Hlavní obsah

Zlatou stoku vystavěl rybníkář tak precizně, že moderní technologie tiše závidí

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Technické památky se těší v České republice stále větší popularitě. Některé jsou všeobecně dobře známy, jiné zůstávají spíše dobře ukrytým tajemstvím regionu. Zlatá stoka rybníkáře Štěpánka Netolického ze 16. století je v rybníkářském kraji Třeboňska dobře známa, ale zbytek republiky krásu a genialitu této stavby teprve pomalu objevuje.

Foto: Jihočeská centrála cestovního ruchu 2x

Zlatá stoka u lázní

Článek

Vodní kanál Zlatá stoka vybudoval v 16. století jako páteř rybniční soustavy Třeboňské pánve tamější rybníkář Štěpánek Netolický. A podle dostupných zdrojů právě letos slaví toto dílo 500 let. Hospodářská hodnota Zlaté stoky se i dnes s trochou nadsázky dá vyvažovat zlatem a je nenahraditelná také z hlediska krajinářského.

Název Zlatá stoka by neznalému člověku mohl evokovat mnoho významů. Důvod je ale však poměrně jednoduchý. Štěpánkova stoka, zvaná dříve Strouha, zvýšila totiž výnosy z rybničního hospodaření, přinesla Rožmberkům nemalé zisky a zajistila značnou prosperitu původně chudému a nehostinnému kraji.

Oblast kolem Zlaté stoky je krásná ve všech ročních obdobích.

Zlatá stoka začíná u jezu Pilař u Majdaleny a protéká krajinou Třeboňska v délce více než 45 kilometrů. Před Veselím nad Lužnicí se vlévá do Bukovského potoka, který následně ústí do řeky Lužnice.

Stoka napájí více než 50 rybníků a dříve přiváděla také vodu k mlýnům. Z původních 19 jich však do dnešních dnů zbylo pouze pět. V minulosti sloužila také jako zásobárna vody, pro závlahu i odvodnění, k plavení dřeva a také k nahánění sádek.

Až k jihočeskému moři

„Letos slaví náš klenot, Zlatá stoka, 500. výročí od svého dokončení. To je pro nás obrovská příležitost, jak seznámit s tímto geniálním dílem rybníkáře Štěpánka Netolického i širokou veřejnost a také ji poučit, jak se k celé chráněné krajinné oblasti chovat – zodpovědně a udržitelně, prostě tak, aby tyto krásy mohly obdivovat i další generace návštěvníků,“ uvedla zástupkyně turistické oblasti Třeboňsko Monika Havlová.

Technické zajímavosti Zlaté stoky

Celková délka: 45,2 kilometru

Celková délka: 45,2 kilometru Šířka: 2 až 4 metry

Celková délka: 45,2 kilometru Šířka: 2 až 4 metry Hloubka: Okolo metru

Celková délka: 45,2 kilometru Šířka: 2 až 4 metry Hloubka: Okolo metru Celkový spád: 13 metrů na celé délce.

Průměrný sklon stoky tedy činí zhruba jen 0,3 milimetru na jeden metr

Břehy Zlaté stoky skýtají spoustu příležitostí k procházkám v každé roční době. Za městskými hradbami Třeboně si můžete její klidný tok vychutnat ve směru na Bertiny lázně a projít se rozkvetlou kolonádou. Pokud budete Zlatou stoku sledovat dále, přivede vás červená značka až k hrázi „jihočeského moře” – rybníka Rožmberk.

Reklama

Výběr článků

Načítám