Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Postavte si město z lega, navštivte dobu kamennou

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslavy svátku svatého Martina dominují akcím, které se o víkendu konají. Pokud byste si s dětmi ale chtěli najít poněkud jiný program, vyrazte v Praze třeba do galerie DOX, kde si můžete z lega postavit město. Nabízí se také řada historických akcí, například prohlídka zámku s princeznou v Mníšku pod Brdy nebo návštěva doby kamenné.

Foto: Profimedia.cz

Pohrajte si v DOXu s legem. Ilustrační foto

Článek
Praha

Město z Lega

Pro milovníky lega je od soboty do pondělí přichystaná tvořivá akce v DOXu. V rámci projektu Build the Change si sem můžete přijít postavit vlastní město. K dispozici bude prakticky neomezené množství kostek i figurek. Zatímco si budou děti hrát, dospělí si mohou třeba projít zdejší expozici. Podrobnosti najdete zde.

Svatomartinské posvícení

Vyrazte v sobotu odpoledne do Archeoparku v Liboci. Je zde připraveno tradiční Svatomartinské posvícení, které ale kromě posvícenských dobrot láká i na zábavný a poučný program. Dozvíte se o tradicích, ale také o životě svatého Martina, vystaveny budou také historické zbraně a zbroj. V chladném počasí vás zahřeje teplý jablečný mošt. Více informací na facebooku.

Procházka za strašidly

Vyjděte si v sobotu na poutavou procházku Starým městem. Vydáte se za strašidly, která vám budou dělat i doprovod. Dozvíte se známá a možná i neznámá tajemství Prahy a podíváte se třeba i do neprobádaných zákoutí. Místo na prohlídce je nutné si včas rezervovat. Více najdete zde.

Středočeský kraj

Svatomartinská slavnost

Sobota se ponese ve znamení svatého Martina. Na slavnost vyrazte do Hlízova u Kutné hory, kde jsou připraveny třeba keramické dílny pro děti, ale i dospělé. Na starší čeká ochutnávka vín a všichni se mohou posléze zúčastnit lampiónového průvodu. Detaily o akci najdete zde.

Dobrodružství s princeznou

O víkendu navštíví zámek Mníšek pod Brdy princezna, která si pro návštěvníky připraví zábavný program. Kromě pohádkových prohlídek budete moci navštívit kouzelné sklepení nebo výtvarný ateliér, kde si vytvoříte něco na památku. Součástí budou také prohlídky hodinové věže a mnoho dalšího. Vše se dozvíte zde.

Jihočeský kraj

Za čerty do pekla

Do doby, kdy budou po ulicích brouzdat čerti s Mikulášem a andělem je ještě daleko. Pokud se chcete za čerty ale vypravit už nyní, navštivte výstavu v galerii Hravé peklo v Bernaticích. Projdete se pekelnými chodbami, ve kterých najdete i zrcadlový labyrint či figury čertů z pohádek, ale také spoustu interaktivních exponátů jako jsou pekelné hodiny nebo váha. Podrobnosti zde.

Plzeňský kraj

Posvícení na zámku

Za svatým Martinem vyrazte na zámek Zbiroh. Dospěláci se mohou těšit na ochutnávky českých i moravských vín, pro děti je ale připraven bohatý středověký program, jenž láká na lidový jarmark s ukázkou řemesel. Některá si budete moci vyzkoušet i na vlastní pěst. Chybět nebude ani samotný svatý Martin, který přijede na opravdovém bílém koni. Více najdete zde.

Karlovarský kraj

Zimní prohlídky

Hrad v Chebu nespí ani v zimě. Od 1. listopadu až do konce března je plně přístupný vždy o víkendech. Navštívit můžete jeho rozlehlé hradní nádvoří či torzo románského paláce a barokní val. Jako mnoho jiných památek, i chebský hrad je opředen pověstmi o strašidlech. Třeba tu nějaké z nich potkáte. Více zde.

Ústecký kraj

Svatomartinská dílnička

Vyrobte si spolu se svatým Martinem krásné předměty. Dorazte v sobotu do Litvínova, kde si budete moci zhotovit lampióny nebo přírodní plovoucí svíčky a třeba i něco dalšího. Jelikož je svátek svatého Martina také o jídle, chybět nebudou ani nejrůznější dobroty. A až dorazí samotný aktér, budete ho moci s lampióny vyprovodit. Další informace najdete zde.

Liberecký kraj

Hody a jarmark

Malí i velcí labužníci jsou zváni do areálu Zátiší v Brništi, kde proběhne Svatomartinský jarmark s krůtími hody. Na všechny proto čekají krůtí speciality z grilu i kotlíků, dospělí si mohou den zpestřit ochutnávkou vín. Malé zabaví třeba šermířská vystoupení nebo představení, jak hrané, tak i loutkové. Chybět ovšem nebude ani ukázka tradičních řemesel. Více najdete zde.

Královéhradecký kraj

Život v době kamenné

Zastavte se o víkendu v Archeoparku ve Všestarech a poznejte, jak vypadal život v pravěku. K němu patřila samozřejmě i smrt a obřady s ní spojené. Seznamte se s dušičkovým rituálem nebo pravěkým pohřebištěm. V dílničce si vyzkoušejte namalovat léčebné tetování, na stanovišti zase poznávaní léčivých rostlin. Podrobnosti zde.

Pardubický kraj

Velká cesta jedné loutky

V chrudimském Muzeu loutkářských kultur se koná jedinečná výstava o filmu Velká cesta Malého pána. Ten pojednává o loutce, jež se vydá na pouť, aby zjistila, co jí v životě schází. Do zákulisí můžete nahlédnout na interaktivní výstavě a zažít spolu s Malým pánem dobrodružství. Vydáte se třeba na cestu fantastickou krajinou, připraveny jsou i vizuální a zvukové prvky. Další informace zde.

Vysočina

Nedělní pohádka

Princové jsou na draka je jedna z nejznámějších pohádek. Připomeňte si ji s dětmi v neděli v Třebíčském divadle Pasáž. Zábavný příběh přinese i spoustu písniček, třeba známou Statistiku a další pohádkové hity od dua Svěrák - Uhlíř. Více se dozvíte zde.

Jihomoravský kraj

Věda a technika

Chcete se stát na okamžik vědci? Pak v sobotu navštivte v rámci Týdne vědy a techniky science centrum VIDA! v Brně. Navštívit můžete dílnu, ve které se bude pitvat kraví oko. Samozřejmě z vědeckých účelů, o tomto orgánu se dozvíte spoustu zajímavostí. Navštívit můžete také seminář nazvaný Hudba a zvuk. Rezervace je ovšem nutná na oba workshopy. Podrobnosti zde.

Olomoucký kraj

Sváteční pečení

Pradědovo dětské muzeum se o svátku svatého Martina sladce rozvoní cukrem. Spolu s cukrářkami si zde můžete upéct svatomartinské rohlíčky, které potom můžete samozřejmě ochutnat. Peče se od 10:00 hodin do 16:00 a děti mají vstup za 30 korun. Podrobnosti zde.

Zlínský kraj

Průvod Martínků

V sobotu se po Zlíně vydá tradiční průvod Martínků. Bude se jednat o žáky zdejší Základní umělecké školy. Cílem je nalákat na předvánoční akce ZUŠ, ale program proběhne samozřejmě i v tento den. Návštěvníci se mohou těšit na vystoupení tanečního či literárně-dramatického oboru. O závěr se postarají hudebníci. Další informace zde.

Moravskoslezský kraj

Hravé odpoledne

V Ostravě se v sobotu uskuteční zábavné akce pro rodiny s dětmi. Připraveny jsou pohádková představení, hudební vystoupení nebo tvůrčí koutky či další zábavné aktivity, které zaměstnají všechny smysly. Vstup na akci je zdarma. Podrobnosti zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám