Hlavní obsah

Netradiční zimní destinace? Kyrgyzstán získává na popularitě i mezi evropskými lyžaři

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyrgyzstán je především v létě oblíbený mezi příznivci vysokohorské turistiky. Díky svým pitoreskním horám a ideálním sněhovým podmínkám je ale také čím dál populárnější mezi milovníky zimních sportů, ať už lyžování, či snowboardingu, a to nejen z okolních asijských zemí. Největší ze středisek prý vyhledávají také Evropané, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kam na lyže? Třeba do KyrgyzstánuVideo: Reuters

 
Článek

Letos začala lyžařská sezóna v Kyrgyzstánu o měsíc později. Sníh totiž pokryl sjezdovky až koncem prosince, a mnozí provozovatelé areálů se proto obávali, jaký to bude mít dopad. Návštěvníky to ovšem neodradilo a začali do země proudit ve velkém. A zatím to vypadá na velmi silnou sezónu.

Největším ze středisek je Zil, který leží asi 35 kilometrů od hlavního města Biškeku. Manažer areálu Akbar Ryskulov tvrdí, že zatímco v minulosti sem jezdili lyžovat především tuzemští návštěvníci, dnes začíná rezort čím dál více přitahovat i cizince – buď z Evropy, nebo také z relativně nedalekých asijských zemí, jako je Indie. Počet hostů bude podle Ryskulova letos atakovat rekordní hranice.

Kyrgyzské turistické organizace se snaží propagovat zemi jako ideální destinaci pro milovníky zimních sportů, aby nalákaly další návštěvníky. Ideálně by si však chtěly vybudovat pověst státu, který je pro návštěvu vhodný celoročně – v zimě na lyžování, v létě na treky.

Podle agentury Reuters má ale země v tomto směru stále na čem pracovat. Největší potíží je totiž nedostatek financí, které by mohly posloužit k vylepšení infrastruktury. Ačkoli je v zemi celkem 23 areálů, pouze 15 z nich funguje podle kyrgyzského turistického úřadu normálně. Ministr turismu a kultury Azamat Zhamankulov ovšem uvedl, že potenciál tohoto odvětví je velký a neustále se rozvíjí.

Reklama

Výběr článků

Načítám