Hlavní obsah

Na ostrově Svatá Helena přistálo poprvé dopravní letadlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na ostrově Svatá Helena v Atlantském oceánu v sobotu přistálo poprvé dopravní letadlo. Zahájilo tím pravidelné letecké spojení ostrova se zbytkem světa, dosud zajišťovaly dopravu výhradně lodě. Od nynějška bude na ostrov, vzdálený od nejbližší pevniny 1930 kilometrů, létat každou sobotu letadlo z Jihoafrické republiky.

Foto: Profimedia.cz

Slavnostní přílet prvního linkového letadla na ostrov Svatá Helena

Článek

Členitý ostrov o ploše 122 kilometrů čtverečních je britským zámořským územím a leží zhruba na půli cesty mezi Afrikou a Jižní Amerikou. Jeho dokonalá izolace z něj v minulosti činila bezpečné místo pro nepohodlné vězně – právě na Svaté Heleně skončil roku 1821 svou životní pouť Napoleon Bonaparte. Na začátku 20. století tam byly převezeny i tisíce Búrů z jižní Afriky.

Svatá Helena byla jedním z posledních míst planety dostupných jen po moři – lodě vyplouvající z Kapského Města rychlostí 28 kilometrů za hodinu potřebují na cestu pět dní. Zásobování každé tři týdny zajišťuje plavidlo královské pošty – převáží kromě lidí i potraviny, poštu či auta –, zkrátka vše kromě pohonných hmot, které přepravují tankery.

Letiště stálo přes šest miliard korun

Letiště, které ostrov přiblíží světu, se budovalo pět let a stálo 285 miliónů liber (8,3 miliardy Kč). Výstavba trvala proti předpokladům déle, příčinou byly kromě jiného i potíže s vyhledáním dostatečně dlouhé a rovné plochy pro dráhu o délce 1950 metrů. Musela se kvůli ní snížit jedna hora a zasypat jedno údolí. Terén byl s pomocí sedmi miliónů krychlových metrů zeminy vyvýšen o 100 metrů a dráha na severní straně končí na výběžku zvednutém 300 metrů nad oceánem.

Foto: Profimedia.cz

Přílet prvního linkového spoje na Svatou Helenu.

Inaugurace se měla konat už loni, ale nakonec z ní sešlo. Zjistilo se totiž, že se nepočítalo s obtížnými klimatickými podmínkami, k nimž patří těžko předvídatelný vítr, který komplikuje přistání a start letadel. Zprovoznění letiště proto bylo odloženo na neurčito. Následoval rok výpočtů a testů a odborníci dospěli k závěru, že se budou muset používat menší letadla. Místo boeingů určených pro 120 pasažérů tak padla volba na embraery s kapacitou 70 lidí. Jihoafrická společnost Airlink provedla v srpnu s úspěchem 13 zkušebních letů.

Šest hodin místo pěti dnů

V sobotu na dráze přistál první pravidelný spoj – letadlo z Johannesburgu, které na ostrov dorazilo po mezipřistání v namibijské metropoli Windhoeku. Pětidenní cesta se tak zredukovala na šest hodin. Tento let bude na ostrov zajištěn pravidelně každou sobotu. Jednou za měsíc pak bude odlétat spoj na ostrov Ascension, který je od Svaté Heleny vzdálen asi 1200 kilometrů. Bude-li zájem, přibudou další lety.

Že je dnešek premiérou letecké dopravy pasažérů na ostrov, ale není tak úplně pravda. Už v květnu tam letadlo společnosti Airlink přivezlo 60 platících pasažérů, protože loď britské pošty musela kvůli nutným opravám vynechat dvě pravidelné cesty.

Letenka není levná

I když zhruba 4000 obyvatel Svaté Heleny zprovoznění letiště vítá jako možnost k rozvoji cestovního ruchu, cena letenky se jim příliš nezamlouvá. Za cestu do Jihoafrické republiky je nutné zaplatit minimálně 804 liber (23 000 Kč), přičemž průměrná roční mzda na ostrově činí 7280 liber (211 000 Kč).

Loni ostrov Svatá Helena vyhledalo 595 turistů – přitahuje je Napoleonův pobyt, přítomnost vzácných rostlin i možnost spatřit delfíny. Nabízené služby ale pro leckoho nejsou dostatečné – ani jeden z hotelů nenabízí internet, není možné vyměnit si peníze v bankomatu. Loď královské pošty, která nabízí 56 kajut, bude službu poskytovat do února příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám