Hlavní obsah

Karlštejn čeká rekonstrukce. Vzniknou i nové expozice

Právo, Lucie Fialová

Do roku 2022 vznikne na hradě Karlštejn moderní návštěvnické centrum, nové expozice, část majestátní budovy se dočká rekonstrukce. Práce spolykají 95 miliónů korun, většina půjde z prostředků Evropské unie.

Foto: Peter Kováč, Právo

Část hradu projde rekonstrukcí, vznikne nové návštěvnické centrum i nové expozice.

Článek

V pondělí projekt Hrad Karlštejn – klenot české země symbolicky odstartovali ministři v demisi, a to za kulturu Ilja Šmíd, pro místní rozvoj Klára Dostálová a také ředitelka Národního památkového ústavu (NPÚ) Naděžda Goryczková. Nicméně stavební práce letos nevypuknou. „Jsme ve fázi projektování, potom bude následovat výběrové řízení,“ řekl Právu Dušan Michelfeit, ředitel Územní památkové správy v Praze NPÚ.

Řemeslníci do akce nastoupí příští rok. Tradičních návštěvnických okruhů se stavební práce nijak významně nedotknou.

S omezením budou muset turisté počítat na nádvoří, odkud vedou přístupové trasy. To když se bude například stavět lešení. Podle Michelfeita půjde o krátkodobé výluky, o kterých bude hrad včas informovat. „I tento velikán trpí jak skrytými neduhy, tak vysokým návštěvnickým provozem. Prováděná údržba již nestačí a památka vyžaduje větší stavební zásah,“ konstatovala Goryczková.

Představí vývoj hradu

Projekt počítá s rehabilitací chátrajících přízemních, suterénních a sklepních prostor Císařského paláce, arkádového přístavku, skalního sklepa a východní části purkrabství, kde vyroste moderní návštěvnické centrum. Počítá se s novými expozicemi, renovací užitkové zahrady na jižním parkánu a také obnovou inženýrských sítí.

Z nového návštěvnického centra se lidé dostanou na relaxační terasu, na níž vzniknou toalety. Ty původní pocházejí z poloviny minulého století. Nové doplňkové expozice představí stavební vývoj gotického hradu, který byl dokončen v roce 1365, budou se věnovat kamenickým, tesařským a truhlářským prvkům i karlštejnskému vinařství. Michelfeit připomněl, že před první branou se dodnes dochovaly zbytky vinic.

Autoři nových expozic nezapomněli ani na virtuální model. „V roce 2012 jsme si udělali inventuru investiční potřeby Karlštejna, ta se pohybuje kolem půl miliardy. Ve chvíli, kdy jsme měli možnost získat zhruba sto miliónů korun, jsme museli volit, které části to budou. Vyhodnotili jsme, že nejzanedbanější je návštěvnický provoz, péče o návštěvníky neodpovídá současným nárokům,“ reagoval Michelfeit na dotaz Práva, proč padla volba právě na tyto části Karlštejna, na který ročně zavítá čtvrt miliónu lidí a o něž se už třicet let stará kastelán Jaromír Kubů.

„Volba byla jednoznačná. Připravit důstojné podmínky pro návštěvníky,“ doplnil Michelfeit. Podle něj jde o velice citlivou, úspornou obnovu, při níž je využit každý metr, nevznikají žádné novotvary. V polovině 80. let 20. století začala generální oprava střešní krytiny a fasád Velké věže. V letech 1997 až 2001 proběhla sanace dřevěných stropních konstrukcí paláce a obou věží.

Reklama

Výběr článků

Načítám