Hlavní obsah

Tipy na víkend: Výlety po vinařských stezkách i za tajemstvím medu

Novinky, mšv

Předposlední červencový víkend je, co se týče akcí, velmi rozmanitý. V pražské botanické zahradě se můžete blíže seznámit se životem včel a jejich produkty, v mnoha městech se pak konají historické trhy. Kolem Mikulova se můžete vypravit na cyklistický nebo pěší výlet po vinařských stezkách, na své si ale přijdou i milovníci kultury.

Foto: Profimedia.cz

Vydejte se na cyklovýlet po moravských vinicích. Ilustrační foto

Článek
Praha

Medový den

Navštivte o víkendu Botanickou zahradu hlavního města Prahy v Troji. V sobotu se v ní uskuteční sladký Medový den, který nabídne zajímavý program o rostlinách, včelách a jejich důležitosti. Dozvíte se, jak velký význam má opylování, k vidění bude také skleněný úl, pomocí kterého nahlédnete do života včel. Chybět ovšem nebudou ani medové produkty, včetně medu samotného nebo medoviny. Více informací zde.

Den bez domova

Víte, jaká příkoří zažívají lidé bez střechy nad hlavou? Navštivte v neděli klášter sv. Anežky České, kde proběhne interaktivní program zaměřený na lidi bez domova a po výkonu trestu. Uskuteční se beseda o drogách nebo komentovaná prohlídka s projektem Pragulic, dále výstava kartonových portrétů, chybět nebude ani občerstvení. Podrobnosti se dozvíte zde.

Festival ochotníků

Fandíte ochotnickému divadlu? Od soboty až do konce července se ve Studiu Dva uskuteční nultý ročník přehlídky ochotnických divadel. Představí se spolky z celé České republiky a vstupenky na jednotlivá představení pořídíte za jednotnou cenu 99 korun. První dvě inscenace se uskuteční v sobotu a v neděli, některá se konají i přes týden. Více informací zde.

Středočeský kraj

Jarmark na zámku

Vyrazte o víkendu na zámek Žleby, kde se uskuteční Svatoanenský jarmark. Kromě nepřeberného množství dobových stánků, v nichž pořídíte nejrůznější výrobky i občerstvení, se budou v pravidelných intervalech konat také speciální prohlídky zámku. Jejich součástí bude oživená zámecká kuchyně, kde budete moci ochutnat pečené dobroty od tamních kuchařů a kuchařek. Více zde.

Svatojakubské oslavy

O víkendu se bude v Kutné Hoře slavit blížící se svátek sv. Jakuba. Program se bude konat v okolí kostela sv. Jakuba a nabídne například koncerty, mši nebo komentovanou prohlídku pamětihodnosti. Chybět nebudou dobroty z farní kuchyně, přednáška na téma církve v období první republiky a další. Podrobnosti se dozvíte zde.

Jihočeský kraj

Letní slavnost

Přeneste se do období první republiky. V sobotu se v Písku koná letní slavnost, která nabídne třeba dobovou módní přehlídku, jazzový koncert u Kamenného mostu nebo výstavu historických vozidel a bicyklů. Večer se můžete těšit na benátskou noc, hudební program na Otavě, při němž si budete moci i zatančit. Dobové kostýmy jsou na akci vítány. Více zde.

Plzeňský kraj

Kladrubské léto

Pokud zatoužíte v sobotu po kultuře, vyrazte na druhý koncert hudebního festivalu Kladrubské léto. Uskuteční se v klášterním kostele Nanebevzetí Panny Marie a nese název Proměny hudby – od violoncella k saxofonům. Těšit se proto můžete na skutečně rozmanitý program, který nabídne například dílo Antonína Dvořáka, G. F. Händela nebo Claudea Debussyho. Vstupné je 150 korun. Více naleznete zde.

Karlovarský kraj

Festiválek na konci světa

V sobotu se v Kraslicích uskuteční další ročník hudebního Festiválku na konci světa. Příjemnou a pohodovou atmosféru navodí několik interpretů, například Dikobrass, Kamelot Revival nebo zpívající právník Ivo Jahelka. Akce se koná pod širým nebem, vstupné na místě činí 180 korun. Více informací zde.

Ústecký kraj

Prohlídka parku

Zajímají vás více než zámky jejich přilehlé parky a zahrady? Pak vyrazte v neděli na komentovanou prohlídku parku na ploskovickém zámku. Pod vedením botanika se dozvíte, jak vypadal park v 18. století a jakými změnami prošel, ale i jaké původní rostliny se dochovaly. Místo si rezervujte předem. Více informací najdete zde.

Liberecký kraj

Dobývání pevnosti

Přeneste se o víkendu do středověku. Hradiště Curia Vitkov v Chrastavě slaví 20 let a při příležitosti kulatého jubilea chystá velkolepý festival raně středověkého vojenství. Návštěvníci tak budou moci spatřit válečníky z různých koutů Evropy, od Vikingů, přes Franky a Velkomoravany až po křižáky. Vrcholem programu je pak dobývání, letos ve formě komentovaných ukázek. Podrobnosti naleznete zde.

Královéhradecký kraj

Náchodské Pivobraní

Milovníci piva by měli o víkendu vyrazit do Náchoda, kde se uskuteční sedmý ročník Pivobraní. Kromě výběru studených ležáků je připraven hudební program, jehož hlavní hvězdou bude Václav Neckář. Kromě něj také písničkář Voxel nebo Vypsaná Fixa. Připraven je také turnaj ve stolním fotbalu a další. Více najdete zde.

Pardubický kraj

Country a folk

Patříte mezi příznivce folkové, country a podobné muziky? Pak si nenechte ujít Moravskotřebovský bramborák, festival zaměřený právě na tyto hudební styly. Akce se koná na zámku a tradiční česká pochoutka, která jí dala jméno, samozřejmě nebude chybět. Vystoupí celkem pět uskupení, vstupné je za rovných 100 korun. Více zde.

Vysočina

Pyšná princezna v Telči

Na zámku v Telči se až do konce srpna koná výstava zasvěcená kultovní české pohádce Pyšná princezna. Ta letos oslaví 65 let od natočení. V expozici najdete zajímavosti z natáčení filmu, kostýmy postav, stylizované dekorace a mnoho dalšího. Více zde.

Jihomoravský kraj

Po vinařských stezkách

Třetí červencová sobota v Mikulově bude patřit výletům po vinařských stezkách. Vyrazit můžete na kole, ale i pěšky. Objevte po cestě vinné sklípky a ochutnejte poklady, které se v nich ukrývají. V cíli navíc můžete vyhrát zajímavé ceny. Zastávky nejsou jen ve sklípcích, ale i u zajímavých turistických cílů. Detaily o akci naleznete zde.

Olomoucký kraj

Indonéská džungle

Navštivte s dětmi dalekou Indonésii. Část Výstaviště Flora Olomouc se změnila v autentickou iluzi džungle, která navodí atmosféru Nové Guiney. Najdete v ní rituální totemy, masky, štíty, luky i oštěpy, a seznámíte se tak zblízka s domorodými obyvateli jednoho z indonéských ostrovů. Výstavu doplňují také velkoformátové fotografie a mnoho dalšího. Více informací zde.

Zlínský kraj

Do sklárny

Zajímáte se o výrobu skla? Vypravte se v sobotu do skláren Květná, kde zhlédnete výrobu tradičního českého křišťálu. Exkurze je zaměřena na celý postup tvorby dekoračního skla, uvidíte tavení skloviny, foukání, broušení, malování i zdobení drahými kovy. Po skončení bude možno si výrobky i zakoupit. Vstupné je zdarma. Více informací zde.

Moravskoslezský kraj

Karlovský maraton

V obci Malá Morávka – Karlov pod Pradědem se v sobotu uskuteční Karlovský maraton. Závodit ale skutečně nemusíte, protože akci doprovodí celodenní program sportovně-relaxačních aktivit pro širokou veřejnost. Můžete využít příležitosti a naučit se jezdit na in-line bruslích nebo se jen podívat na zábavné představení. Kromě toho se budou vařit a především ochutnávat kotlíkové guláše, přichystaná je i malířská soutěž v malování na asfalt. Podrobnosti naleznete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám