Hlavní obsah

Čínský poklad. Terasovitá rýžová pole v Jün-nanu odrážejí všechny barvy nebe

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na kopcích čínské provincie Jün-nan leží zdejší přírodní poklad. Terasovitá rýžová pole nejsou jen zdrojem obživy pro tisíce lidí, svým vzezřením přitahují také zraky cestovatelů. Zasazené do mystické krajiny, která se občas ztrácí v mlze, působí zaplavené terasy jako jedno velké jezero, které odráží každou z barev nebe.

Foto: Profimedia.cz

Historie polí v Jün-nanu sahá 2500 let do minulosti.

Článek

Rozlehlá rýžová pole, která z ptačí perspektivy působí jako pestrobarevná impresionistická malba, jsou jedna z nejhezčích v Číně. Mezi pětku nejkrásnějších je řadí turistický informační portál China Highlights.

Podle něj sice pole nepatří mezi ta nejvíce členitá, i tak jsou ovšem ohromující, obzvláště od ledna do března, kdy jsou zaplavená a nejvíce vhodná pro fotografování i romantické výhledy — hladiny jezírek totiž odrážejí nebe a třeba při západu či východu slunce tak vytvářejí neopakovatelnou podívanou.

Foto: Profimedia.cz

V období, kdy jsou pole zaplavená, působí jako jedno rozlehlé jezero.

Na seznamu UNESCO

Historie zdejších rýžových polí je velmi dlouhá, údajně kolem 2500 let. Rýži na terasách začali pěstovat předci zdejší etnické minority zvané cha-ni při svém boji s příkrým a svažujícím se terénem. Potomci těchto zemědělců v této části provincie stále žijí a jejich návštěva může být příjemným obohacením cesty do kulturně rozmanité Číny.

Terasovitá pole jsou součástí světového kulturního dědictví UNESCO, tedy alespoň jejich část. Rozpínají se na mnoha a mnoha kilometrech a někdy olizují města ležící při jižním břehu Červené řeky. Vzhledem k tak ohromné rozloze existuje několik scénických míst, která jsou pro návštěvu úplně nejpříhodnější.

Foto: Profimedia.cz

Nejvhodnější je k návštěvě období mezi lednem a březnem.

Nejlepším místem pro focení východu slunce je takzvaná scénická oblast Tuo-i-šu, naopak pro západ slunce to je Pa-ta. Nejvíce členitá jsou pole v oblasti Lao-chu-cuej, která jsou podle portálu China Highlight skutečně jako z obrazu. K návštěvě je vhodné i jaro, kdy pole po svém okraji rozkvetou záplavou barevných rostlinek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám