Hlavní obsah

Aerolinky Qantas končí s tradičním oslovením. Místo manžela a manželky budou partneři

Novinky, mšv

Australské aerolinky Qantas se rozhodly skoncovat s tradičními a podle vedení nekorektními osloveními. Nová příručka pro zaměstnance, která začátkem března vyšla, informuje, že například místo oslovení manžel a manželka či matka a otec má personál užívat označení partneři nebo rodiče. Tradiční genderová pojmenování by prý mohla urazit příslušníky LGBT komunity, píše Independent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Máme dlouhou historii, co se týče prosazování začleňování lidí, našich zákazníků, do společnosti. Podporujeme rovnost původních obyvatel Austrálie, ale i genderovou rovnost v podnikání a v manželství,“ tvrdí jedna z výkonných ředitelek společnosti Qantas Lesley Grantová.

Nová oslovení nemají být korektní pouze ke členům LGBT komunity (označení pro osoby s menšinovou sexuální orientací či odlišnou genderovou identitou), ale například i k Aboridžincům, původním obyvatelům kontinentu. Pro osídlování Austrálie Evropany v 18. století se proto nemá používat termín osadníci, ale spíše kolonizátoři, dále označení okupace či invaze.

„Popsat příjezd Evropanů jako osídlování je z hlediska historie spíše pohled Anglie než Austrálie,“ uvádí příručka.

Bývalý australský premiér Tony Abbott k novým doporučením uvedl, že politická korektnost přesáhla únosnou mez. „Popravdě jsou to naprosto vyhozené peníze. Personál aerolinek Qantas tvoří dobří a citliví lidé a nepotřebují takovéto nesmysly. Přijde mi to jako jejich urážka. Podivná doba, ve které žijeme,“ uvedl Abbott na adresu nového manuálu.

Anketa

Souhlasíte s neutrálními osloveními?
Ano, přijde mi to v pořádku
7,3 %
Ne, je to přehnaně korektní
89,6 %
Je mi to jedno
3,1 %
Celkem hlasovalo 356 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám