Hlavní obsah

Hanojský Hilton je místem, kde byste pobývat rozhodně nechtěli

Novinky, Jakub Kynčl (Hanoi)

Temný turismus zažívá v posledních letech opravdový rozmach. Turistů jezdících na místa, kde se v minulosti udály smutné věci, je stále více a více. Hlavní město Vietnamu Hanoj má přitom přímo ve svém centru budovu, která tento požadavek skvěle splňuje. Vězení Hoa Lo, pro které se vžila ironická přezdívka „hanojský Hilton” je místem, kde mrazí i silnější povahy.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Za přezdívkou hanojský Hilton se ukrývá místo, kde není příjemné být ani desítky let poté, co již neplní svůj původní účel.

Článek

Vězení Hoa Lo dali vzniknout francouzští kolonisté, kteří jej užívali pro politické vězně. Opravdu hrůzný rozměr ale dostalo později, v době vietnamské války. Tehdy tuto budovu používal Severní Vietnam pro věznění zajatých amerických vojáků. Jejich příběhy po zveřejnění otřásly světem. A ač byla v devadesátých letech většina vězení zbourána, i návštěva zbylé části je něčím, co byste při návštěvě Hanoje vynechat rozhodně neměli. Za vstup zaplatíte v přepočtu jen dvacetikorunu a na jeho návštěvu jistě hned tak nezapomenete.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Vstupní vězeňská budova byla zachována i po demolici větší části budovy vězení v roce 1990.

Vězení, které na své vstupní bráně nese název Maison Centrale, se nachází v centru Hanoje, v docházkové vzdálenosti od oblíbeného jezera Hoan Kiem, kolem kterého je vždy velké množství turistů i místních. Jde o jednu z těch nejtemnějších atrakcí, které si můžete v hlavním městě Vietnamu dopřát. Nic na tom nemění ani to, že už najdete uvnitř budovy spíše muzeum než autentické vězení. Ale pro ty otrlejší je vhodné říci, že několik cel a chodeb zůstalo v autentickém stavu. Snad tedy jen bez zápachu a špíny.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Vězeňský dvůr - toho si vězni příliš neužili. Viděli ho spíše jen sporadicky.

Vnitřek muzea seznamuje návštěvníky především s utrpeními, které ve vězení prožívali vietnamští revolucionáři, které zde v první části 20. století drželi Francouzi. Popravy zde nebyly ničím výjimečným, a tak člověka ani tak nepřekvapí pohled na gilotinu, která se v jedné z místností vězení nachází.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Nechybí ani místnost nejobávanější...

Ironickou přezdívku „hanojský Hilton” však dostalo vězení až při Vietnamské válce, kdy zde věznili zajaté americké piloty a vojáky. Právě ti jej takto označili. Podmínky byly podle pamětníků hrozivé a rozhodně nesplňovaly mezinárodně stanovené standardy. Vězni zde totiž nedobrovolně prožili často i mnoho let a dlouhodobá uzavírání na samotku byla jen jedním z mnoha trestů, které zde podstupovali. O tom, že vězení v době války fungovalo výrazně nad své doporučené kapacity, asi ani není třeba dlouze mluvit.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Umělecká díla na zdech vám na klidu nepřidají...

Nejsou to ale nejrůznější výstavky, které vám nejlépe přiblíží to, jak těžké chvíle zde asi vězni prožívali. Zachoval se totiž i jeden blok cel, který si můžete projít. Nutno dodat, že to není zážitek vhodný pro klaustrofobiky a slabší povahy. Úzká chodba a nevelké, nulově vybavené cely, jsou pamětníky mnoha utrpení.

Američtí vězni vzpomínali i na to, jak zde spolu komunikovali jen díky speciálnímu systému zvukových impulzů, ne nepodobnému morseovce. Tu však věznitelé uměli rozluštit, a tak museli přijít s jiným systémem, díky kterému si mohli předávat důležité informace.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Na chodbách vězení rozhodně není nadbytečně mnoho prostoru.

Nejslavnějším zdejším vězněm byl americký republikánský politik a neúspěšný kandidát na prezidenta John McCain, jehož letecký oblek je ve vězení stále vystaven. McCain byl sestřelen v roce 1967 a ve vězení byl držen do roku 1973. Zranění po pádu jeho letadla a z následného mučení byla tak vážná, že mu mnozí nedávali šance na přežití. Díky pomoci ostatních vězňů však nejtěžší týdny ustál a o svém pobytu ve vězení Hoa Lo napsal v roce 1999 knihu s názvem Faith of My Fathers. Kniha se stala okamžitě bestsellerem a prodalo se jí přes půl miliónu kusů.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Mnozí vězni trávili v této pekelné díře i několik let.

Pokud vám snad návštěva této Bohem zapomenuté díry rozhodí psychiku o něco více, než jste dopředu zamýšleli, neklesejte na mysli. Nějakých 650 metrů od budovy vězení se nachází místo, které vás zase rychle napraví. Tedy za předpokladu, že nejste diabetici. Maison Marou je moderní výrobce čokolády západních standardů. Vyrábí se tu čokolády z kakaa sbíraného napříč celým Vietnamem a klimatizovaná budova v horkých dnech přijde také vhod. A ač jsou tu ceny také více než západní, dost možná vám hrnek husté horké čokolády dá zapomenout na depresivní cely, které jste před několika momenty viděli...

Anketa

Lákají vás na cestách i místa, kde se psaly temné dějiny?
ano
81 %
ne
19 %
Celkem hlasovalo 21 čtenářů.

RADY A TIPY DO VIETNAMU

Jak do Vietnamu

Když se podíváte na mapu Vietnamu, poměrně rychle vám dojde, že vaše dovolená bude nejspíše zahrnovat pořádnou řádku přesunů. Z jednoho konce na druhý to máte bratru dva tisíce kilometrů cesty. Ať už budete volit tradiční přesuny vlaky či si nějaký ten přesun urychlíte vnitrostátním přeletem, je praktické vstoupit do země v Hanoji či v Ho Či Minově Městě a opouštět ji z druhého letiště. Tedy jet ze severu na jih či z jihu na sever. Tuto možnost nabízí například aerolinky Emirates, se kterými se do Vietnamu dostanete s jedním přestupem v Dubaji. Cena letenky se pohybuje okolo 20 tisíc korun v závislosti na termínu. Přímý let z České republiky do Vietnamu neexistuje a spojení přes Dubaj má tu výhodu, že si zde cestou domů můžete udělat denní či dvoudenní zastávku. Jak na to, se dočtete zde.

Peníze

Zdejší měnou je vietnamský dong. Za 1000 korun byste měli obdržet zhruba 1,03 miliónu dongů, tedy něco málo přes tisíc za jednu korunu. Na části turistických míst můžete zaplatit i americkými dolary, ale směnný kurz nebude výhodný. Nejvýhodněji eura či dolary směníte za dongy překvapivě ve zlatnictvích. Ve městech jsou bankomaty zcela běžné a ve většině supermarketů a větších restaurací můžete platit i kartou. Mějte u sebe však vždy nějakou menší hotovost.

Zásuvky

Na některých místech sice narazíte na tradiční evropské koncovky, ale mohou vás překvapit i zásuvky pro zúžené kolíky. Je lepší si tedy vzít adaptér s sebou.

Na jak dlouho vyrazit?

Zvažte, co všechno chcete vidět, a tomu svou cestu přizpůsobte. Na jihu je lákadlem systém tunelů Cu Chi využívaný v období války s USA. Ten se nachází jen malý kousek za Ho Či Minovým městem. Několik hodin cesty pak začíná i delta Mekongu. Ve středním Vietnamu stojí za návštěvu města Hoi An a Hue. V Da Nangu, kam létají spoje z Ho Či Minova Města i z Hanoje, je pak zase parádní koupání na velmi čistých plážích. Na severu vyjma Hanoje stojí za několikadenní výpravu Sapa a provincie Cao Bang. Pokud vám přeje počasí, vyrazte si do světoznámé zátoky Ha Long. Jen počítejte s tím, že tento nápad bude mít v jakýkoliv vámi zvolený den ještě dalších několik tisíc (ne-li desítek tisíc) lidí...

Reklama

Výběr článků

Načítám