Hlavní obsah

Tipy na víkend: Dejte si skleničku vína, ochutnejte speciality světové kuchyně

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vinné degustace, foodfestivaly nebo pivovarské slavnosti. Závěrečný květnový víkend se ponese především ve znamení gastronomických akcí. Na ochutnávku vín můžete vyrazit třeba na zámek Zbiroh nebo na Moravu, světové speciality ochutnáte v Kutné Hoře či v Liberci. V Troubelicích se zase uskuteční čokoládový jarmark.

Foto: Profimedia.cz

Vyrazte na ochutnávku vín. Ilustrační foto

Článek
Praha

Mezi ploty

V areálu Psychiatrické nemocnice Bohnice se o víkendu uskuteční tradiční multižánrový festival Mezi ploty. Kromě hudebních vystoupení Vojty Dyka, Tomáše Kluse, Prago Union, PSH či Lenky Dusilové je připravená také divadelní scéna, na níž se představí například Divadlo Bolka Polívky, Studio Ypsilon nebo Divadlo v Dlouhé. Více informací zde.

Letní Dyzajn Market

O víkendu ožije náměstí Václava Havla u Národního divadla letní edicí oblíbeného Dyzajn Marketu. Přehlídka autorské módy a designu tradičně představí české tvůrce napříč oděvnictvím či šperkařstvím, těšit se ale můžete také na módní přehlídky žen všech tvarů i věků. Mezi nimi se představí i několik mladých hereček. Chybět nebudou ani stánky s občerstvením či kávou. Podrobnosti zde.

Kominíci na Kampě

Jednota kominíků bude v sobotu na Kampě slavit 150 let svojí existence. Hudebnímu programu bude předcházet například průvod Prahou za doprovodu historických hasičských vozidel. V samotném parku poté vystoupí například Anna K. nebo také Prague Lounge Trio či Diva Baara. Další informace najdete zde.

Středočeský kraj

Na jídlo do Kutné Hory

V historických kulisách Kutné Hory se v sobotu uskuteční food festival. Ochutnat na něm budete moci pokrmy z dalekých krajů, ale i z tuzemska. Na své si přijdou milovníci sladkého a slaného, nabídku doplní také regionální bio potraviny, lokální piva či vína. Příjemnou atmosféru doplní také hudební program. Více zde.

Muzejní noc v Příbrami

V sobotu se v Hornickém muzeu v Příbrami uskuteční tradiční muzejní noc, která nabídne například jízdu důlním vláčkem. Chybět nebudou prohlídky podzemí na dole Anna nebo prohlídky těžního stroje z roku 1914. Doprovodný program nabídne promítání historických fotografií, stínové divadlo s hornickou tematikou či hudební vystoupení. Podrobnosti naleznete zde.

Jihočeský kraj

Slavnosti pivovarů

Vyrazte v sobotu na jedno, dvě či jakékoli libovolné množství piv do Borovan. V areálu tamního kláštera se uskuteční slavnosti minipivovarů, kde ochutnáte různorodé produkty menších výrobců. Připraveny jsou také soutěže o zajímavé ceny nebo hudební program. Navštívit můžete i výstavu, která se v klášteře koná. Více informací zde.

Plzeňský kraj

Vína na hradě

V sobotu se na zámek Zbiroh sjedou čeští a moravští vinaři, aby návštěvníkům představili svá růžová vína. Ta budou k ochutnání i zakoupení. Na akci nebude chybět ani řemeslné tržiště s dobovým programem, zámecká krčma v tento den nabídne jídla inspirovaná kuchyní císaře Rudolfa II. Zámecké expozice zase oživí dobově oblečení průvodci. Další informace zde.

Karlovarský kraj

Zahájení sezóny

O víkendu se bude v lázních Jáchymov zahajovat nová lázeňská sezóna. Městské slavnosti, při nichž se budou otevírat prameny, doprovodí například jarmarky, koncerty klasické, folklórní i moderní hudby na kolonádách nebo i průvod v historických kostýmech. Program je připraven na sobotu i neděli. Více informací zde.

