Hlavní obsah

V Nizozemsku se blíží tulipánová sezóna. Nádherná pole leží na dosah Amsterodamu

Novinky, mšv

Nizozemsko je bezesporu jednou z nejhezčích zemí v Evropě, kterou lze na jaře navštívit. Jejím signifikantním symbolem jsou tulipánová pole a květinová sezóna se kvapem blíží. Trvá zhruba od poloviny března do začátku května, ale není radno dorazit na poslední chvíli. To už byste mohli spatřit pouhé torzo. Množství polí se navíc nachází, co by do Amsterodamu kamenem dohodil.

Foto: Profimedia.cz

Největší květinová stezka leží v provincii Flevoland na východ od Amsterodamu.

Článek

Slavný park Keukenhof je nizozemským evergreenem. Na jaře do něj míří všichni, kteří chtějí vidět okouzlující květinové záhony naaranžované do nejrůznějších obrazců a vzorů. Bývá tu ale obvykle dost rušno, během několika týdnů sem dorazí kolem miliónu lidí. A pokud jsou davy přesně tím, před čím se snažíte uniknout, nezklamou vás ani obyčejná tulipánová pole. Na ně můžete narazit zrovna v okolí Keukenhofu nebo obecně u městeček kolem Amsterodamu.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Tulipánová pole u Keukenhofu

Hlavní sezóna tulipánů začíná v půli dubna a trvá ještě první týden v květnu, ale vždy záleží na počasí. Někdy mohou být už koncem měsíce tulipány z drtivé většiny sklizené nebo také povadlé či pošlapané.

Pole nejsou ničím ohrazená, takže není výjimkou, že s v nich procházejí turisté a pořizují fotografie. A i když už není záplava tulipánů zdánlivě nekonečná, stále to je působivý pohled, obzvlášť během slunečného počasí.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní tulipánová sezóna začíná zhruba v polovině dubna.

Foto: Profimedia.cz

Nejen tulipány, ale i další druhy květin jsou pro Nizozemsko na jaře typické.

Pokud prohlídku tulipánových polí nechcete spojovat s návštěvou Keukenhofu a jste v Nizozemsku autem, zamiřte na východ od Amsterodamu do provincie Flevoland, kde se nachází takzvaná Tulip Route neboli tulipánová trasa. Ta by měla být tou vůbec největší tulipánovou stezkou v Evropě. Lze ji projet i na kole či projít pěšky.

Mimo to se v Nizozemsku samozřejmě konají i pestrobarevné květinové festivaly. V Evropě snad není země, ze které by jaro tak pestrobarevně tryskalo na všechny strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám