Hlavní obsah

Ruiny římského města v Rakousku ožívají díky virtuální realitě

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba 160 let provádějí archeologové vykopávky římských ruin Carnuntum v Rakousku. Z původně legionářského tábora, který vyrostl v šedesátitisícové město, už dnes mnoho viditelných budov nezbylo, což se ale nyní mění. Pomocí mobilní aplikace, která místo díky virtuální realitě rekonstruuje, si mohou návštěvníci Carnuntum prohlédnout v podobě, jakou mělo před 2000 lety.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Virtuální realita ukáže návštěvníkům římské město Carnuntum tak, jak vypadalo před 2000 letyVideo: AP

 
Článek

„V archeologickém parku mohou návštěvníci najít sedm různých míst a na nich poté pomocí aplikace prožít nevšední zážitek,“ představuje aplikaci jeden z jejích tvůrců, Günther Weinlinger. Okolí na obrazovkách chytrých telefonů ožije a turisté se tak mohou alespoň částečně přenést 2000 let do minulosti a starověké město si z několika úhlů prohlédnout.

Aby byla virtuální projekce co možná nejblíže k originálu, podílel se na vývoji aplikace tým historiků, architektů i archeologů. „Kontrolovali a analyzovali každý detail od oken po střešní tašky,“ tvrdí jeden z vědeckých ředitelů parku, Eduard Pollhammer. „Dbali jsme na drobnosti. A rekonstrukce, která byla předmětem dlouhých debat, má k originálu skutečně velmi blízko,“ dodal.

Aktuálně tedy aplikace nabízí rekonstrukci objektů ze sedmi různých míst, ještě v létě by měla přibýt prohlídka vojenské části Carnuntumu. Než bude ale virtuálně zrekonstruované celé město, může to podle agentury AP zabrat až rok.

Archeopark Carnuntum leží ve spolkové zemi Dolní Rakousy nedaleko od Vídně, ale i od Bratislavy. Celý komplex má rozlohu 300 hektarů a úplně původně se jednalo o keltskou osadu, na jejímž místě později vznikl legionářský tábor. Pozdější město bylo poprvé zničeno ve 4. století Germány, a i když bylo znovu zrekonstruováno, již nikdy nedosáhlo takového věhlasu. Definitivně bylo zpustošeno v raném středověku Maďary.

Reklama

Výběr článků

Načítám