Ústecký kraj

Hraběcí košt

Zámek Velké Březno bude v sobotu hostit 20. ročník soutěžní ochutnávky vín Košt hraběte Chotka. Vína z českých a moravských sklepů ochutnáte v přízemí zámku i v přilehlém parku, akci doprovodí hudební program. Více informací naleznete zde.

Liberecký kraj

Fresh festival

Putovní Fresh Festival udělá o víkendu zastávku v Liberci. Milovníci dobrého jídla mohou vyrazit na ochutnávky tradiční i netradiční gastronomie, návštěvníky čeká gastronomická show v čele se Zdeňkem Pohlreichem nebo kulinářské workshopy. Ochutnat budete moci i pivo, včetně malých produkcí, ale také tuzemská i zahraniční vína. Podrobnosti najdete zde.

Královéhradecký kraj

Literární festival

Máte rádi dílo sourozenců Čapkových? Pak vyrazte do Malých Svatoňovic, kde se v Muzeu bratří Čapků uskuteční festival Studánecká Čapkiana. Program se odehrává na několika scénách, kde si můžete vyslechnout četbu z díla obou autorů, kromě toho je připravena výstava, komorní scéna, soutěže, jarmark a mnoho dalšího. Více najdete zde.

Pardubický kraj

Den rododendronů

Vyrazte v sobotu do svitavského parku Jana Palacha, kde se uskuteční Den rododendronů. Vychutnejte si odpoledne v obklopení přírody, kromě rozkvetlých květin si budete moci prohlédnout dravé ptáky nebo se projít labyrintem. Součástí je také Voříškiáda, proběhne soutěž v agility a další. Na akci si budete moci zakoupit také sazenice a květiny a chybět nebudou ani dobroty. Více informací zde.

Vysočina

Prohlídka skláren

Chcete vidět, jak se vyrábí sklo? Pak v sobotu vyrazte na den otevřených dveří do sklárny ve Světlé nad Sázavou. V rámci komentovaných prohlídek budete mít možnost prohlédnout si celý areál a vidět například moderní linku na výrobu nápojového skla. Připraveny jsou ale i další atrakce a občerstvení. Vstup je zdarma. Podrobnosti zde.

Jihomoravský kraj

Vinné trhy

Zámek Čejkovice ožije o víkendu již 23. ročníkem Vinných trhů. V areálu se bude prezentovat 28 lokálních vinařství, těšit se můžete tedy zejména na degustace, své favority budete moci i zakoupit. Součástí akce je také kulturní program, především hudební. V sobotu se můžete těšit na taneční zábavu na nádvoří zámku. Více informací naleznete zde.

Olomoucký kraj

Čokoládový jarmark

Pokud máte slabost pro všechno čokoládové, vyrazte do Čokoládovny Troubelice. Sobotní jarmark nabídne nejrůznější výrobky a dobroty z čokolády, a to nejen sladké, ale i slané. Přichystáno je i další občerstvení, včetně regionálních výrobků. Vstupné je zdarma a začíná se v 10:00 hodin. Více zde.

Zlínský kraj

Otevřené sklepy

Přijďte ochutnat víno přímo ke zdroji. V sobotu se v Uherském Hradišti otevřou sklepy lokálních producentů vína, kde budete moci degustovat jejich výrobky. Připraveno je i občerstvení. Vstupné je 100 korun a zahrnuje skleničku a mapku sklepů. Nezapomeňte si s sebou vzít i výbavu na piknik, protože některá vína budete moci degustovat přímo pod širým nebem. Podrobnosti zde.

Moravskoslezský kraj

Otevření muzea

V sobotu se v Chuchelné otevře vojenské historické muzeum. Jeho cílem je přiblížit návštěvníkům válečné události, které se v oblasti odehrály a měnily osudy lidí. Expozice je tedy zaměřená na 2. světovou válku. Odpoledne se v rámci programu uskuteční například i módní přehlídka z období 40. let a mnoho dalšího. Více informací najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám