že si jenom chtěli domů odvézt nějaký suvenýr, a nebyli si vědomi následků svého konání,“ okomentoval situaci policista Mateusz Drwal.

Vedení muzea následně uvedlo, že je přísně zakázáno jakkoli hýbat nebo přemisťovat předměty z tábora, protože mají velký kulturní význam. Podobné případy ale nejsou ničím ojedinělým. Polské soudy už turistům za krádeže v Osvětimi rozdaly nespočet podmínek i pokut.

Před dvěma lety před soudem stanuli třeba dva osmnáctiletí studenti z Velké Británie, kteří byli v bývalém koncentračním táboře na výletě a měli odcizit několik předmětů. V roce 2014 byl z krádeže obviněn také 47letý německý učitel, jenž byl chycen, když se snažil pronést osobní předměty, které patřily vězňům. Ostraha u něj objevila desítky věcí, včetně nůžek, porcelánových střepů nebo vidličky. V Osvětimi v roce 2011 kradl také pár z Izraele. „Je to jako epidemie,“ komentovaly úřady.

Bývalý koncentrační tábor Osvětim-Březinka je jednou z nejnavštěvovanějších památek v Polsku. Do míst, kde mezi léty 1940 a 1945 zemřelo přes milión lidí, často míří školáci a studenti kvůli znalostem historie.

Reklama

Výběr článků

Načítám