Hlavní obsah

Tipy na víkend: Zahřejte se polévkou, vyrazte na veletrh hodinek

Novinky, mšv

Zdá se, že je babí léto už skutečně pryč a nastává sychravý podzim. Pokud se budete potřebovat zahřát, navštivte třeba pražské Polívkování a ochutnejte nepřeberné množství polévek. V Jihomoravském kraji zase můžete vyrazit na ochutnávky guláše. A pokud patříte mezi nadšence do hodinek, v Brně se koná jejich veletrh.

Foto: Profimedia.cz

Vyrazte ochutnat polévky všeho druhu. Ilustrační foto

Článek
Praha

Polévky a guláše

Festival, který potěší chuťové buňky a zahřeje žaludky, se v sobotu uskuteční na smíchovské náplavce. Polívkování zve na tradiční české i zahraniční polévky, které vám pomohou rozpustit splín ze sychravého podzimního počasí. Nabídka bude rozšířena také o omáčky a guláše, z pití bude na výběr třeba svařené víno či cidery. Další informace najdete zde.

Prohlídky zahrad

Zavítejte o víkendu do zahrad pod Pražským hradem, kde budou probíhat komentované prohlídky. Čeká vás odborný výklad o historii zahrad, součástí bude i ochutnávka vína, ale také svařák či grog nebo dobroty z grilu. Vstupné do zahrad bude standardní. Podrobnosti naleznete zde.

Zombie night run

Máte rádi filmy se zombie tematikou? Pak vyrazte na Vítkov na sobotní Zombie night run, závod, při kterém nejde jen o běh samotný. Závodníkům totiž trasu ztíží právě všudypřítomné zombie, kterým musí účastníci utéct. Registrace začíná v 15:00 hodin, samotná závod o tři hodiny později. Informace o startovném a další najdete zde.

Středočeský kraj

Putování historií

Vypravte se v sobotu nebo v neděli na hrad Český Šternberk, kde proběhnou hrané kostýmované prohlídky. Ty vás vtáhnou do historie rodu, jenž nechal tuto památku vybudovat. Poznáte nejvýznamnější představitele, ale i život obyčejných obyvatel hradu. Podíváte se i do nejdůležitějších časových úseků. Více informací zde.

Jihočeský kraj

Slavnosti plodů

Pokud holdujete regionálním potravinám, ovoci a zelenině, vypravte se na Slavnosti plodů, které se v sobotu uskuteční v obci Krtely. Při oslavách Chelčicko-Lhenického mikroregionu se můžete těšit na ovocnářský jarmark, ale také na nejrůznější ovocné dobroty, soutěže o nejlepší slivovici či jablko. Na místě budou také odborníci na bylinky, včelařství a sadařství. Více zde.

Plzeňský kraj

Plzeňská noc

Přijďte se o víkendu kulturně vyžít. Třetí ročník Plzeňské noci přivítá desítky interpretů, například Mydy Rabycad, Kittchen, ale kromě hudby bude na programu i poezie, workshopy, přednášky či dýdžejové hrající až do rána. Akce se koná na různých místech po městě. Program najdete zde.

Karlovarský kraj

Pikantní festival

Milovníci všeho pikantního a pálivého mohou v sobotu zavítat do karlovarského obchodního centra Fontána. To je další zastávkou putovního Chilli festivalu, který si připravil plno autentických a nečekaných chutí. Můžete ochutnat tradiční i netradiční pálivé pokrmy nebo se zúčastnit soutěže v pojídání papriček. Další informace zde.

Ústecký kraj

Gastro Food Fest

Litoměřické výstaviště Zahrada Čech bude o víkendu hostit gastronomickou přehlídku, která nabídne nespočet dobrot. Těšit se můžete na restaurace, bary, pivovary a vinaře, akce se zúčastní také přední čeští kuchaři. Ti na pódiích předvedou svůj um. Vstupné na jeden den činí 100 korun. Více informací najdete zde.

Liberecký kraj

Prohlídka štoly

Pod hrází jablonecké přehrady dojde v sobotu k otevření injekční štoly. V ní budou probíhat speciální komentované prohlídky u příležitosti ukončení výstavy Jablonecké moře. Délka jedné prohlídky je zhruba 20 minut, vstup je zdarma, vhodná obuv a teplé oblečení se budou hodit. Další informace zde.

Královéhradecký kraj

Dýňové slavnosti

Dýně už neodmyslitelně patří k podzimu. Co vše z nich můžete v kuchyni vykouzlit můžete zjistit na Dýňových slavnostech v Meziměstí. Připraveno je speciální dýňové menu, ale také degustace speciálních dýňových odrůd. Fandové piva zase ocení dýňový speciál. Podrobnosti najdete zde.

Pardubický kraj

Zamykání kanálu

V sobotu proběhne na Opatovickém kanálu nedaleko Pardubic tradiční uzavření vodácké sezóny. Pokud si chcete užít poslední chvíle na loďce v tomto roce, nenechte si akci, která je vhodná i pro začátečníky, ujít. Lodě si nicméně musí každý opatřit sám. Délka splutí je 15 kilometrů. Více zde.

Vysočina

Výzkum v klášteře

V rámci Mezinárodního dne archeologie zavítejte do Sázavského kláštera a vydejte se po stopách výzkumů, které zde byly v průběhu 20. století provedeny. Průvodcem na těchto speciálních prohlídkách bude odborný pracovník Archeologického ústavu Akademie věd. Návštěvníci nahlédnou i do běžně nepřístupných prostor. Podrobnosti zde.

Jihomoravský kraj

Veletrh hodinek

Moravská galerie v Brně bude o víkendu hostit další ročník prestižního veletrhu hodinek SEW. Vystaveny budou desítky značek, vedle odborníků ale dostanou slovo i samotní výrobci. Součástí budou i přednášky, třeba o ikonické značce IWC. Podrobnosti se dozvíte zde.

Pálavský gulášfest

Zahřejte své žaludky dobrým gulášem. Pálavský Gulášfest se uskuteční tuto sobotu a nabídne kromě ochutnávek několika druhů guláše, od zvěřinového po hovězí či mexický, také degustaci mladých vín nebo soutěž o největšího jedlíka. Akci doprovodí cimbálová muzika. Více informací zde.

Olomoucký kraj

Výstava kol

Už jen do konce října bude trvat výstava historických kol na zámku v Čechách pod Kosířem. Připomeňte si na ní, jak se dnes oblíbené bicykly vyvíjely a jakým způsobem se konstruovaly třeba před 200 lety. Spatříte odrážedla, první dřevěná kola, ale i velociped se zvětšeným předním kolem. Podrobnosti naleznete zde.

Zlínský kraj

Slovácký Oktoberfest

Menší verze slavného Oktoberfestu proběhne na Slovácku v Uherském Hradišti. Těšit se můžete na různé druhy piv, soutěže, ale také pochoutky z čuníka. K bodré zábavě bude hrát i kapela, zajištěno je i teplé kryté prostředí. Akce se koná v sobotu a více se dozvíte zde.

Moravskoslezský kraj

Setkání modelářů

V Ostravě-Zábřehu se o víkendu uskuteční tradiční podzimní setkání modelářů. Veřejnosti se na něm představí projekty, jako dokončená i rozpracovaná modelová kolejiště, lokomotivy a další. Na místě budou také potřeby pro začínající i pokročilé modeláře. Vstupné je 40 korun. Více zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám