Hlavní obsah

Hrad Roštejn se vrací do své autentické podoby

Hrad Roštejn na Jihlavsku pozvolna dostává svou autentickou podobu. Zbořené je schodiště, které podle záznamů z novin pocházelo z roku 1961. Původní podobu už má i kaple sv. Eustacha. Návštěvníkům bude přístupná od nové turistické sezóny. Celá rekonstrukce, která se ani v zimě nezastavila, vyjde na 73,1 miliónu korun, uvedla Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina, který hrad vlastní.

Foto: Profimedia.cz

Hrad Roštejn

Článek

Kromě Roštejna investuje letos kraj do svých galerií i do hradu Kámen. Vzniknout tam má nové návštěvnické centrum asi za 17,5 miliónu korun. Práce kraj zahájí letos, vyčlenil na ně osm miliónů korun s tím, že je dokončí v roce 2019. Na Roštejně už jsou hotové stavební práce na ochozech hradu, v botanickém sále a kapli.

V kapli budou umístěny sochy andělů, jejichž restaurování stálo zhruba 150 000 korun. Kapli z jedné strany obchází hradní ochoz přistavěný k ní pravděpodobně v 16. století. Po úpravách bude část podlahy ochozu prosklená, aby do kaple dopadalo světlo i z jeho strany.

„Před restaurováním byla výmalba kaple bílá, restaurátoři se ale chytili původní okrové výmalby," řekla kastelánka hradu Kateřina Rozinková.

Podlaha v kapli je nová z mrákotínské žuly. Projektanti si pohráli s barevností kamene a poskládali podlahu tak, aby se jeden ze čtrnácti čtverců dlažby barevně odlišoval. Podle kastelánky jde o upozornění na to, že sv. Eustach patřil ke 14 svatým pomocníkům.

V lednu začala stavební firma opravovat klenbu, vstup do věže a také veřejné toalety. Práce pokračovaly i uvnitř hradních sálů. Podle stavbyvedoucího Františka Kreta byla na začátku druhé etapy rozhodující kontrola všech podlahových i stropních konstrukcí, důležitý byl názor dendrologů. Část původních trámů poškodila voda, některé byly napadeny dřevomorkou.

Hledá se kvalitní dřevo

„Vyměníme trámy, v některých sálech bude překládaný strop, v jiných strop kazetový, strop ve vstupním sále bude omítaný," řekl Kret. Největší problém je podle něj získat na stropy kvalitní dřevo. „Všude je polom, takové dřevo použít nelze, nebo je ve dřevě brouk a ani takové použít nejde," dodal.

Projekt se snaží vrátit hradu autentickou podobu. Jeden ze sálů s dvěma schodišti, který v minulosti využívali filmaři, už o jedno schodiště přišel. Odhady odborníků, že jde o novodobý prvek, potvrdil při rozebírání schodiště nález novin z roku 1961, řekla Rozinková.

Hradní prostory si zahrály mimo jiné v pohádkách Jak se budí princezny či O Radkovi a Mileně.

Na opravu hradu Roštejn, která zahrnuje zpřístupnění nových expozic, získal kraj dotaci z programu IROP, Evropská unie přispěla částkou 58,2 miliónu korun, kraj z vlastního rozpočtu zaplatil asi 6,8 miliónu.

Obdobnou částku chce letos věnovat na rekonstrukci Galerie v Havlíčkově Brodě. Pro Horáckou galerii v Novém Městě na Moravě vyčlenil dva milióny na opravu dvorního traktu a další dva milióny na rekonstrukci kotelny. Chce také připravit projekt, podle kterého se bude v budoucnu přestavovat hospodářský objekt na depozitář sbírek skla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám