Hlavní obsah

Ve slovenských Tatrách vyroste ještě mohutnější ledový chrám

Právo, ČTK, ivi

Ve Vysokých Tatrách na Slovensku budou moci návštěvníci v zimní turistické sezóně opět zavítat do ledového chrámu, který se stal vyhledávanou atrakcí v nejvyšším pohoří země. Tentokráte bude stavba ještě mohutnější než v minulosti a kromě běžných návštěv turistů se stane i místem uzavírání sňatků, řekla výkonná ředitelka místní oblastní organizace cestovního ruchu Veronika Littvová.

Foto: Reuters

Takto vypadal interiér ledového chrámu loni.

Článek

Na výstavbu chrámu v lokalitě Hrebienok u Starého Smokovce tým sochařů ze Slovenska, Česka a Španělska použije 1440 ledových bloků, což je o 100 tun více než loni. V minulém roce dovezli speciální led z Polska na Hrebienok čtyři kamióny, letos to bylo osm kamiónů. Celkem použijí při výstavbě 190 tun ledu. Sochaře při stavbě inspirovala katedrála Sagrada Familia v Barceloně.

„Ledovou krásu postaví dvacet lidí v čele s Adamem Bakošem za dvacet dnů,“ uvedla televize Markíza. Autorem skleněných vitráží je sklář slovensko-řeckého původu Achilleas Sdoukos. Ledový chrám na Hrebienku loni navštívilo 200 tisíc lidí a stal se nejvyhledávanější atrakcí Tater.

Část stavby roztaje

Oficiální otevření chrámu, který je ze Starého Smokovce dostupný pozemní lanovkou nebo hodinu pěšky, je tentokrát naplánováno na 8. prosince, kdy v Tatrách symbolicky začíná zimní turistická sezóna. V ledovém chrámu se během sezóny budou konat koncerty a již v současnosti je tam naplánováno několik svatebních obřadů.

O zachování vhodné teploty v ledovém chrámu se stará chladicí technika. Na jaře pak provoz chrámu končí. „Část při plusových teplotách roztaje, většina stavby je ale rozebrána,” řekla Littvová.

Do ledového chrámu ročně zavítají desítky tisíc lidí, vstup je zdarma. Atrakce byla v minulosti hojně navštěvována například o svátcích, víkendech a školních prázdninách, kdy si zájemci často museli před objektem vystát frontu.

Reklama

Výběr článků

Načítám