Hlavní obsah

Z dřevěné rozhledny Bohdanka můžete dohlédnout až k Orlickým horám

Novinky, nšt,luh,emi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvaapadesátimetrová rozhledna je podle starosty obce Bohdaneč ve Středočeském kraji svou unikátní konstrukcí nejvyšší rozhlednou v České republice, ne-li v Evropě. Pokud překonáte 216 schodů, kruhový výhled vám při dobré viditelnosti odhalí nejen krásy bezprostředního okolí, lze také dohlédnout až na hřebeny Krkonoš a Orlických hor.

Rozhledna BohdankaVideo: Novinky

 
Článek

Bohdanka kromě výhledu na Českou republiku, která se zdá z padesátimetrové výšky jako na dlani, disponuje také unikátní dřevěnou konstrukcí.

Foto: Novinky

U rozhledny byla postavena socha Zvěstování Panny Marie.

„Byla postavena z kulatého dřeva pomocí ocelových spojů, díky tomu se podle dostupných informací jedná o nejvyšší rozhlednu v České republice tohoto typu, možná i v Evropě,“ představil Novinkám rozhlednu starosta Bohdanče Milan Dlouhý.

Po naučných stezkách

K rozhledně se můžete vydat po naučných stezkách v blízkosti Bohdanky. První je stezka Putování po vodních plochách, druhá nese název Historie českého sklářství, po které se dostanete až do Tasic. Na své si přijdou i milovníci umění a soch. „Máme tady sochu Zvěstování Panny Marie, která byla vysvěcena a je odlita z bronzu,“ dodal Dlouhý.

Foto: Novinky

Vyhlídková věž je vysoká 52,5 m.

Rozhledna, ze které při dobré viditelnosti dohlédnete až na Orlické hory, hřebeny Krkonoš či Blaník, je vysoká 52,2 metrů a základna má rozměry 8 x 8 metrů. Při výšlapu 216 schodů si můžete odpočinout na první vyhlídkové plošině ve výšce 22,5 metru, odvážlivci mohou vyšplhat až na druhou plošinu ve výši 42 metrů. Bohdanka byla otevřena v roce 2011.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám