Hlavní obsah

Legendární sanfranciské Molo 39 slaví 39 let

Novinky, Taťána Marenčíková (San Francisco)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američané říkají, že pokud jste někdy slyšeli o San Francisku, slyšeli jste i o Mole 39. Přímořská promenáda s ikonickým číslem je považována za nejnavštěvovanější turistickou atrakci kopcovitého velkoměsta a již v roce 1989 byla vyhlášena dokonce 3. nejnavštěvovanějším místem celé Kalifornie. Letos slaví Molo 39 přesně 39 let od svého založení, a to stylově 39 týdny oslav, které vyvrcholí v sobotu 14. října.

Foto: Taťána Marenčíková

Molo 39 baví San Francisco už 39 let.

Článek

Jedná se vlastně o zábavní komplex s výhledem na známý ostrov Alcatraz s legendární stejnojmennou věznicí. Pro zajímavost lze uvést, že podle údajů mola jej ročně navštíví zhruba 11 miliónů lidí, přičemž Alcatraz má pouze 1,7 miliónu návštěvníků a nejslavnější symbol San Franciska, most Golden Gate, si prohlédne kolem 10 miliónů turistů.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Molo 39 je nejnavštěvovanějším místem San Franciska.

Molo 39 bylo díky podnikateli Warrenu Simmonsovi oficiálně otevřeno 4. října 1978. Toho dne vítalo zákazníky 23 restaurací, plavecký bazén, hordy pouličních umělců a 50 obchodů. Dnes zde najdete mimo jiné specializované prodejny s magnety, vánočními ozdobami, havajskými perlami nebo třeba úsměvný obchod pro leváky. Milovníky mlsání nadchnou typická jablka na špejli v karamelu, místní čokolády a další hříšné pochutiny, které Američané opravdu umějí.

Foto: Taťána Marenčíková

Gurmánská jablka se těší velké oblibě.

Jediným od roku 1979 nepřetržitě fungujícím podnikem je italská restaurace Swiss Louis. Ta má dnes konkurenci zvučných jmen, jako jsou známé řetězce Crab House, Hard Rock Café nebo „kreveťárnu“ Bubba Gump.

A když jsme u Toma Hankse, hlavní hvězdy Forresta Gumpa, za zmínku stojí, že na Molu 39 najdete i klavírní schodiště od umělce Rema Saraceniho. Ten vytvořil obří klavír na chodníku v Hanksově dalším populárním filmu Velký (v originále Big z roku 1988). Na tom sanfranciském si dodnes můžete vyzkoušet, jak se při chůzi hraje na klavír.

Mezi další oblíbené kratochvíle patří návštěva zrcadlového sálu, centra videoher, zážitku v sedmi rozměrech, trampolínového světa nebo italského ručně malovaného kolotoče.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Kolotoč s motivy známých sanfranciských zákoutí zdobí molo od roku 2008.

Není třeba zdůrazňovat, že bližší seznámení s molem zabere celý den. A byla by škoda vynechat akvárium otevřené v roce 1996 s více než 20 000 mořskými živočichy. Procházka rozsáhlým vodním tunelem, kde vám nad hlavou „poletují“ elegantní manty obrovské, nadchne nejen děti, které si menší rejnoky ve speciálních bazéncích mohou dokonce pohladit po ploutvi.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Podvodní tunel akvária dosahuje délky více než 90 metrů a nacházejí se v něm tisíce mořských živočichů.

Nejoblíbenější bezplatnou podívanou celého mola je však početná kolonie lachtanů. Nikdo s jistotou neví, proč si původní skupina šesti jedinců v roce 1990 oblíbila už tehdy pulzující městskou zábavní tepnu, výzkumy ale naznačují, že roli mohly sehrát zemětřesení z roku 1989, rozsáhlý výskyt sleďů v oblasti a bezpečnost před predátory.

A ačkoli nezvaní návštěvníci v průběhu let vzbuzovali i kontroverze, majitelé restaurací si v devadesátých letech stěžovali zejména na zápach v horkých dnech, sympatičtí vodní savci se přesto stali miláčky San Francisca.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Lachtani jsou nejoblíbenější atrakcí mola již 27 let.

Jejich populace se od těch dob raketově rozrostla a v roce 2007 bylo napočítáno 1701 jedinců obývajících molo. Téhož roku téměř všichni záhadně zmizeli a později se v menším počtu vrátili. Podobný scénář se opakoval v roce 2014.

Nikdy však neodešli nadobro, a ač část skupiny pravidelně migruje, nejméně pár desítek či stovek zahálejících „štěkajících“ lenochů zde zahlédnete v každém ročním období. Většinu z nich přitom tvoří samci, dosahující délky zhruba dvou metrů a váhy kolem 400 kilogramů. A ačkoli jsou považováni za inteligentní a hravé, kvůli ostrým zubům je jistější pozorovat je z bezpečné vzdálenosti.

Veškeré podrobnosti o životě nejen místních lachtanů jsou návštěvníkům k dispozici v interaktivním Lachtaním centru, které bylo pro velký zájem zřízeno v roce 2014.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Jeden z typických symbolů Mola 39.

Na rozsáhlých pozemcích mola kromě lachtanů každodenně narazíte také na několik pouličních umělců a představení. A ta sobotní budou součástí finálních oslav jubilea. Vystoupí jeden z prvních a nejdéle předvádějících umělců - komik, performer a kouzelník Fred Anderson, známější pod pseudonymem Frisco Fred. Ten se svou show často objíždí světové metropole a v minulých letech vystupoval i v Praze.

Jak do San Franciska a způsoby dopravy po městě

Žádný přímý let z Prahy do San Franciska neoperuje, a tak je vhodné dívat se po letech s jedním přestupem. Nejpraktičtější v ohledu cena/doba na cestě jsou letenky KLM přes Amsterdam či Air France přes Paříž. Ty se při koupi v předstihu pohybují pod hranicí 17 000 korun za zpáteční letenku ve třídě Economy.

Z letiště do města

Z letiště pak jede přímo do centra vlak BART na Union Square, který při koupi předem stojí devět dolarů na osobu (190 Kč). Koupíte-li si dopředu dvacetidolarový voucher, zvládnete s ním cestu z letiště i zpět na něj a zbylý kredit můžete využít na nějaké popojetí po městě. Službou Uber, která je v USA běžná, vás přesun autem vyjde cca na 35 dolarů (770 Kč) a trvá do centra kolem 45 minut, v závislosti na denní době.

Berte v úvahu délku pobytu

Pohyb po městě není nikterak složitý. Berte však každopádně v úvahu, že doprava v San Francisku může být velmi pomalá, zejména pak v době dopravní špičky. Stěžejní je doba, po kterou v San Francisku pobýváte.

Jednorázové jízdné se nevyplatí

Vezměte v úvahu, že jedna jediná jízda typickou sanfranciskou lanovkou vás vyjde na sedm dolarů (přes 150 Kč). Popojetí po kolejích či busem v rámci hromadné dopravy „Muni” vás vyjde na 2,75 dolaru za jízdu (60 Kč). Pokud byste ale pobývali ve městě týden, tak vás permanentka na všechny tyto typy dopravy stojí 42 dolarů (925 Kč). I kdybyste jeli jen jednou denně lanovou dráhou, tak se vám vyplatí. Třídenní stojí 32 dolarů (705 Kč) a jednodenní 21 dolarů (465 Kč). Vše navíc lze provést bezpapírově, jen pomocí vašeho mobilního telefonu. Více zde.

CityPASS pro aktivní

Další variantou je pak rozhodně pořízení tzv. CityPASS, jehož obdobu můžete znát z mnoha evropských měst. Vyjma toho, že funguje jako třídenní permanentka na veřejnou dopravu, tak platí i na několik hlavních atrakcí města. Můžete s ním totiž do známého akvária na Molu 39, do Kalifornské akademie věd, na hodinovou plavbu pod mostem Golden Gate i kolem Alcatrazu a můžete si vybrat mezi návštěvou Exploratoria a de Youngova muzea. Pro dospělé stojí 89 dolarů (1965 Kč) a pro děti 66 dolarů (1455 Kč). Ideální tedy je pro aktivní prodloužený víkend ve městě. Více zde.

Hop tam, hop ven

Nevyhovuje vám tradiční hromadná doprava? Vyhovovalo by vám jezdit po nejzajímavějších částech města na střeše autobusu a mít komentář (na některých spojích dokonce i živý) toho, co se nachází kolem vás a jaká je historie jednotlivých domů a částí města. Pak jistě zvažte možnost využít sanfranciský systém vyhlídkových busů Big Bus. Ve městě je hned několik tras, které mají zastávky, kde můžete nastoupit a vystoupit (klasický hop-on hop-off systém). Výhodné je, že ze střechy autobusu získáte často unikátní úhel pro focení z prostředka silnice, kam byste se běžně bez újmy na zdraví nedostali. Jednodenní stojí 53 dolarů, dvoudenní 63 dolarů a třídenní 73 dolarů. Při koupi s předstihem však stojí i méně. Trasy se protínají, a tak pokud máte hotel na jedné z těchto tras, můžete těmito busy projet celé město. Více zde

Velkolepý ohňostroj byl kvůli nedávným ničivým požárům na sever od San Franciska (Sonoma, Santa Rosa a Napa) odložen a ze stejného důvodu získala oslava výročí důležitější - charitativní účel. Celé akce se zúčastní i Americký červený kříž a pořadatelé zvou všechny příznivce mola, aby se přišli pobavit, ochutnali obří narozeninový dort a při té příležitosti také přispěli na dobrou věc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám