Hlavní obsah

Turistickou daň i restrikce prázdninových pronájmů možná zavedou i Kanárské ostrovy

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kanárské ostrovy by mohly být další španělskou destinací, která zavede takzvanou turistickou daň, jež se od roku 2016 vybírá na Baleárách. Mimoto se na Kanárských ostrovech uvažuje i o regulaci prázdninových pronájmů přes internetové portály, píše Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Pláž na ostrově Gran Canaria

Článek

Na vládu ohledně zavedení turistické neboli pobytové daně tlačí nevládnoucí socialistická dělnická strana PSOE. Ta by rovněž ráda zavedla regulace na prázdninové pronájmy, aby množství turistů nenarušilo a neničilo přírodní bohatství ostrovů. Ty podle Telegraphu loni navštívilo rekordních 16 miliónů lidí. Vybrat tudíž nějaké peníze navíc by se některým institucím na Kanárských ostrovech líbilo.

Prostředky by podobně jako na Baleárách mohly být využity především na ochranu přírody nebo školení nových pracovníků v turistickém sektoru. „Chceme, aby lidé věděli, kam tyto peníze jdou,“ uvedl mluvčí strany PSOE.

Lidé vždy přijedou

Turistické organizace i ministr tamního turismu, kultury a sportu Isaac Castellano jsou ovšem proti zavedení daně. Tvrdí, že by bylo opatření ve výsledku pro ostrovní ekonomiku kontraproduktivní.

„Nemyslím, že teď existuje nějaká pravděpodobnost, že by se daň zavedla. Pokud by ovšem prošla, bude mít dopad spíše na fly-and-flop trh (druh prázdninového pobytu, kdy jede osoba někam odpočívat bez naplánovaného programu – pozn. red.), ale bude mít velmi malý efekt na pomalý turistický trh, který musíme rozvíjet,“ tvrdí cestovní expertka Andrea Montgomeryová.

Co se týče pronájmů prázdninových ubytování u domorodců, má se jednat spíše o nalezení rovnováhy mezi turistickými pronájmy a stálými pronájmy pro místní obyvatele v turistických oblastech. Pronajímání bytů či domků přes internetové portály má totiž tendenci vystřelovat ceny nemovitostí velmi vysoko.

„Ale upřímně – lidé přijedou na Kanárské ostrovy vždy, protože zkrátka chtějí slunce. Takže mohou peskovat kvůli pobytovým daním, ale dokud jsou Kanáry dostupné a bezpečné, turisté dorazí,“ uzavřela Montgomeryová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám