Hlavní obsah

Muž přeplul Atlantik na šlapadle. Po cestě se živil jen prošlým jídlem

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevšední a náročnou cestu podnikl francouzský aktivista Baptiste Dubanchet. Ten se totiž rozhodl přeplout Atlantský oceán na speciálním šlapadle a živil se při tom pouze prošlým jídlem jako třeba starou čočkou nebo rýží. Chtěl totiž poukázat na fakt, jak moc se v dnešním světě potravinami plýtvá a mnoho jich skončí na smetištích.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Francouz se vydal na šlapadle přes Atlantský oceánVideo: Caters News, AP

 
Článek

Svou cestou započal Francouz v lednu v Paříži. Odtud cestoval přes Španělsko do Maroka a teprve pak se vypravil na samotný oceán směrem do Miami na Floridě a cestu ukončil v New Yorku. Pouť trvala dlouhých 10 měsíců a z toho 91 dní strávil Dubanchet sám na moři. „Mým cílem bylo celou cestu šlapat, z Paříže až do New Yorku a jíst jen jídlo, které bylo předurčeno k vyhození. Byla to osamělá cesta bez jakékoli pomoci. Připadá mi, že jsem byl pryč snad 10 let,“ uvedl pro agenturu Caters News Dubanchet, který pevninu zdolal na kole.

Cesta na speciální šlapací loďce byla pro devětadvacetiletého Dubancheta velmi riskantní. Oceán je nevyzpytatelný, takže ho při plavbě přes Atlantik potrápily silné bouře a další přírodní vlivy.

Přišel i do blízkého kontaktu s velrybami, které plavidlo mohly velmi snadno převrhnout. „Setkal jsem se s velrybou, co byla dvojnásobně větší než loď. Mohla moje plavidlo jedním plácnutím ocasu i rozlomit. Bylo to vážně strašidelné,“ řekl Francouz.

Nedostatek kontaktu i spánku

Několikrát se mu také porouchala loď, respektive přístroje, které bylo třeba opravit. Nejkrušnější chvíle zažil Dubanchet při poruše radaru. Díky tomu nemohl spát déle než 20 minut, aby se loď nevychýlila z kurzu. „Bál jsem se o svůj život prakticky každý den a ptal jsem se, zda do dalšího dne přežiju. Na druhou stranu jsem mohl v noci pozorovat úžasnou hvězdnou oblohu. Hvězd byly milióny, skoro jako třpytivý prach roztroušený po nebi,“ tvrdí.

Když ovšem cestu po dlouhých 10 měsících dokončil, byl šťastný, že už je za ním. I přesto pouti ani trochu nelituje, protože ho i duševně posílila. Nejvíce mu totiž chyběl kontakt s lidmi. Kvůli této deprivaci i nedostatku spánku ho občas přepadávaly halucinace. Chybělo mu ovšem také nějaké normální jídlo. Po příjezdu si tak skutečně dobře pochutnal na pizze.

Reklama

Výběr článků

Načítám